Tο ΚΙΣΕ, στο πλαίσιο των δράσεών του για την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, επιχορήγησε ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΠΟΦΙ (Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), με θέμα τους Εβραίους στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και την έκδοση σχετικού τόμου. Θεωρώντας ότι το έργο αυτό ρίχνει φως σε μία ελάχιστα γνωστή -και εν πολλοίς παρεννοημένη- πτυχή της ιστορίας, το ΚΙΣΕ συγχαίρει τους συντελεστές του προγράμματος για την πολύτιμη επιστημονική προσφορά τους.
Ακολούθως δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΕΠΟΦΙ για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας.
"Μέλη του «Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας: Από την πράξη στη θεωρία» (ΕΠοΦι), του Τμήματος Φιλοσοφίας, ολοκλήρωσαν έρευνα υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, σχετικά με το «εβραϊκό ζήτημα» πριν, κατά και αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση. Το Ερευνητικό Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Ιδρυτές Νίκος και Λύντια Τρίχα), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.
|
Περισσότερα...
|
|
«ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ» είναι ο τίτλος του 45λεπτου ντοκιμαντέρ, παραγωγής του τηλεοπτικού καναλιού ENA channel και του Δήμου Καβάλας, στο οποίο -μέσα από συνεντεύξεις, αναμνήσεις και αρχειακό υλικό- συμπυκνώνεται η ιστορία και το Ολοκαύτωμα των 1.484 Εβραίων της Καβάλας. Δείτε το εδώ.
Για την ιστορική διαδρομή και το αποτύπωμα των Καβαλιωτών Εβραίων στην πόλη μιλούν ο ιστορικός ερευνητής Κυριάκος Λυκουρίνος και ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ι.Κ. Καβάλας Συμεών Λάκε, καθώς και Καβαλιώτες Εβραίοι όπως ο Φίκος Μεβοράχ, ο Αλέξανδρος Σιμχά και ο Ααρών Τσιμίνο.
Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Πατσουλίδης και η διεύθυνση της παραγωγής, η καλλιτεχνική επιμέλεια και το σενάριο είναι της Νικόλ Σπυροπούλου.
|
Η ιστορία της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα που διασώθηκε στην ολότητά της από την εξόντωση των ναζί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η οποία αριθμούσε 275 μέλη, έχει εμπνεύσει συγγραφείς, αλλά και σκηνοθέτες. (Δείτε ΕΔΩ το ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση)
Αυτή τη φορά όμως η εκπληκτική ιστορία αλληλεγγύης εν καιρώ πολέμου αναβίωσε μέσα από μια τοιχογραφία και τη δύναμη των social media.
Η τελευταία τοιχογραφία του Κλεομένη Κωστόπουλου με τον τίτλο «αλληλεγγύη», μια συνεργασία του Artists 4 Israel και της Art In Progress, ολοκληρώθηκε στην οδό Ζακύνθου 36, στην Πάτρα. Το πιο συγκλονιστικό όμως στην τοιχογραφία αυτή είναι ότι Εβραίος είδε μέσω facebook την ανάρτηση με την τοιχογραφία και αναγνώρισε την οικογένειά του ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, όπως φωτογραφήθηκαν στο νησί της Ζακύνθου το 1953.
|
Περισσότερα...
|
Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, στο Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, η Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων & το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων οργάνωσαν εσπερίδα με θέμα «Η σχέση ανδρών και γυναικών τον 21ο αιώνα – η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών».
Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο Ραββίνος Ισαάκ Μιζάν, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στο ΕΚΠΑ Χρήστος Καρακόλης, η ψυχολόγος Μαριλίν Πιζάντε, η εκπαιδευτικός Μαρία Σιδηροπούλου και ο φοιτητής Ψυχολογίας Μωυσής Ταραμπουλούς συζήτησαν για τη σχέση ανδρών και γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες και για την πρόληψη της κρίσης, από την οπτική των Θρησκειών. Τη συζήτηση συντόνισε η Βάσω Κόλλια, πρώην Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς και Ισότητας των Φύλων.
Μια ενδιαφέρουσα βραδιά όπου αναδείχθηκαν τόσο οι θεολογικές προσεγγίσεις όσο και οι επιστημονικές αναλύσεις για την εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας και την αποτροπή της ενδοοικογενειακής βίας.
|
Περισσότερα...
|
του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ λίγες ώρες πριν την Πορεία Μνήμης της Κυριακής 20.3.2022 στη Θεσσαλονίκη στη Μνήμη των Εβραίων της πόλης που οδηγήθηκαν το 1943 στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μιλά για την ιστορία των γονιών του και πως αυτοί γλύτωσαν από τους ναζί, τους παιδικούς του εφιάλτες, τη Θεσσαλονίκη του ‘60 και τη Θεσσαλονίκη του σήμερα («Τη Θεσσαλονίκη την ερωτεύεσαι», λέει), αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
To ρολόι δείχνει 9.20 το πρωί. Λίγες ώρες πριν από την Πορεία Μνήμης που θα γίνει αύριο, Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Απέναντί μας έχουμε τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Δαυίδ ή Ντέιβιντ να σας αποκαλώ;
(Γελάει). Εγγλέζικα είναι Ντέιβιντ. Ιταλικά είναι Ντάβιντο. Γαλλικά είναι Νταβίτ. Ελληνικά Δαυίδ. Όποιο θέλετε διαλέγετε...
Τι ώρα πίνετε τον πρώτο καφέ;
Έξι η ώρα το πρωί.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |