Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3699 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


WE REMEMBER 2018 – ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) αναλαμβάνει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, την παγκόσμια εκστρατεία #WeRemember -ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ- που πραγματοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι –‘ανεβάζοντας’ μια φωτογραφία τους με την επιγραφή WEREMEMBER στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο #WeRemember-στέλνουν το μήνυμα ότι το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ πρέπει πραγματικά ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, και συμμετέχουν στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και κάθε μορφής μίσους, διάκρισης, ξενοφοβίας, γενοκτονίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, και τους ενθαρρύνει -μέσα από μια τόσο απλή όσο και συμβολική πράξη- να μεταδώσουν τη γνώση και να εμπνεύσουν τη συζήτηση, ώστε να βοηθήσουν τη νέα γενιά να γνωρίσει την ιστορία και τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος.

Βοηθήστε να φτάσει το μήνυμα παντού. Η περυσινή εκστρατεία έφτασε σε 250 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ συμμετείχαν σ΄ αυτή αρχηγοί κρατών, διασημότητες, διανοούμενοι και πλήθος κόσμου απ΄ όλη τη γη, από τον Καναδά έως την Κροατία και από τη Ρωσία μέχρι τη Ρουάντα.

Περισσότερα...
 
WE REMEMBER 2018 – ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πνεύμα της καμπάνιας WE REMEMBER του WJC αναδημοσιεύουμε τη φωτογραφία του αείμνηστου Ιωσήφ Σαμπά, από την Άρτα, επιζήσαντα του Άουσβιτς με τον ανεξίτηλο αριθμό 18268 στο χέρι του, που αγκαλιάζει την τότε νεογέννητη δισέγγονή του Σιβάν. Η φωτογραφία αναρτήθηκε από την ομάδα του facebook «Πρώην Ισραηλιτική Κοινότης Αρτης».

Δεν υπάρχουν Εβραίοι στην Άρτα μετά το Ολοκαύτωμα. Η κοινότητα αφανίστηκε σχεδόν ολοσχερώς. Από τους 480 Εβραίους της κοινότητας, μόνον 30 επέζησαν.  Η μνήμη των θυμάτων τιμάται με το Μνημείο Ολοκαυτώματος που ανεγέρθηκε στην πόλη, το 2004. Σήμερα, η εβραϊκή ιστορία της πόλης διατηρείται χάρη στις εκδηλώσεις Μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος αλλά και χάρη στις ενέργειες του κ. Θεοχάρη Βαδιβούλη, ο οποίος κινητοποίησε τους Εβραίους επιζώντες και τους απογόνους τους, πραγματοποιεί έρευνες και ομιλίες και έχει δημιουργήσει την ομάδα στο facebook «Πρώην Ισραηλιτική Κοινότης Αρτης», η οποία περιλαμβάνει σημαντικό υλικό της κληρονομιάς των Εβραίων της Άρτας. Αυτή είναι άλλωστε και η πραγματική ουσία της διατήρησης της ΜΝΗΜΗΣ. WE REMEMBER. 

 
ΑΡΘΡΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΡΛΕΤΟΥ, μαθήτριας της Γ’ τάξης στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2005, 60 χρόνια μετά το τέλος Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η 27η Ιανουαρίου του 1945 αποτελεί συμβολική χρονολογία για το τέλος του Ολοκαυτώματος, καθώς ήταν η μέρα που το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Σοβιετικό Στρατό. Ανάμεσα σε αυτή την ημερομηνία και στις 14 Ιουνίου του 1940, όταν οι πρώτοι πολωνοί κρατούμενοι έφτασαν εκεί, το Άουσβιτς παρουσιάζει μια πολύπλοκη και συνάμα εκπληκτική ιστορία, η οποία εν πολλοίς αντικατοπτρίζει τη γεμάτη μεταστροφές φυλετική και εθνική πολιτική των Ναζί. Μέσα από τον καταστροφικό δυναμισμό του, το Άουσβιτς υπήρξε η φυσική έκφραση των θεμελιωδών αρχών του ναζιστικού κράτους. Στα περισσότερα από εννέα εκατομμύρια θύματα των εγκλημάτων των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Περισσότερα...
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ -ΤΟΠΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΟ 1944 PDF Εκτύπωση E-mail

Οι πλατείες έχουν ιστορική μνήμη που συμβάλλει στη συλλογική συνείδηση του σήμερα

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Ηπείρου, 30.1.2018: Τις τελευταίες ημέρες διοργανώθηκαν και στη χώρα μας εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που έχει οριστεί επισήμως για την 27η Ιανουαρίου σε όλο τον κόσμο με αναφορά στην απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς το 1945. 

Η επισημότητα με την οποία τιμάται πλέον η ημέρα αυτή στη χώρα μας σε ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο δείχνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε θεσμικό επίπεδο ενώ η έναρξη των εργασιών στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, αποτελεί μία τομή στην προσέγγιση του ολοκαυτώματος στη χώρα μας με διεθνές μάλιστα αποτύπωμα.

Η εκδήλωση στην πόλη μας θα γίνει αύριο Τετάρτη, 31.1.2018, στη σειρά και των εκδηλώσεων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όλες υψηλού επιπέδου. 

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης επαναφέρω δημόσια πια, ως έχει, μία "Πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με ανάδειξη της ιστορικής μνήμης" που είχα υποβάλλει με επιστολή πριν από δύο χρόνια στη δημοτική αρχή και άλλους παραλήπτες. Στον ενδιάμεσο χρόνο, η ανάπλαση της πλατείας προχώρησε και θεωρείται μέρος των αλλαγών στην πόλη που φέρνουν εξωστρέφεια και τουρισμό. Οι τόποι όμως είναι κάτι παραπάνω από τις συγκυριακές τους χρήσεις. Οι τόποι είναι και όσα τους συνδέουν με τους ανθρώπους κι αυτή η σύνδεση είναι και μπορεί να παραμείνει μέρος της συλλογικής μνήμης.  

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Αφιέρωμα της ΕΡΤ  (27.1.2018) στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Συνέντευξη του επιζώντα ομήρου του Άουσβιτς κ. Ισαάκ Μιζάν (βίντεο). Έρευνα του Θωμά Σίδερη. 

Η ελληνική λέξη «Ολοκαύτωμα» έχει καθιερωθεί διεθνώς για να περιγράψει την ανείπωτη φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων. Διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι της κατεχόμενης από τους Ναζί Ευρώπης. Ανάμεσά τους και 77.000 Έλληνες Εβραίοι, που συγκροτούσαν ακμάζουσες κοινότητες, διάσπαρτες στην ελληνική επικράτεια.

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν έχει προηγούμενο ως προς τη σύλληψη της ιδέας, την προμελέτη, τη μέθοδο και την εκτέλεση. Τον Ιανουάριο του 1942, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των SS και του Ναζιστικού Κόμματος συναντώνται στο προάστιο Βανζέ του Βερολίνου και μεθοδεύουν τις λεπτομέρειες της «Τελικής Λύσης». Τα τρένα της σιωπής μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους και ρομά στα στρατόπεδα του θανάτου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae