Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου WJC συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη, στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2015, για την παγκόσμια συνάντηση του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του WJC, υπό την προεδρεία του Ρόναλντ Λόντερ. Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού στη συνάντηση παρέστη ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Μωϋσής Κωνσταντίνης υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου του WJC.

Η επιλογή της Ρώμης για τη συνάντηση του WJC ήταν συμβολική καθώς συνέπεσε με την επέτειο των 50 ετών από την Διακήρυξη Nostra Aetate με την οποία το Βατικανό επίσημα καταδίκασε τον αντισημιτισμό. Σηματοδοτώντας την διακήρυξη – ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών Καθολικών, οι εκπρόσωποι του WJC παρακολούθησαν το κήρυγμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Πλατεία Αγίου Πέτρου, στις 28.10.2015.

Από την πλευρά του ο Ποντίφικας καλωσόρισε την παρουσία των Εβραίων ηγετών, ενώ κατά τη δημόσια ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αδιαφορία και η αντιπαράθεση μετατράπηκαν σε συνεργασία και καλή θέληση. Οι εχθροί και οι ξένοι έγιναν φίλοι και αδελφοί. Το Συμβούλιο του Βατικανού με την υπογραφή της Διακήρυξης έδειξε το δρόμο. Είπε ‘ναι’ στις εβραϊκές ρίζες της Χριστιανοσύνης και ‘όχι’ σε κάθε μορφή αντισημιτισμού». Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με ολιγομελή αντιπροσωπεία του WJC με επικεφαλής τον Ρ. Λόντερ, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, σαφώς χαρακτήρισε τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά του Ισραήλ ως αντισημιτισμό. «Η επίθεση εναντίον των Εβραίων είναι αντισημιτισμός αλλά και η ολοκληρωτική επίθεση κατά του Κράτους του Ισραήλ είναι επίσης αντισημιτισμός. Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων για πολιτικά θέματα αλλά το Κράτος του Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπάρχει με ασφάλεια και ευημερία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάπας.

Ο πρόεδρος του WJC Ρ. Λόντερ επαίνεσε τον Πάπα για το δυναμικό λόγο του, τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο θρησκειών είναι καλύτερες από ποτέ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Διακυβέρνησης οι εκπρόσωποι του WJC συζήτησαν καίρια θέματα όπως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Με ψήφισμά τους κάλεσαν την Ισραηλινή Κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη, τονίζοντας την πάγια θέση του παγκόσμιου εβραϊσμού υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Επίσης συζητήθηκαν: η τρομοκρατία, ο αντισημιτισμός και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο, η απειλή του Ιράν και οι συνέπειες της νέας συμφωνίας 5+1, οι απόπειρες απονομιμοποίησης του Ισραήλ, η σημασία ανάπτυξης διαθρησκειακών σχέσεων, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διεθνή κρίση προσφύγων κ.ά.

 

Σχετικά:

- WJC: ‘Attacks on Jews are anti-Semitism, as are attacks on Israel,’ Pope Francis tells Jewish leader