ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Άρτα, η οικογένεια του Ισαάκ Μιζάν. Απεναντίας την αγαπά όπως και οι πρόγονοί της. Και το δείχνει με πράξεις.

Ο Ιωσήφ (Ζόζεφ) και η Άννα, γιος και κόρη του Αρτινού επιζώντα των στρατοπέδων της φωτιάς Άουσβιτς Μπιρκενάου και Μέργκεν Μπέλζεν Ισαάκ Μιζάν, όσο και ο ανιψιός του Βενιαμίν (Μπένι), την επισκέπτονται με κάθε ευκαιρία.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων να δοθεί το όνομα του αείμνηστου πατέρα τους σε οδό της πόλης, τους συγκίνησε τόσο πολύ ώστε θέλησαν να ανταποδώσουν.

Ο Ζόζεφ και η Άννα, λοιπόν, αγόρασαν και δώρισαν στο Μουσικό Σχολείο Άρτας ένα μεταλλόφωνο και ένα ντραμς.

Τα δύο αδέλφια και ο Μπένι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που ο Δήμος πραγματοποιεί κάθε χρόνο για τους 352 Αρτινούς Εβραίους που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής θηριωδίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, η κόρη του Ισαάκ Μιζάν, Άννα, και ο ανιψιός του Μπένι, επισκέφθηκαν το Μουσικό Σχολείο Άρτας και γνώρισαν από κοντά τους μαθητές και τις μαθήτριες, μεταφέροντας και δια ζώσης τα συγχαρητήριά τους για το βραβείο που απέσπασε η ταινία μικρού μήκους «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα».

Η ταινία βασίστηκε στη βιογραφία του επιζώντα Ισαάκ Μιζάν, όπως έχει αποτυπωθεί στο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου με τίτλο «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641», με την οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείου Ελλάδος.

*Στοιχεία από ιστοσελίδα epirusblog.gr, 19.3.2023