Με αφορμή δημοσίευση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 27.1.2020,  σκίτσου του Πέτρου Ζερβού που παραποιεί την πύλη του Άουσβιτς, το ΚΙΣΕ απέστειλε στον Διευθυντή της εφημερίδας κ. Νίκο Βουλέλη την παρακάτω επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 29.1.2020 της έντυπης ΕΦ.ΣΥΝ.:

Αξιότιμε κύριε Βουλέλη,

Μόνο θλίψη και ντροπή μπορούμε να εκφράσουμε για το σκίτσο που φιλοξένησε η εφημερίδα σας, το οποίο ευτελίζει κατάφορα την πύλη του συμβόλου της φρίκης, την πύλη του Άουσβιτς όπου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι.

Λυπούμαστε που μια εφημερίδα όπως η δική σας, η οποία έχει επιδείξει εδώ και πολλά χρόνια ευαισθησία στο θέμα του Ολοκαυτώματος και έχει συμβάλλει στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, φιλοξένησε ένα τέτοιο σκίτσο, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που δίνει αφορμή στους αρνητές του να αμφισβητούν την ύπαρξη και τη σημασία αυτού του κολαστηρίου.

Το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει ούτε να ευτελίζεται, ούτε να εργαλειοποιείται στο όνομα οιασδήποτε σκοπιμότητας.

Με τιμή, 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Ο Γενικός Γραμματέας ΒΙΚΤΩΡ ΙΣ. ΕΛΙΕΖΕΡ

 

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" (29.1.2020)

Το σκίτσο του Πέτρου Ζερβού που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου προκάλεσε πράγματι δικαιολογημένες αντιδράσεις αναγνωστών μας, όπως και την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο των βασικών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης των συντακτών και συνεργατών μας και του πλουραλισμού που διέπει τη λειτουργία της εφημερίδας μας και σαφώς δεν εκφράζει την άποψη της «Εφ.Συν.», η οποία ουδέποτε αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα, ούτε συνέβαλε στον ευτελισμό του.

Η εφημερίδα μας τίμησε στο ίδιο φύλλο και στην πρώτη σελίδα την «Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος», κάλυψε με αναλυτικό ρεπορτάζ τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και δημοσίευσε εμπεριστατωμένο δισέλιδο άρθρο-ανάλυση με τίτλο «Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα: ένα σύγχρονο ταμπού».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» διεξάγει σταθερά, από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της, ανυποχώρητο αγώνα κατά του φασισμού, του ναζισμού, του ρατσισμού, του σοβινισμού και του αντισημιτισμού.

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι εκατοντάδες άρθρα μας, αναλύσεις και ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν την αταλάντευτη θέση μας σε όλα αυτά τα μέτωπα.

Η «ΕΦ.ΣΥΝ.»

ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Η μανία με το Άουσβιτς», άρθρο του Βαγγέλη Περρή για τη χρήση συμβόλων του Ολοκαυτώματος, Athens Voice, 29.1.2020.