Το Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις και o οργανισμός CHI Circle for Hellas and Israel διοργάνωσαν Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος τιμώντας την επέτειο απελευθέρωσης του Auschwitz στη Συναγωγή Temple Sholom του Σικάγου με συμμετοχή της Γενικής Προξένου της Ελλάδος κας Ιωάννας Ευθυμιάδου και της Μορφωτικής Ακολούθου του Γενικού Προξενείου του Ισραήλ κα Καρμέλυ και μεγάλο αριθμό μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του Σικάγου.
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν οι καθηγητές Χημείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις κ.κ. Γεώργιος Α. Παπαδαντωνάκης και Robert J. Gordon και ο κ. Charles Μουρατίδης εκτελεστικός διευθυντής του CHI Circle for Hellas and Israel.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι καθηγητές Ισαάκ Δανιήλ και Μίμης Κοέν. Ο κ. Δανιήλ άγει την καταγωγή από τη Βέροια και είναι καθηγητής Μηχανικής των Υλικών στο Northwestern University και ως κρυμμένο παιδί στα χρόνια του διωγμού εξιστόρησε τα επτά θαύματα που βοήθησαν την οικογένειά του να διασωθεί. Η κόρη του Becky με εξαιρετικά σκίτσα έχει φιλοτεχνήσει αυτά τα επτά θαύματα. Η άκρως συγκινητική παρουσίασή του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και προβληματισμού για ένα κόσμο ειρηνικό και αδελφωμένο.
Ο καθηγητής της Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις κ. Μίμης Κοέν αναφέρθηκε στην προσφορά των Ελλήνων εβραϊκής θρησκείας στο Έπος του 1940, στην Εθνική Αντίσταση και στο ξεσηκωμό του Auschwitz Birkenau. Στην εμπεριστατωμένη παρουσίασή του ο κ. Κοέν πέρασε το μήνυμα ότι ποτέ δεν ξεχνούμε, τιμούμε τα θύματα και δεν συγχωρούμε τους αρνητές του Ολοκαυτώματος.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσευχή Kel Maleh Rachamim από τον Robert J. Gordon και kadish από τον ραββίνο Norman Lewinson, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CHI Circle for Hellas and Israel.
Οι ίδιοι φορείς θα διοργανώσουν στο Yom HaShoah εκδήλωση Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος με κύριο ομιλητή τον καθηγητή κ. Steven Bowman.