Στο πλαίσιο της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) διοργάνωσε στις 17.11.2020 διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών που ανέλυσαν τον ρόλο του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, καθώς και τον τρόπο ενίσχυσης του ρόλου αυτού. Ο αντισημιτισμός αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές αξίες, την ειρήνη και τη σταθερότητα και το WJC έχει συνεργαστεί επί μακρόν με τον ΟΗΕ για να διασφαλίσει ότι η αντιμετώπιση του αντισημιτισμού είναι σε προτεραιότητα στην ατζέντα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Καθώς ο ΟΗΕ είναι ο βασικός διακυβερνητικός φορέας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ερώτημα που τέθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από τον ΟΗΕ, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα ο αντισημιτισμός.   

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τον ΟΗΕ και τα κράτη μέλη του για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, καθώς και στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση κάθε μορφής μίσους. 

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι ο ΟΗΕ συστάθηκε το 1945, γεγονός που τον συνδέει άμεσα με το τέλος του Ολοκαυτώματος και ζήτησαν να γίνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση κάθε μορφής μίσους, συμπεριλαμβανομένου και του αντισημιτισμού, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.  

Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η αύξηση του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπία της Γερμανίας στον ΟΗΕ και υποστηρίχτηκε από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ της Αλβανίας, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ουρουγουάης.  

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΗΓΗ: WJC, 17.11.2020