Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3615 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 2019 ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ 6ου ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΕΡΤ, 15.1.2019: Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, παρουσιάζει την άλλη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στην οδό Μονής Αγκαράθου 9, την ερευνητική εργασία που εκπόνησαν οι μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με θέμα: «Η εβραϊκή κοινότητα του Ηρακλείου». Η εργασία έγινε με την επίβλεψη του καθηγητή, Γιώργου Χατζηζήση.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία, «Ας είναι η μνήμη σου αγάπη. Η ιστορία του Οβαδία Μπαρούχ», διάρκειας 45 λεπτών, παραγωγής 2002 του ιδρύματος Yad Vashem της Ιερουσαλήμ, που είναι η προσωπική μαρτυρία του επιζώντα από το Άουσβιτς, Οβαδία Μπαρούχ, Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 6ου ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΑΤΡΙΣ, 16.1.2019, της Κατερίνας Μυλωνά: Ήταν μία μικρή κοινότητα ενταγμένη στην κοινωνία του Ηρακλείου που σήμερα δεν υπάρχει πια. Η ιστορία των Εβραίων που έζησαν στην πόλη μας  ήταν το αντικείμενο εργασίας που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2017-‘18 από το τμήμα Β4 του 6ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στα πλαίσια του μαθήματος «Πρότζεκτ». Η εργασία είχε σαν στόχο την αναζήτηση της ιστορικής παρουσίας και πορείας της κοινότητας των Εβραίων στο Ηράκλειο μέχρι και την πλήρη εξόντωσή τους από τους Γερμανούς Ναζιστές το 1944.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ (IHRA) PDF Εκτύπωση E-mail

EJC, 28.11.2018: Στις 28 Νοεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έγινε μόνιμος διεθνής εταίρος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Με τη συμμετοχή της ΕΕ στο διεθνή οργανισμό θα υπάρξει στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και της αντιμετώπισης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.   

Η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα της έκκλησης του Προέδρου Γιούνκερ για στενότερη διεθνή συνεργασία που εξέφρασε κατά την ομιλία του την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου 2018, καθώς και του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού που έγινε τον Ιούνιο του 2017.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Καθώς μειώνεται ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και σε μία περίοδο που ο αντισημιτισμός αυξάνεται, πρέπει να μεταλαμπαδευτεί η μνήμη του σκοτεινότερου κεφαλαίου της ιστορίας. Η συμμετοχή της ΕΕ στον IHRAθα βοηθήσει στην προώθηση της κατανόησης, ώστε οι μελλοντικές γενιές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα διδάγματα του παρελθόντος μας».   

Περισσότερα...
 
ΡΑΧΗΛ ΧΑΣΙΔ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ & ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ: ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ PDF Εκτύπωση E-mail

Ραχήλ Χασίδ-Καλαντζοπούλου: ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ, πρόλογος: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλουυ, εκδόσεις: Ποταμός, Αθήνα 2017.

Η Ραχήλ Χασίδ – Καλαντζοπούλου δεν πρόλαβε να δει το βιβλίο με την προσωπική της μαρτυρία τυπωμένο στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Έφυγε νωρίτερα μέσα στο χρόνο για το μεγάλο ταξίδι… 

Έζησε την κόλαση επί γης, γλύτωσε από του Χάρου τα δόντια, στάθηκε όρθια, πάλεψε για τη ζωή και τα κατάφερε. Και όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έγινε και ένα δυνατό παράδειγμα τροφοδοσίας της συλλογικής μνήμης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Το βιβλίο της Ραχήλ Χασίδ – Καλαντζοπούλου με τίτλο «Εδώ δεν έχει γιατί» (με πρόλογο που υπογράφει η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου) είναι ένα πολύ σύνθετο έργο – είναι μια προσωπική μαρτυρία ενταγμένη μέσα σε ένα πλαίσιο τεκμηριώσεων που απαντούν – ή προσπάθησαν να απαντήσουν- για μια ακόμη φορά στο επιτακτικό ερώτημα του «γιατί». Η Ραχήλ πηγαίνει πίσω στα χρόνια του ανείπωτου Διωγμού των ομοθρήσκων της – στην Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη- που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα για να «ξύσει» με την δική της ματωμένη πένα την ουσία μιας φράσης του συγγραφέα Πρίμο Λέβι που έζησε και εκείνος στο πετσί του την φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας, θρησκεύματος, ιδεολογίας, χρώματος και φυλής. Μια φράση που δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο.

Περισσότερα...
 
ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΤΕ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ «Κ» PDF Εκτύπωση E-mail

Το βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ «Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2018) παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στις 5.6.2018, σε εκδήλωση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος. Για το βιβλίο μίλησαν η Διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η Άννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείο Εξωτερικών και ο συγγραφέας Λεόν Σαλτιέλ. Βιβλιοπαρουσίαση του Σταύρου Ζουμπουλάκη, βασισμένη στην ομιλία του, δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή (1.7.2018) με τίτλο: «Σαρίνα Σαλτιέλ, Ματίλντα Μπαρούχ, Νεάμα Καζές», και αναδημοσιεύεται παρακάτω:

Καθημερινή, Ένθετο ΤΕΧΝΕΣ, 1.7.2018: Τ​​ο βιβλίο «Μη με ξεχάσετε», σε επιμέλεια του Λεόν Σαλτιέλ (Αλεξάνδρεια, 2018), αποτελεί την πρώτη έκδοση στα ελληνικά ενός σώματος επιστολών από τα χρόνια του Ολοκαυτώματος. Τρεις Εβραίες μανάδες της Θεσσαλονίκης, η Σαρίνα Σαλτιέλ, η Ματίλντα Μπαρούχ και η Νεάμα Καζές, γράφουν, στα γαλλικά, στους γιους τους που ζουν στην Αθήνα, μεταξύ Μαΐου 1942 και Απριλίου 1943. Σύνολο 51 επιστολές, γραμμένες, σχεδόν όλες, από αυτές τις τρεις γυναίκες. Οι επιστολές αυτού του είδους αποτελούν μοναδικά πολύτιμες μαρτυρίες, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γράφτηκαν ως μαρτυρίες, δεν γράφτηκαν για να μείνουν στην ιστορία.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΖΗΣΕ Η ΛΟΥΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 3.6.2018, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ δημοσιεύθηκε βιβλιοκρισία του Προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων και μέλους του Δ.Σ. ΚΙΣΕ Δρος Μωϋσή Ελισάφ, για το βιβλίο της Ρίκας Μπενβενίστε «ΛΟΥΝΑ».

Το Ολοκαύτωμα όπως το έζησε η Λούνα

Στην κοντή μνήμη των λαών συχνά οι πραγματικοί δημιουργοί λησμονιούνται, ενώ οι ταραξίες επιπλέουν και επιβιώνουν. Ποιος θυμάται, για παράδειγμα, τον αρχιτέκτονα του ναού της Εφέσου, ο οποίος ναός, ως γνωστόν, ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου; Κανένας. Ο Ηρόστρατος όμως που τον έκαψε έμεινε στην Ιστορία. Κοιτώντας την Ιστορία από πάνω, οι κατά καιρούς Ηρόστρατοι δεν χάνονται ποτέ. Οι λαοί όμως, ίσως και για τον λόγο αυτό, ξαναζούν τον εφιάλτη των κάθε είδους Ηρόστρατων.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae