Το ΚΙΣΕ απέστειλε προς την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας το παρακάτω μήνυμα συμπαράστασης, σε συνέχεια των καταστροφικών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία. Μεταξύ των θυμάτων και ο πρόεδρος της μικρής αλλά ιστορικής εβραϊκής κοινότητας της Αντιόχειας, και η σύζυγός του, οι οποίοι παγιδεύτηκαν όταν κατέρρευσε η πολυκατοικία όπου διέμεναν. Ανασύρθηκαν νεκροί μετά από τρείς ημέρες. Με ιστορία 2.500 ετών η εβραϊκή κοινότητα της Αντιόχειας αριθμούσε μόνον 18 μέλη, τα οποία είναι ασφαλή. Η Συναγωγή της πόλης, ένα κτίριο 250 ετών, παρά τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί, είναι από τα λίγα κτίρια της πόλης που έχουν διασωθεί και στέκονται ακόμα όρθια.

Το μήνυμα του ΚΙΣΕ αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Είμαστε βαθιά ταραγμένοι από τους σαρωτικούς σεισμούς που έπληξαν την νοτιοανατολική Τουρκία. Καθώς ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται θρηνούμε τις μαζικές απώλειες ζωών και προσευχόμαστε για την ασφαλή αποκατάσταση των επιζώντων.

Οι σκέψεις μας είναι κοντά σας καθώς συμμεριζόμαστε τον πόνο του Τουρκικού λαού, ενώ παράλληλα ενδιαφερόμαστε για την αρχαία εβραϊκή κοινότητα της Αντιόχειας. Θρηνούμε τον τραγικό θάνατο του προέδρου της κοινότητας, Saul Cenudioglu, και της συζύγου του Fortuna, ύστερα από την κατάρρευση του σπιτιού τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια».