Κάθε χρόνο στην Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Σοά η σκέψη μας κατακλύζεται από τις 6 εκατομμύρια ψυχές των Εβραίων της Ευρώπης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί με τον πιο βάρβαρο τρόπο, στο όνομα της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας που κατέλυσε κάθε ανθρώπινη αξία και κάθε αρχή του πολιτισμού. 67.000 Έλληνες Εβραίοι, το 86% της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, χάθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής.

Αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, η φετινή επέτειος, παράλληλα με τον θρήνο, εκπέμπει και μηνύματα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Στις 19 Απριλίου 1943, 700 νέοι Εβραίοι, σχεδόν χωρίς όπλα αλλά οπλισμένοι με θάρρος και πάθος για την ελευθερία, ξεκίνησαν την Αντίστασή τους ενάντια στον πάνοπλο κατακτητή. Αψηφώντας τη σκληρή πραγματικότητα των εναντίον τους πιθανοτήτων, επέλεξαν ανενδοίαστα να πεθάνουν μαχόμενοι. «Θα ζήσουμε στις σελίδες της εβραϊκής ιστορίας», έγραφε από το γκέτο της Βαρσοβίας ο Πάβελ Φράνκιελ, ένας από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης. «Τα παιδιά του μέλλοντος στη Γη του Ισραήλ θα μαθαίνουν για εμάς και θα γίνουμε για αυτά παράδειγμα θάρρους».

Η διατήρηση της Μνήμης των θυμάτων και των ηρώων του Ολοκαυτώματος είναι χρέος ιερό και ευθύνη όλων μας, και δεν θα σβήσει ποτέ. Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στην καταπολέμηση κάθε ρατσιστικής ιδεολογίας, κάθε συμπεριφοράς και ρητορικής μίσους, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα και τα φαντάσματα του παρελθόντος να μην απειλήσουν ξανά κανέναν άνθρωπο και καμία κοινωνία.

Αθήνα, 18 Απριλίου 2023

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ