Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Σοά στο Ισραήλ με τη σειρήνα να αντηχεί σε όλη τη χώρα το πρωί της 15ης Απριλίου 2015. Το ίδιο βράδυ έγινε στο Γιαντ Βασέμ η επίσημη τελετή μνήμης παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ομήρων επιζώντων του Ολοκαυτώματος που άναψαν τους έξι δαυλούς της Μνήμης, θρησκευτικών ηγετών, διπλωματών και προσωπικοτήτων. Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης.

Εστιάζοντας σε μία σημαντική πτυχή του Ολοκαυτώματος, το κεντρικό θέμα που επέλεξε το Γιαντ Βασέμ για τη φετινή ημέρα ήταν «Η αγωνία της απελευθέρωσης και η επιστροφή στη ζωή – 70 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Το θέμα συνοψίζεται συμβολικά στην ιστορία που διηγείται ο Αμπα Κόβνερ για μια γυναίκα που συνάντησε στο κατεστραμμένο γκέτο του Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν στην απελευθέρωση έφτασε εκεί με τον Σοβιετικό Στρατό. Η γυναίκα -που επί ένα χρόνο κρυβόταν με την κόρη της σε ένα πατάρι- ξέσπασε σε κλάματα μόλις συνειδητοποίησε την απελευθέρωση. Σαστισμένη και τρομαγμένη, η κόρη της τη ρώτησε: «Μαμά, τώρα μπορώ να κλάψω;».

Στο ίδιο πνεύμα και η έκθεση και το βίντεο που παρουσιάστηκε κατά την τελετή  με θέμα «Πορεία Θανάτου προς το Βόλαρι», με μαρτυρίες επιζώντων από την πορεία θανάτου 1.000 Εβραίων γυναικών που ξεκίνησαν από στρατόπεδο της Άνω Σιλεσίας (περιοχή της δυτικής Πολωνίας που είχε προσαρτηθεί στη Γερμανία), για να φτάσουν -μόλις 350 γυναίκες- στο Βόλαρι της Τσεχίας, ύστερα από πορεία 106 ημερών, έχοντας καλύψει απόσταση 800 χιλιομέτρων.

«Η χαρά της απελευθέρωσης αντικαταστάθηκε από τη φρίκη, τη φρίκη της αποκάλυψης του ασύλληπτου…», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ισραήλ κατά την ομιλία του και συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον αναφέρθηκε στο χρέος της μνήμης και το όραμα της δημιουργίας. Επίσης, ο Ισραηλινός Πρόεδρος επισήμανε ότι «είναι σφάλμα να θεωρείται ότι το κράτος του Ισραήλ υπάρχει ως μορφή αποζημίωσης για το Ολοκαύτωμα». «Ήλθαμε από το Άουσβιτς, όχι εξαιτίας του Άουσβιτς», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην ομιλία του τόνισε την ευθύνη των ηγετών του κόσμου, αναφέροντας ότι μετά την απελευθέρωση είχαν την ευκαιρία να ξαναχτίσουν κοινωνίες βασισμένες στην ελευθερία και ότι ο κόσμος δεν διδάχθηκε από το Ολοκαύτωμα. Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Μπ. Νετανιάχου τόνισε ότι σήμερα ακόμη οι ηγέτες του δημοκρατικού κόσμου εφησυχάζουν μπροστά στην απειλή της αυξανόμενης επιρροής του.

Σχετικά:

* Στον ελληνικό Τύπο