Σήμερα οι Έλληνες Εβραίοι, μαζί με τους Εβραίους όλου του κόσμου -όσοι διασώθηκαν από το Άουσβιτς και τα άλλα στρατόπεδα θανάτου, οι γιοι και οι κόρες εκείνων που με το Άστρο του Δαυίδ στο πέτο βίαια εκτοπίστηκαν επειδή ήταν Εβραίοι- θρηνούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και 67.000 Έλληνες Εβραίοι, βασανίστηκαν και με βιομηχανικό τρόπο εξοντώθηκαν, από τους ναζί και τους συνεργάτες τους. Εκεί όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το όνομα μετατράπηκαν σε ένα χαραγμένο στο μπράτσο αριθμό.
«Απομένει να γίνει πολλή δουλειά ώσπου να αποδεχθούμε ότι η φρίκη του Άουσβιτς υπήρξε πρωτίστως το αποτέλεσμα ιδεών που κατοχυρώθηκαν θεσμικά σε πανεπιστημιακές αίθουσες, σε νομικές επετηρίδες και σε φιλοσοφικές ημερίδες. Εγκληματίες της σκέψης δεν υπάρχουν, λέμε, κι όμως πανεπιστημιακοί και στοχαστές ήταν εκείνοι που έντυσαν τον αποκαλυπτικό αντισημιτισμό των ναζί με έναν μανδύα νομικό, θεωρητικό και θεσμικό, παρέχοντας την αναγκαία νομιμοποίηση και έμπνευση για ό,τι ακολούθησε. Φαίνεται πως με τα λόγια και τις ιδέες μπορεί κανείς να νομιμοποιήσει σχεδόν τα πάντα», γράφει ο Νικήτας Σινιόσογλου, στις «Μαύρες Διαθήκες».
Μετά το Ολοκαύτωμα, στις ίδιες αίθουσες, εκεί που καλλιεργείται η Παιδεία μιας κοινωνίας, οφείλουμε να σηκώνουμε καθημερινά αναχώματα, απέναντι στη βία και τον ολοκληρωτισμό, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό.
Σήμερα, Ημέρα Μνήμης της Σοά (Γιομ Ασοά), θυμόμαστε τους αδικοχαμένους αδελφούς μας και τους επιζώντες, καθώς αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας για την επικράτηση της Μνήμης απέναντι στη λήθη που οδηγεί στην επανάληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Αθήνα, 28 Απριλίου 2022
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος