Στην «Ιστορία του αντισημιτισμού» αναφέρεται η σειρά ντοκιμαντέρ που πρόβαλε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 και ολοκληρώθηκε σε 4 ωριαία επεισόδια.

Μπορείτε να δείτε τη σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕRTFLIX και στον ιστότοπό της ΕΔΩ.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια ιστορική και «επιστημονική» έρευνα για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του αντισημιτισμού. Μερικές φορές αποκαλούμενος «το μακροβιότερο μίσος», ο αντισημιτισμός έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και σε πολλαπλές μορφές για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Αυτή η μοναδική επιμονή, καθώς και η ετερογένεια του φαινομένου, έχουν γεννήσει πολυάριθμες ιδεολογικές εκμεταλλεύσεις, πολιτικούς χειρισμούς και αναχρονιστικές ερμηνείες.

Το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει μια ιστορία δαιμονοποίησης που είναι βαθιά συνυφασμένη με τις κοινωνίες, τις χώρες και τις ηλικίες όπου λαμβάνει χώρα. Είναι η ιστορία των αντισημιτών, εκείνων που, με τον καιρό, έκαναν τους Εβραίους τους χειρότερους εχθρούς τους.

Πράγματι, σε ορισμένες στιγμές της ιστορίας τους, οι κοινωνίες είχαν την ανάγκη για έναν κοινό εχθρό που θα ενώσει ή θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους τους, θα αποσπάσει την προσοχή ή θα χρησιμεύσει ως αποδιοπομπαίος τράγος. Η σειρά ντοκιμαντέρ εξετάζει τις ανατροπές και τις ξαφνικές εκπλήξεις αυτής της ιστορίας, από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας, από τις ακτές της Μεσογείου έως αυτές του Βόλγα και από την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τα δάση σημύδας της Πολωνίας. Ακολουθώντας το νήμα της Ιστορίας, μας επιτρέπεται να προσδιορίσουμε τις ισχυρές υποκείμενες δυνάμεις του φαινομένου, ενώ αποκρυπτογραφούμε τις διαφορετικές πτυχές του στη μοναδικότητά τους.

Η σειρά επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες ιστορίες από κάθε εποχή που ξεχωρίζουν και απεικονίζουν τη μορφή αυτών των εκδηλώσεων βίας και μίσους εναντίων των Εβραίων με διαφωτιστικό και συγκινητικό τρόπο. Παρέχει επίσης το πλαίσιο για την καταπολέμηση αυτού του επαναλαμβανόμενου φαινομένου.

Η αφήγηση βασίζεται στην έρευνα και τις δημοσιεύσεις κορυφαίων ακαδημαϊκών. Eικονογραφίες εποχής, φωτογραφίες και πιο πρόσφατα αρχειακά πλάνα, ντύνουν οπτικά τη σειρά, η οποία επιτρέπει επίσης στον θεατή να βιώσει αρχαίες περιόδους μέσα από εκπληκτικές συναρπαστικές ιστορικές αναπαραστάσεις, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές τρισδιάστατων σκηνικών του παιχνιδιού Assassin’s Creed (Ubisoft).

Σενάριο: Laurent Jaoui – Jonathan Hayoun – Judith Cohen Solal
Σκηνοθεσία: Jonathan Hayoun
Διεύθυνση Παραγωγής: Simone Harari Baulieu

*Στοιχεία από ιστοσελίδα ERT.gr, 17.8.2023