Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5530 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ιταλός εβραίος δικηγόρος και βουλευτής Εμμάνουελ Φιάνο, ανάρτησε μία «ανοιχτή» έκκληση στο διαδίκτυο με στόχο να αποθαρρύνει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια «νεοφασιστικών, νεοναζιστικών και ρατσιστικών» κινημάτων. 
Ο Ε. Φιάνο απηύθυνε  το αίτημα στον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, ύστερα από τη δημιουργία παραρτήματος του εξτρεμιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ιταλία. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής εξέφρασε την επιθυμία συμμετοχής υποψηφίων του στις εκλογές που θα γίνουν στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2013.
Η ιδρυτική συνέλευση του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Ιταλία έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Ο Ε. Φιάνο ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εμποδίσουν κάτι τέτοιο επικαλούμενος νόμο του 1993, ο οποίος απαγορεύει την υποκίνηση φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών διακρίσεων, καθώς και την ναζιστική και φασιστική ιδεολογία.
Στην έκκληση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.change.org, αναφέρεται: «κάνουμε έκκληση σ΄ εσάς, καθώς και στο δικαστικό σώμα, ώστε αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί με αυστηρότητα». Επίσης καλούνται οι αρχές να μην είναι «αδιάφορες προς την επιθετική και αλαζονική επανεμφάνιση νεοφασιστικών κινημάτων, νεοναζιστών και ρατσιστών στην χώρα μας. Αυτοί προσβάλλουν το Σύνταγμά μας και αποτελούν πραγματικό κίνδυνο της ελεύθερης και πολιτισμένης συνύπαρξης. Θεωρούμε ότι όποια υποτίμηση τέτοιων φαινομένων είναι σοβαρή και ένοχη».     
 (JTA, 24.12.12)
 
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
ΗΠΑ - "OXI DAY"
 
Για δεύτερη χρονιά, διοργανώθηκε το ΟΧΙ Day” στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2012. Η πρωτοβουλία για τον εορτασμό ανήκει στον κ. Αντριου Μανάτος και σε ελληνοαμερικανικές οργανώσεις των ΗΠΑ που μέσω σειράς εκδηλώσεων, ιστορικών διαλέξεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων θέλησαν να προβάλλουν τη γενναιότητα των Ελλήνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των εκδηλώσεων απονεμήθηκε το βραβείο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος» στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ελι Βίζελ για τη «μακρόχρονη συμβολή του, ως συγγραφέα, καθηγητή, ακτιβιστή και επιζώντα του Ολοκαυτώματος, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων». 
 Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), υπογραμμίζοντας έτσι την ουσία του βραβείου, που είναι αφιερωμένο στον ηρωϊκό επί Κατοχής Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο ο οποίος έσωσε τον εβραϊκό πληθυσμό του νησιού. Παράλληλα, τονίστηκε η συνέχιση των δεσμών και η μακρόχρονη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ελληνοαμερικανικών και εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ, ενώ στο πρόσωπο του βραβευθέντος Έλι Βίζελ επισημάνθηκε η ανάγκη για ανάπτυξη της παιδείας μέσω της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στην τελετή απονομής παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ εκ μέρους της AJC μίλησε ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Τζέισον Άιζακσον.
Η κα Μιμίκα Τσεζάνα-Hyman,  η οποία κατάγεται από τη Ζάκυνθο, μίλησε κατά την εκδήλωση για την ηρωική στάση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου κατά την κατοχή, (με αναφορές στην οικογένειά της) τονίζοντας ότι η διάσωση ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα αυτοθυσίας στα χρονικά του διωγμού των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.   
Ο Έλι Βίζελ λαμβάνοντας το βραβείο αναφέρθηκε στους δεσμούς μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών Ελλήνων που το βραβείο αντικατοπτρίζει και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων: «Η θρησκεία δεν είναι γροθιά, είναι ένα ανοιχτό χέρι», είπε χαρακτηριστικά. 
 
 
ΙΣΡΑΗΛ 
ΓΚΙΛΑΤ ΣΑΛΙΤ
Πέντε χρόνια αιχμαλωσίας
 

Έναν χρόνο μετά την απελευθέρωσή του από τη Χαμάς, έπειτα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας, ο πρώην στρατιώτης του Ισραήλ Γκιλάντ Σαλίτ έχει γίνει αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» και προσκλήθηκε από την Μπαρτσελόνα για να παρακολουθήσει το ματς με τη Ρεάλ στις 7 Οκτωβρίου στο Καμπ Νου - κατόπιν διαμαρτυρίας της Χαμάς, η καταλανική ομάδα έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει ότι δεν μεροληπτεί στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Έδωσε επίσης την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, στην οποία μίλησε για τις 1.492 ημέρες που πέρασε στα χέρια των ισλαμιστών και για τη ζωή μετά την απελευθέρωσή του.

Ο Σαλίτ ήταν 19 ετών όταν αιχμαλωτίστηκε, τον Ιούνιο του 2006, από άνδρες της Χαμάς. Κρατούνταν σε υπόγεια στη Λωρίδα της Γάζας και τα επόμενα πέντε χρόνια δεν είδε σχεδόν καθόλου τον ήλιο. Απελευθερώθηκε πέρυσι στις 18 Οκτωβρίου, αφού το Ισραήλ συμφώνησε με τη Χαμάς σε αντάλλαγμα να αφήσει ελεύθερους 1.027 παλαιστίνιους κρατουμένους. Ουδείς τον γνώριζε όταν αιχμαλωτίσθηκε, όμως όταν απελευθερώθηκε ήταν διάσημος στο Ισραήλ και το εξωτερικό.

Στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, αφηγήθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξή του, μιλούσε μόνο με τους δεσμοφύλακές του, στα αγγλικά και λίγο στα αραβικά. Δεν αύξησε τις ώρες του ύπνου για να μην οδηγηθεί στην κατάθλιψη. Άντεξε ψυχολογικά κυρίως χάρη στα σπορ, που ήταν ανέκαθεν το πάθος του. «Έφτιαχνα μπάλα από ένα πουκάμισο ή μια κάλτσα και έβαζα καλάθια στο δοχείο απορριμμάτων», αφηγήθηκε. Σχεδίαζε επίσης χάρτες του Ισραήλ με την πόλη όπου γεννήθηκε, την Μίτζπε Χίλα, και τα αγαπημένα του μέρη. «Στην αρχή το έκανα αρκετά συχνά για να θυμάμαι, να μην ξεχάσω», είπε. «Έγραφα, έφτιαχνα καταλόγους και παρακολουθούσα τις αθλητικές συναντήσεις», μερικές φορές μαζί με τους δεσμοφύλακές του, πρόσθεσε. Οι τελευταίοι τον άφηναν να παρακολουθεί αραβικά κανάλια, αλλά τον τελευταίο χρόνο της αιχμαλωσίας του, του είχαν δώσει ένα ραδιόφωνο και άκουγε τις ισραηλινές ειδήσεις. Μερικές φορές έπαιζε σκάκι ή ντόμινο μαζί τους. «Τον ήλιο τον έβλεπα μόνο στην τηλεόραση. Τον φανταζόμουν επίσης…».

Την τελευταία χρονιά της αιχμαλωσίας του, οι δεσμοφύλακές του, του έδωσαν ένα ρολόι. «Η εβδομάδα που μου ανακοίνωσαν ότι θα απελευθερωθώ ήταν ατελείωτη. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, κοιμόμουν ίσως μια ώρα τη νύκτα», είπε. «Φοβόμουν ότι οι άνθρωποι θα με είχαν ξεχάσει». Διαπίστωσε όμως πως αντίθετα είχε γίνει διάσημος, παρ' όλο που δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί αυτή τη διασημότητά του. «Είναι δύσκολο να επιστρέφεις στη φυσιολογική ζωή, είναι δύσκολο κοινωνικά, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει, έχουν μεγαλώσει, αισθάνεσαι να έχεις μείνει πίσω… Όμως τελικά το κράτος του Ισραήλ με απελευθέρωσε, πλήρωσε το τίμημα. Πιστεύω πως θα στείλω τα παιδιά μου στον Στρατό. Ελπίζω να μην πρέπει να πάνε, όμως προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται ότι θα αποτελεί επιλογή». 

 (ΤΑ ΝΕΑ, 23.10.12)

 

 
ΙΤΑΛΙΑ
 
Ο Σλόμο Βενέτσια,  ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που ζούσε στην Ιταλία, πέθανε την 1η Οκτωβρίου 2012 στη Ρώμη, σε ηλικία 88 ετών. Ο Βενέτσια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά του το 1944 στο Άουσβιτς, όπου επιλέχτηκε -λόγω της καλής φυσικής του κατάστασης-  να «εργαστεί» στο Ζοντερκομμάντο, ομάδα που ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά  των πτωμάτων από τους θαλάμους αερίων στα κρεματόρια. Η μητέρα του και οι δύο αδελφές του θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Ο Βενέτσια επί σειρά ετών με διαλέξεις σε σχολεία και με συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης κρατούσε άσβεστη τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.  Για το θάνατο του Σλόμο Βενέτσια ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. Ιταλίας δήλωσε: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα λόγια του, την καθαρή και γενναία μαρτυρία του για όσα έζησε και θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για το πολύ διαφωτιστικό βιβλίο – ντοκουμέντο  που έγραψε το ‘Ζόντερκομμάντο’…». Το βιβλίο του κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο «Sonderkommando: Μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων» (μτφ. Κυριακής Χρα, εκδόσεις Πατάκη, 2008).
Το Κ.Ι.Σ.Ε. απέστειλε στην οικογένεια του Σλόμο Βενέτσια συλλυπητήρια επιστολή εκφράζοντας τη θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού «για την απώλεια ενός ανθρώπου που με τις προσωπικές του μαρτυρίες συνέβαλε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος».    
(E.J.C., 4.10.12)
 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
ΙΣΡΑΗΛ 

Τον Αύγουστο έγινε στη Συναγωγή του Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ εκδήλωση μνήμης για τους Εβραίους της Ρόδου και της Κω που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επιζώντες του Ολοκαυτώματος μαζί με τις οικογένειές τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1943, μετά την εισβολή στην Ιταλία, οι Ναζί κατέλαβαν τη Ρόδο. Οι βομβαρδισμοί της Ρόδου από τους συμμάχους είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η εβραϊκή συνοικία και να σκοτωθούν πολλοί εβραίοι.      

Τον Ιούλιο του 1944, οι εναπομείναντες 1.600 εβραίοι του νησιού διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν σε γκέτο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, μαζί με τους 100 εβραίους που συνελήφθησαν στην Κω και τον μοναδικό εβραίο που ζούσε στην Λέρο. Στην Αθήνα κρατήθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς. Από τους συλληφθέντες επέζησαν μόνο 180 άτομα.  

Η διευθύντρια του Τμήματος του «Τίτλου του Δικαίου των Εθνών» του Γιάντ Βασέμ κα Ιρίνα Στάινφελντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά θεωρώ πως η ιστορία της Ρόδου και της Κω παρουσιάζει την ιστορία και την μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος. Παρά το γεγονός πως ήταν ξεκάθαρο πλέον σε όλους πως οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να χάνουν τον Πόλεμο, εξακολουθούσαν να λαμβάνουν μέτρα για την εξόντωση των εβραίων, ακόμα και εκείνου του μοναδικού κατοίκου του απομακρυσμένου Ελληνικού νησιού» και ζήτησε από τους παριστάμενους να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους στη μνήμη όσων εξοντώθηκαν, ώστε να δημιουργήσει το Γιάντ Βασέμ ένα ζωντανό αρχείο για αυτές τις κοινότητες.    

     (EJP, 9.8.12)         

 

 
ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail

ΓΑΛΛΙΑ

Από τις 26 Ιουνίου ως τις 27 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιείται στο Δημαρχείο της πόλης του Παρισιού έκθεση με τίτλο «Ήταν παιδιά». Η έκθεση διηγείται, μέσα από πλήθος εκθεμάτων, προσωπικών αντικειμένων και εγγράφων, τις διαδρομές και τις προσωπικές ιστορίες των κρυμμένων παιδιών των παρισινών εβραϊκών οικογενειών που διέφυγαν της εκτόπισης και επέζησαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κατοχή, οι επιδρομές και οι πλούσιες σε πληροφορίες προσωπικές ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από τα αντικείμενα που παραχωρήθηκαν στους διοργανωτές ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η έκθεση είναι ανοιχτή για όλους και η είσοδος είναι δωρεάν. Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

(CRIF, 25.6.2012)

 
ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail

ΠΟΛΩΝΙΑ – Euro 2012

Με την άφιξή τους στην Πολωνία, και λίγο πριν ξεκινήσει το EURO 2012, oι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αγγλίας επισκέφθηκαν το Άουσβιτς. Οι διάσημοι ποδοσφαιριστές άφησαν για λίγο τις προπονήσεις και τις πανηγυρικές εκδηλώσεις και ξεναγήθηκαν στους χώρους του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης, θέλοντας να δώσουν το δικό τους αντιρατσιστικό μήνυμα.
Η εθνική της Αγγλίας, εκτός από το Άουσβιτς, επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο του Οσκαρ Σίντλερ στην Κρακοβία. Ο Άγγλος αμυντικός Τζ. Λέσκοτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο μέλλον επισκέψεις σε μέρη όπως αυτά θα είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος όπως και οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις».
Τους παίκτες της εθνικής Ιταλίας συνόδεψαν στην περιήγησή τους στο Άουσβιτς ο πρόεδρος το ΚΙΣ Ιταλίας και Ιταλοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Μετά την ξενάγηση, και καθισμένοι ανάμεσα στις σιδηροδρομικές γραμμές, οι ποδοσφαιριστές άκουσαν συγκινημένοι τις μαρτυρίες των συμπατριωτών τους επιζώντων. «Πολύ λίγα απ΄ αυτά που νιώθω μπορώ να τα εκφράσω με λόγια. Η κατανόηση χρειάζεται χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Ρ. Μοντολίβο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΙΣ Ιταλίας Ρ. Γκατένια δήλωσε: «Η ιταλική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μπορεί να μεταδώσει ένα δυνατό αντιρατσιστικό μήνυμα καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλο. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αγγίξουν τους νέους –κυρίως- και να τους διαφωτίσουν για το τι μπορεί να συμβεί αν η κοινωνία αποτύχει να … ‘κάνει τάκλινγκ’ στο ρατσισμό».

 

ΗΠΑ - WJC
It takes two...
Πριν από τρία χρόνια, στις 14 Ιουνίου 2009 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει την ανάγκη ίδρυσης ενός Παλαιστινιακού κράτους και προσφέρθηκε να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Τη δήλωση αυτή θέλησε να υπενθυμίσει το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (Π.Ε.Σ.) με τη διαφήμιση της φωτογραφίας. Η διαφήμιση -που καταχωρήθηκε σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες στις 14.6.2012- αντιπροσωπεύει παράλληλα την υποστήριξη του ΠΕΣ στην επιθυμία του Ισραήλ για ειρήνη. Η αφίσα με το σλόγκαν «Χρειάζονται δύο για να γίνει ειρήνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Τρία χρόνια έχουν περάσει. Και οι Παλαιστίνιοι ακόμη δεν προτίθενται να ξεκινήσουν απ’ ευθείας συνομιλίες χωρίς προκαθορισμένους όρους. Ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι Παλαιστίνιοι, ούτε κανείς από εμάς που επιθυμούμε την ειρήνη στην περιοχή μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω καθυστέρηση». Και καταλήγει: «Δεχθείτε την πρόσκληση για συνομιλία, Πρόεδρε Αμπάς».
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae