Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2024, με συνεργασία του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου WJC, της Κροατικής Προεδρίας του IHRA, της Γ.Γ. Θρησκευμάτων, του ΕΜΕ και του ΚΙΣΕ, διοργανώθηκαν στην Αθήνα, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, δύο σεμινάρια / εργαστήρια εστιασμένα στην ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού και τον σύγχρονο αντισημιτισμό.

Το πρώτο εργαστήριο αφορούσε τα στελέχη των Υπουργείων που είναι επιφορτισμένα με το έργο της κατάρτισης και της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Αντισημιτισμού. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 13 συναρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και υπουργεία, μεταξύ των οποίων ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, η Υφυπουργός για Θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, η ειδική απεσταλμένη του Υπ.Εξ. για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού πρέσβης Χ. Αλειφέρη, ο εκπρόσωπος του WJC Δρ Λ. Σαλτιέλ και ο Γ.Γ. του ΚΙΣΕ Β.Ι. Ελιέζερ.

Το δεύτερο σεμινάριο, με τη συμμετοχή πρέσβεων και διπλωματών από 12 χώρες, έγινε για την ενημέρωσή τους γύρω από την μακραίωνη ιστορία, το Ολοκαύτωμα, τη σύγχρονη δράση των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας αλλά και τις εκφράσεις του αντισημιτισμού.

Στους διπλωμάτες μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA πρέσβης Γ. Πολυδωράκης, η ειδική απεσταλμένη για τον αντισημιτισμό πρέσβης Χ. Αλειφέρη, η διευθύντρια του ΕΜΕ Ζ. Μπαττίνου και η αρχαιολόγος Α. Λουδάρου. Εκ μέρους του ΚΙΣΕ μίλησε ο Γεν. Ταμίας του Δ.Σ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Τα δύο σεμινάρια αποτέλεσαν σημαντικές δράσεις για τη γνωριμία με τον Ελληνικό Εβραϊσμό, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις σύγχρονες μορφές του αντισημιτισμού στην Ελλάδα και τον προγραμματισμό για την καταπολέμησή του.