Αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Σταυρουλάκη, η έκθεση του ΕΜΕ αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την προβολή της γενικής εικόνας του ως εικαστικού.

Περιλαμβάνει επτά ενότητες που αντιπροσωπεύουν το έργο του στους τομείς της λαϊκής τέχνης και της εθνολογίας, των θρησκευτικών απεικονίσεων, της καλλιγραφίας, του design, της χαρακτικής και της ζωγραφικής, ενώ η τελευταία ενότητα με τον τίτλο «Ακούραστος Δημιουργός» περιλαμβάνει διάφορα άλλα έργα του. Σχεδόν όλα τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του ΕΜΕ και τη Συναγωγή Etz Hayyim, Χανιά.

Ο Νίκος Σταυρουλάκης (εφεξής Ν.Σ.) δεν ήταν μόνον εικαστικός, αλλά και ερευνητής. Έτσι, η καλλιτεχνική φύση του δεν μπορεί να ξεχωρίσει από την επιστημονική του έρευνα. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικός που εισήγαγε καλλιτεχνικές μεθόδους για να αναπαραστήσει τον εβραϊκό βίο του παρελθόντος μαζί με τα συναισθήματα και τα ευρήματα που γεννήθηκαν από την έρευνά του. Στα μάτια του ο εβραϊκός βίος του παρελθόντος απεικονίστηκε ως μοναδική και διαρκής ιστορική πραγματικότητα, εν μέρει γνωστή και εν μέρει άγνωστη, την οποία προσπάθησε να ανασυγκροτήσει και να παρουσιάζει επί πολλά χρόνια. Η έρευνα και η αναπαράσταση έτρεφαν η μία την άλλη.

Η πλούσια μόρφωση που έλαβε του επέτρεπε να αποκτήσει ευρεία γνωστική και καλλιτεχνική αντίληψη για τη Διασπορά, να εντοπίσει τις διαχρονικές και διατοπικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες εμπλουτίζουν τη συνολική παρουσία του εβραϊκού κόσμου. Η ιδεολογική του θέση ήταν ότι «το να είσαι εβραίος είναι θέμα αρχών και βούλησης για τη διατήρηση και τη γνωστοποίηση στη Διασπορά των τεκμηρίων της παράξενης ιστορίας της».

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση στην ιστοσελίδα του Μουσείου

Πηγή: Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος