Το Κέντρο Kantor για τη Μελέτη του Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Εβραϊσμού του Πανεπιστημίου του Τέλ Αβίβ και το Ίδρυμα Audiatur της Ελβετίας πραγματοποίησαν στη Ζυρίχη από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου 2017 τριήμερο Συνέδριο για τον αντισημιτισμό με θέμα "Οι Παγκόσμιες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές και η επίδρασή τους στις Εβραϊκές Κοινότητες». Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να χαρτογραφηθούν τα αντισημιτικά φαινόμενα των κοινωνιών, ύστερα από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και τις τάσεις που καταγράφηκαν τελευταία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, κατά τις τρεις κύριες συνεδρίες, αναλύθηκαν θέματα που αφορούν τον αντισημιτισμό και τον αντισιωνισμό που παράγονται τόσο στην άκρα δεξιά, όσο και στην άκρα αριστερά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης σήμερα.
Γενικό συμπέρασμα ήταν ότι και στην άκρα δεξιά και στη ριζοσπαστική αριστερά ο αντισημιτισμός και ο αντισιωνισμός είναι προσφιλείς ιδέες, που μερικές φορές συνοδεύονται από πράξεις, για να επηρεάσουν το εκλογικό ακροατήριο, αν και η αφετηρία και η ρητορική έχουν διαφορετικές βάσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο. Υποστηρίχθηκε, επίσης, από διάφορους ομιλητές η διαπίστωση ότι καταγράφονται μετατοπίσεις απόψεων και ενεργειών στην παγκόσμια πανεπιστημιακή και εκκλησιαστική κοινότητα που με την υποστήριξη που δείχνουν στο παλαιστινιακό θέμα (BDS, UNESCO) οδηγούν σε αύξηση του αντιισραηλινισμού και κατ' επέκταση του αντισημιτισμού.
Το ΚΙΣΕ εκπροσωπήθηκε, ύστερα από πρόσκληση, από τον Α’ Αντιπρόεδρο Βενιαμίν Αλμπάλα, ο οποίος προέδρευσε σε μία συνεδρία παρουσιάζοντας την ελληνική πραγματικότητα σήμερα κάτω από τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, το σοβαρό προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και την ιδιαίτερη προσέγγιση και εντυπωσιακή βελτίωση των σχέσεων Ελλαδος- Ισραήλ.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν 55 εκπρόσωποι από 30 Εβραϊκές Κοινότητες, κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική. Μετά τους χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των οργανωτών και τον πρόεδρο του ΚΙΣ Ελβετίας, η Dr Monica Schwarz-Friesel, καθηγήτρια στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ως κύρια ομιλήτρια υποστήριξε στην ομιλία της, με θέμα "Συναισθηματική Βάση και Διάσταση του Αντισημιτισμού στη Γερμανία" με πολλά παραδείγματα και στατιστικές αναφορές, ότι σήμερα η γερμανική κοινωνία διατρέχεται από αντισημιτικά συναισθήματα με επικρατούν αυτό του μίσους χωρίς ιδιαίτερο και προφανή λόγο.