Όταν είδαμε το πολιτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ «Πόσο κοστίζει ο Μωϋσής;», αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που συνέβαλλε καθοριστικά στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, να αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα για την εξυπηρέτηση της αντιπολιτευτικής πολιτικής του, συνδέοντας το όνομα του Μωυσή με τα χαρτονομίσματα που πέφτουν ως «μάνα εξ ουρανού».

Τρεις ημέρες μετά την προβολή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος  εκφράζει τη λύπη του διότι -παρά τις μαζικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέσυρε αυτό το σποτ και η μόνη αντίδρασή του ήταν απλά να το χαρακτηρίσει ως «σατιρικό».

Σε μια εποχή όπου θεωρίες συνωμοσίας απειλούν την αρμονική συμβίωση των πολιτών μιας κοινωνίας, η αναπαραγωγή στερεοτυπικών μύθων - και μάλιστα από ένα πολιτικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- καλλιεργεί το θυμικό των οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κατανοήσει ότι το σποτ αυτό ήταν τουλάχιστον ατυχές και θα το αποσύρει από τη δημόσια αντιπαράθεση.

Ελπίζουμε ότι όλοι θα αποφύγουν  τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων και μορφών – και μάλιστα με αρνητική διάσταση – διότι η θρησκευτική πίστη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο της οιασδήποτε πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2020

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

 

- ΕΦΣΥΝ, 24.6.2020: Στον αστερισμό του κιτς

LIFO, 19.6.2020: «Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;» - Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την καμπάνια ενημέρωσης στα ΜΜΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20.6.2020: Μίνος Μωυσής: Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει «αντισημιτικό περιεχόμενο» 

Ιστοσελίδα STAR.gr, 20.6.2020: "ΤΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΑΛΟ. Έντονη αντίδραση από ΕΣΗΕΑ - η απάντηση της Κουμουνδούρου"

- ΣΧΟΛΙΟ ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ, τ. πρόεδρου Ι.Κ. Αθηνών, #posokostizeiomoisis, 20.6.2020

ΣΧΟΛΙΟ ΒΙΚΤΩΡΑ ΙΣ. ΕΛΙΕΖΕΡ, γενικού γραμματέα ΚΙΣΕ 

ΣΧΟΛΙΟ ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ, δημοσιογράφου

- FACEBOOK ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ, "Συνέχεια....", 21.6.2020 

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ, ΕΘΝΟΣ, 23.6.2020

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ, 23.6.2020