Στην ηλεκτρονική επιθεώρηση εβραϊκών θεμάτων «K. La Revue: Les Juifs, l'Europe, le XXIe siècle” (22.2.2024) δημοσιεύεται το πρώτο μέρος της έρευνας της δημοσιογράφου Σοφίας Χριστοφορίδου για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα. Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της DILCRAH -της διυπουργικής Επιτροπής της Γαλλίας για την καταπολέμηση του Ρατσισμού, του Αντισημιτισμού, και του μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ- στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Έρευνας για την κατάσταση της δημόσιας πολιτικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και αποκαλύπτει την ανησυχητική εξάπλωση της προκατάληψης εναντίον των Εβραίων στην ελληνική κοινωνία.

Μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων, πολιτικών και δημοσκοπήσεων, καθίσταται σαφές ότι ο αντισημιτισμός είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτικού τοπίου, αν και εκφράζεται λιγότερο βίαια από αλλού. Το άρθρο περιλαμβάνει δηλώσεις του Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, της Ειδικής Απεσταλμένης του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Αντισημιτισμό πρέσβεως Χρ. Αλειφέρη, του Προέδρου του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ Δ. Σαλτιέλ, του ιστορικού και μέλους της Ελληνικής Επιτροπής του IHRA Δρα Λεόν Σαλτιέλ, και εβραίων της Θεσσαλονίκης όπως του Ιωσήφ Βαένα και της Πώλας Ταραμπουλούς.

ΠΗΓΗ: K. La Revue, 22.2.2024, Investigation on antisemitism in Greece – Part 1: The state of affairs, Sofia Christoforidou