Συνέντευξη στη Βάσω Βεγίρη

Πιστός, εξάλλου, στο γνωστό «έρωτά» του για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαλτιέλ δηλώνει ότι έχει απόλυτη πίστη στις δυνατότητες της πόλης και τις ικανότητες και ταλέντο των ανθρώπων της και υπογραμμίζει ότι η συμπόρευση και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ, οφείλει να είναι μια πάγια στρατηγική επιλογή.

-Κύριε Σαλτιέλ, πότε εκτιμάτε ότι θα είναι δυνατή η προκήρυξη του διαγωνισμού από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος; Πιστεύετε ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας για το εμβληματικό αυτό έργο θα επιτευχθεί εντός του 2023 και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί; Υπάρχουν τυχόν εκκρεμότητες από πλευράς πολιτείας ή τοπικής αυτοδιοίκησης που να σας ανησυχούν;

Οι προσπάθειες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Genesis Prize Foundation, το οποίο έχει ενεργό ρόλο προς τιμήν του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά ο οποίος έχει παραχωρήσει υπέρ του Μουσείου το χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων του βραβείου Genesis Prize 2022, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής κυβέρνησης, μεσοπρόθεσμα κοινό και απώτερο στόχο έχουν την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί εντός του 2023 έτσι ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη έναρξη ανέγερσης του κτιρίου που θα φιλοξενήσει το εμβληματικό Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν τα εμπλεκόμενα μέρη συνεργάζονται στενά ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιαδήποτε απρόβλεπτη εξέλιξη προκύψει. Τα δεδομένα από πλευράς του project manager μας δείχνουν, με πλέον πρόσφατη εξέλιξη την έκδοση της προ-έγκρισης της οικοδομικής άδειας τον Φεβρουάριο από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης σύντομα, ότι το χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί όπως έχει καθοριστεί και ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στην έκδοσης της αδείας τους επόμενους μήνες. Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες επιλογής της εργολάβου εταιρίας.

-Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πέριξ του Μουσείου, όπως επίσης και πεζοδρόμου που θα ενώνει το Μουσείο με την πλατεία Ελευθερίας και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, κατά συνέπεια αναβαθμίζεται ριζικά όλη η περιοχή. Ποια υπολογίζετε ότι θα είναι η συμβολή του Μουσείου στην πόλη και την τοπική οικονομία, πέραν της αυτονόητης και αδιαμφισβήτητης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας;

Εκτίμησή μας είναι ότι το Μουσείο θα προσελκύσει ως και 500.000 επισκέπτες στην πόλη. Φυσικά πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας του είναι η θεμελίωση της ιστορικής γνώσης και της μνήμης αλλά και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Όμως πέραν αυτού είναι ξεκάθαρο ότι η λειτουργία του θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της δυτικής εισόδου. Όπως σημειώθηκε από σημαντικούς παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν τον Ιανουάριο σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε στην πόλη μας ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, η ανάπτυξη του Μουσείου Ολοκαυτώματος προσελκύει ήδη πιθανούς επενδυτές και για άλλα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα στην ίδια περιοχή (όπως π.χ. τη ΒΙΛΚΑ), αλλά και για αδόμητα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και έχουν υψηλό συντελεστή δόμησης. Στο ίδιο πλαίσιο τονίστηκε μάλιστα, πως η περιοχή προσφέρεται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου με ψηλά κτίρια που θα περιβάλλονται από χώρους πρασίνου.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως αυτό το έργο, ακόμα και πριν φτάσουμε στην έναρξη των εργασιών αλλάζει τα αναπτυξιακά δεδομένα της Δυτικής Εισόδου της πόλης, με τις αξίες των ακινήτων να γράφουν αυξήσεις της τάξης του 30% και τις αποδόσεις των επενδύσεων σε ακίνητα να είναι στην περιοχή των 7,5%-8,5%.

Παράλληλα το Μουσείο αναμένεται να συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη καθώς προσδοκάται ακόμα μεγαλύτερη εισροή επισκεπτών από το Ισραήλ αλλά και άλλες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιηθεί πλήθος επενδύσεων ισραηλινών κεφαλαίων σε ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων και πιο ψηλά και δυτικά μέχρι τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, που ανακαινίζονται ριζικά και αξιοποιούνται κατά κανόνα προς εκμετάλλευση. Έχετε κάποια συνολικά στοιχεία-εικόνα για την αξία αυτών των επενδύσεων και εκτιμάτε ότι θα γίνουν ανάλογες τοποθετήσεις και επενδύσεις και σε άλλους κλάδους στην αγορά της Θεσσαλονίκης, λ.χ. μεταποίηση-παραγωγή αγαθών, εμπόριο κ.ο.κ,;

Είναι γεγονός ότι Ισραηλινοί επενδυτές τα τελευταία χρόνια έχουν αναγνωρίσει τη Θεσσαλονίκη ως μια εξαιρετική ευκαιρία για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Ως Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δεν έχουμε στοιχεία για τέτοιου είδους δραστηριότητες ώστε να μπορούμε να αποτιμήσουμε το συνολικό ύψος τους. Ωστόσο η αίσθηση που έχουμε είναι πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα δεν φθίνει.

Σχετικά πρόσφατα στοιχεία που ο καθένας μπορεί να αντλήσει από τον τύπο αλλά και άλλες πηγές δείχνουν ότι ειδικά οι διμερείς οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε άνθιση. Οι ισραηλινές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 442,6 εκατ. δολάρια το 2019 σε 670,3 εκατ. δολάρια το 2022, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν από 321,2 εκατ. δολάρια το 2019 σε 587 εκατ. δολάρια το 2022. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επενδυτικές ευκαιρίες αυξάνονται, τη στιγμή που εταιρείες και ιδιώτες από το Ισραήλ αναδεικνύονται ως κορυφαία επενδυτική δύναμη στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού και των ακινήτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα διαδραματίσει σημαντικά θετικό ρόλο και θα αποτελέσει έναν ακόμη, ισχυρό παράγοντα ανάπτυξης για την πόλη.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ενδιαφέροντος αυτού και σε άλλους τομείς – και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε τομείς της οικονομίας – το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, καθώς πλέον μιλάμε για δύο χώρες που έχουν αναπτύξει και διατηρούν μια στρατηγική σχέση, δείχνει πως σαφέστατα αυτό μπορεί να προκύψει και να ευδοκιμήσει.

- Είναι γνωστό ότι δηλώνετε ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη, στην οποία αν δεν κάνω λάθος ζείτε από την ηλικία των 13 ετών και έχει αποτελέσει την έδρα της λαμπρής επιχειρηματικής σας διαδρομής. Πώς βλέπετε το μέλλον της πόλης;

Γεννήθηκα και πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην Αθήνα. Οι γονείς μου επανήλθαν στη Θεσσαλονίκη – από όπου έφυγαν για να διαφύγουν των Ναζιστικών διώξεων και να επιβιώσουν ζώντας εν κρυπτώ – κάποια χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Τα περισσότερα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια τα πέρασα στη Θεσσαλονίκη. Ως νεαρός και αργότερα ως επιχειρηματίας είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε πολλές χώρες του κόσμου. Να γνωρίσω διαφορετικές πόλεις, κουλτούρες, ανθρώπους, σήμερα η κόρη μου, ο σύζυγος της και τα εγγόνια μου ζουν στην Αθήνα, ενώ για τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες αλλά και λόγω της θέσης μου ως Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, βρίσκομαι σχεδόν το μισό χρόνο στην πρωτεύουσα.

Όμως αν θέλω να είμαι ειλικρινής η πόλη μου είναι η Θεσσαλονίκη. Είμαι Έλληνας, Εβραίος στο θρήσκευμα και για να είμαι πιο ακριβής Σεφαραδίτης της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή οι πρόγονοι της οικογένειάς μου ήταν μεταξύ αυτών των δεκάδων χιλιάδων που μετά τους διωγμούς και την εξορία από την Ισπανία τον 15ο αιώνα βρήκαν φιλόστοργο άσυλο σε αυτή την πόλη.

Όταν συζητώ αυτό το θέμα θυμάμαι τον διάσημο συγγραφέα και φιλόσοφο Edgar Morin που έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη. Έγραψε λοιπόν ο Edgar Morin αποτυπώνοντας την οδύσσεια του πατέρα του Βιντάλ, ότι για τους Εβραίους που έζησαν σε αυτή την πόλη υφίσταται ένας ιδιαίτερος δεσμός. Όπως σημείωνε ο Βιντάλ παρότι «… έζησε μια ανατολική-δυτική πολύ-ταυτότητα πλήρως ικανοποιητική για τον ίδιο …» ήταν «… Θεσσαλονικιός πρώτα, Θεσσαλονικιός πρωτίστως, παιδί της Θεσσαλονίκης μικρής αλλά πραγματικής πατρίδας …», ένας δεσμός που παραμένει το ίδιο ισχυρός και για εμάς σήμερα.

Αυτόν τον τόπο τον αγαπώ. Είναι ο τόπος μου, η Πατρίδα μου, και θέλω να τον βλέπω να προοδεύει. Έχω απόλυτη πίστη στις δυνατότητές του. Και δεν είμαι ο μόνος. Δείτε το παράδειγμα του Θεσσαλονικιού – μέλους της Κοινότητάς μας – Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer

Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά. Δημιούργησε στην πόλη μας το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, τμήμα του ψηφιακού δικτύου ενός παγκόσμιου κολοσσού. Θα μπορούσε να επιλέξει οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο και όμως επέλεξε την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη. Γιατί; Γιατί αντιλαμβάνεται και εκτιμά τις ικανότητες και το ταλέντο των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης.

Με το ίδιο σκεπτικό η Κοινότητα μας υλοποιεί μια σειρά από δράσεις που έχουν πάντα ως κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την επίτευξη συνεργειών από τις οποίες προκύπτουν πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για την πόλη. Να αναφέρω ενδεικτικά τη δημιουργία της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λίγα χρόνια πριν. Την υλοποίηση του προγράμματος ΙΩΣΗΠΟΣ για τη δημιουργία του ψηφιακού αποθετηρίου ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος, μέσω του οποίου θα προκύψει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ερευνητές από όλο τον κόσμο και βέβαια το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες που εκφράζουν αυτόν ακριβώς τον τρόπο σκέψης.

Αν πρέπει να συνοψίσω αυτή τη λογική θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο να τολμούμε, να μην φοβόμαστε και να θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την πόλη μας.

Πώς βλέπετε, επίσης, τις προοπτικές διεύρυνσης της ελληνο-ισραηλινής οικονομικής συνεργασίας (εμπόριο, επενδύσεις) από εδώ και πέρα και τι θα θέλατε να προτείνετε ενδεχομένως για την ευόδωση αυτής της προοπτικής;

Σας μίλησα νωρίτερα για τις σχέσεις Ελλάδος Ισραήλ. Είναι ο παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία των συνθηκών που οδηγούν στην συγκρότηση και την τελεσφόρηση συνεργασιών πάσης φύσεως.

Για παράδειγμα οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις ενώ και οι ένοπλες δυνάμεις Ελλάδος και Ισραήλ υλοποιούν κοινά προγράμματα.

Αυτή η συνεργασία δεν περιορίζεται στον τομέα της Εθνικής άμυνας. Εκτός από την οικονομία, τις επενδύσεις, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τα ακίνητα, η διαρκής αμφίδρομη επικοινωνία για την μεταφορά γνώσης και ορθών πρακτικών επεκτείνεται σε τομείς όπως η κυβερνο-ασφάλεια, τα θέματα κλιματικής αλλαγής, τις δράσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και άλλα.

Ας μην ξεχνάμε ότι, πριν κάποιους μήνες, συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών απέτρεψαν ένα τρομοκρατικό χτύπημα και οδήγησαν στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας. Σώθηκαν έτσι ανθρώπινες ζωές.

Και δεν μπορούμε να επικεντρώσουμε το γεγονός αυτό μόνο γύρω από την προστασία της εβραϊκής ζωής ή των επισκεπτών από το Ισραήλ.

Η μεθοδική συνεργασία των δύο χωρών προστάτεψε αμφότερες τις κοινωνίες μας, από τις πιο τραγικές συνέπειες που επιφέρουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτές που σχετίζονται με τον παράγοντα άνθρωπο – τις απώλειες ζωών, τα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και από τον μεσο- μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που βιώνει κάθε κοινωνία, μετά από τέτοια περιστατικά, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην ασφάλεια και αλλού.

Η δική μας οπτική παραμένει αμετάβλητη. Ο Ελληνικός Εβραϊσμός υπογράμμιζε και υπογραμμίζει ότι η συμπόρευση και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ, οφείλει να είναι μια πάγια στρατηγική επιλογή. Σήμερα αυτή η πραγματικότητα φέρνει πολλαπλά οφέλη για αμφότερες τις δύο χώρες.

Πηγή: ιστοσελίδα grtimes, 10.09.2023