Οι Εβραίοι της Αθήνας, η μακραίωνη ιστορία και ο παλμός της σύγχρονης εβραϊκής κοινότητας παρουσιάζονται στο βίντεο που δημιούργησε το WJC στο πλαίσιο σειράς σύντομων ντοκυμαντέρ γνωριμίας με τις εβραϊκές κοινότητες του κόσμου. Με τη συνεργασία του WJC, του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Αθηνών, τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι και η παραγωγή του βίντεο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ξεναγός στα χνάρια των Αθηναίων Εβραίων είναι η Ηλέκτρα Κλιάφα, που περιηγείται την Ακρόπολη, την Πλάκα και το Θησείο αναζητώντας τις ρίζες των δεσμών μεταξύ Ελληνισμού και Εβραϊσμού.

Η Γ.Γ. του Κ.Σ. της Ι.Κ. Αθηνών Ντέλια Αλχανάτη υποδέχεται τον θεατή στην έδρα της Κοινότητας, στο Θησείο, και μιλά για τη ζωή των Εβραίων στη σύγχρονη Αθήνα.

Η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου ανοίγει τις πόρτες του ΕΜΕ και πληροφορεί για τη συλλογή αλλά και για το έργο του.

Ο Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν ξεναγεί στις δύο Συναγωγές, παρουσιάζοντας την ιστορία τους, με αναφορές στον πολιτισμικό πλούτο των Ρωμανιωτών και των Σεφαραδιτών της Ελλάδας.

Από τον συμβολικό χώρο του Μνημείου Ολοκαυτώματος, ο Γ.Γ. του ΚΙΣΕ Βίκτωρ Ελιέζερ μιλά για την περίοδο της Κατοχής και του Ολοκαυτώματος, με ιδιαίτερες αναφορές στον ρόλο της Εκκλησίας και της Αντίστασης.

Ο Διευθυντής του Lauder Δημοτικού Σχολείου της Ι.Κ. Αθηνών Γιώργος Κανέλλος μιλά για τη σημασία που το σχολείο αποδίδει στην παιδεία και την εβραϊκή ταυτότητα.

Ένα βίντεο γεμάτο ρυθμό και ζωντάνια, περιεκτικό σε πληροφορίες και νοήματα, που σκιαγραφεί την ιστορία και την ποικιλόμορφη δράση των Αθηναίων Εβραίων. Δείτε το ΕΔΩ.