Ουάσιγκτον 29 Οκτωβρίου 2014— Οι πρώην Πρόεδροι της Αμερικής και του Ισραήλ, Μπιλ Κλίντον και Σιμόν Πέρεζ ένωσαν τις φωνές τους με τον αυξανόμενο αριθμό των παγκόσμιων ηγετών που αναγνωρίζουν την ιστορία της ημέρας του Όχι- την ιστορία του Δαβίδ απέναντι στο Γολιάθ, το κουράγιο και τον αγώνα του Ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρόεδρος Κλίντον πρότεινε και παρουσίασε το νικητή του φετινού βραβείου Oxi Day, το δημοσιογράφο James Foley, τον πρώτο Αμερικανό που δολοφονήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ “ISIS” σε αντίποινα των Αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ. Ο Πρόεδρος Περέζ παρέλαβε το Chrysostomos Award 2014 ως αναγνώριση του αγώνα του ενάντια στις διακρίσεις καθ' όλη τη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας. Το βραβείο του απένειμε ο νικητής του 2013, Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, David Harris.

Στις φετινές εκδηλώσεις του Ιδρύματος Oxi Day, που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον 22-24 Οκτωβρίου 2014 συμμετείχαν διπλωμάτες από 18 χώρες και περισσότεροι από 100 Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΜΕ, ενώ χιλιάδες έμαθαν για την Ημέρα του Όχι μέσω της μεγάλης κάλυψης από τα ΜΜΕ. 

Ανάμεσα σ' αυτούς που κατά καιρούς έχουν παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Oxi Day είναι και οι: Ο Αντιπρόεδρος Joe Biden, ο τραγουδιστής των U2 και ακτιβιστής Bono,  η μετέπειτα Υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton, οι Προεδρεύοντες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γερουσιαστής Bob Menendez (D-NJ) και το μέλος του Κογκρέσου Ileana Ros-Lehtinen (R-FL) και οι Νομπελίστες Elie Wiesel και Aung San Suu Kyi.  

Τις εκδηλώσεις κάλυψαν σχεδόν όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία και ενημερωτικά κανάλια όπως τα: CNN, Fox News Channel, NBC, PBS, the Huffington Post, National Journal, Bloomberg News και Daily Beast. Πολλά από αυτά εστίασαν στον άνθρωπο που επέδειξε κουράγιο που θυμίζει τη νίκη του Δαβίδ απέναντι στο Γολιάθ, απέναντι στη βαρβαρότητα του «ISIS», όπως έκανε και ο Ελληνικός λαός απέναντι στις βαρβαρότητες των Ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στον βραβευθέντα James Foley.  Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση των Wall Street Journal/NBC News, το 94% των Αμερικανών γνώριζαν την εκτέλεση του Foley και ήταν το πιο σημαντικό νέο της τελευταίας πενταετίας. Οι γονείς του Foley, John και Diane, παρέλαβαν το βραβείο για τον γιο τους. Το βραβείο Battle of Crete 2014 παρέλαβε η «ψυχή της Ουκρανικής αντίστασης», Ruslana Lyzhychko -- μία από τα 10 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2013 σύμφωνα με το Forbes και παραλήπτρια του βραβείου Women of Courage 2014 του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η Ρουσλάνα, η οποία προτάθηκε από τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού για τη Δημοκρατία, Carl Gershman, παρουσιάστηκε από την πρώτη Αμερικανίδα Πρέσβειρα για Γυναικεία Θέματα και Διευθύνουσα του Ινστιτούτου του Georgetown για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, Πρέσβειρα Melanne Verveer.

Το Philotimo είχε εξέχουσα θέση στις φετινές εκδηλώσεις μια που παρουσιάστηκε από τον George Marcus. Το τρέϊλερ του βίντεο "The Greek Secret" για το philotimo -- το οποίο και είδαν χιλιάδες άνθρωποι την πρώτη μόλις εβδομάδα- παρουσιάστηκε για όλους τους ξένους αξιωματούχους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος παρουσίασε το Πρώτο Ετήσιο Βραβείο «Φιλότιμο» το οποίο απονεμήθηκε σε τέσσερις γιατρούς που πρωτοστατούν στην προσπάθεια για δημιουργία Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ελλάδα.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για το θέμα του philotimo.  Επίσης ανακοινώθηκαν οι νικητές του Πρώτου Ετήσιου Διαγωνισμού για την Υποτροφία «Philotimo». Το μέλος του Ιδρύματος Nicholas J. και Anna K. Bouras, Δικαστής B. Theodore Bozonelis, παρέλαβε την υποτροφία εκ μέρους της Αρισταίας και Δαρείας Πάππας από την Καλιφόρνια. Οι δύο αδερφές που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε Ρώσικο ορφανοτροφείο έγραψαν:  "Δεν έχουμε Ελληνικό αίμα... αλλά είμαστε Ελληνίδες στο φιλότιμο... οι γονείς μας ήρθαν στη ζωή μας όταν είμασταν μόνες και χαμένες. Μας έδωσαν απλόχερα ότι ήταν σημαντικό για αυτούς: τον πολιτισμό τους, την παράδοσή τους, την ηθική και τις αξίες τους, το φιλότιμό τους. Τώρα γνωρίζουμε τι σημαίνει η λέξη φιλότιμο και τώρα το αισθανόμαστε και εμείς!».

Ναύαρχος James Stavridis, πρώην Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ μίλησε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου τιμώντας έτσι τρεις βετεράνους πολεμιστές. Το Ναύαρχο προλόγισε ο James Chanos.  Οι βετεράνοι που τιμήθηκαν είναι οι: το μακροβιότερο Μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου Ralph Hall, ενώ μετά θάνατον τιμήθηκαν ο Sam Bouras, ο οποίος σκοτώθηκε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο αδερφός του Nicholas J. Bouras και ο Έλληνας Ναύαρχος Ιωάννης Τούμπας. Ο πρώην Γερουσιαστής Paul Sarbanes παρουσίασε τους αδερφούς Bouras και το βραβείο παρέλαβε το μέλος του Ιδρύματος Nicholas J. and Anna K. Bouras Foundation, William Crane.

«Ο στόχος του Ιδρύματος είναι να θυμίζει σε όλο τον κόσμο τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού στις πιο δύσκολες στιγμές του. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε στην αναγέννηση του υψηλού βαθμού εκτίμησης του λαού μας. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να εμπνεύσουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επιδείξουν το ίδιο κουράγιο και ανδρεία για την ελευθερία και τη δημοκρατία,» ανέφερε ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Andy Manatos.

Πηγή: OXI DAY Foundation