Στις 14 Ιουνίου 2022, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ. Κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην άνοδο του αντισημιτισμού και στις προκλήσεις που θέτει στις δημοκρατικές χώρες, στην αντιμετώπισή του, στην διατήρηση της εβραϊκής ζωής, καθώς και στους δεσμούς της Ευρώπης με το Ισραήλ.      

Παρατίθενται ακολούθως ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία της:

«Όσο μπορώ να σκεφτώ, ήμουν πεπεισμένη για δύο πολύ απλά γεγονότα. Πρώτον, δεν υπάρχει Ευρώπη, χωρίς τους εβραίους της Ευρώπης. Και δεύτερον, η Ευρώπη και το Ισραήλ δεσμεύονται να είναι φίλοι και σύμμαχοι. Επειδή, η ιστορία της Ευρώπης είναι η ιστορία του εβραϊκού λαού. Η Ευρώπη είναι η Σιμόν Βέιλ και η Χάνα Άρεντ. Η Ευρώπη είναι ο Μάλερ και ο Κάφκα και ο Φρόϊντ. Η Ευρώπη είναι οι αξίες του Ταλμούντ, ηεβραϊκή λογική της προσωπικής ευθύνης, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

«Σήμερα, σχεδόν 80 χρόνια μετά τη Σοά, η εβραϊκή ζωή στην Ευρώπη αναπτύσσεται ξανά (...). Και όμως, η εβραϊκή ζωή της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο και είναι σε άμυνα. Ο αντισημιτισμός δεν έχει εξαφανιστεί. Εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις κοινωνίες μας. Αντισημιτικά περιστατικά συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη. Είναι μία νέα απειλή, αλλά είναι το ίδιο παλιό κακό. Κάθε νέα γενιά θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος».    

«Αν ανθίζει η εβραϊκή ζωή της Ευρώπης, ανθίζει και η Δημοκρατία μας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο εβραϊκός λαός υπήρξε «το φως των εθνών». Και θα συνεχίσει να είναι το φως της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες ακόμα (...).

Ζήτω η Ευρώπη!

Ζήτω το Ισραήλ!»

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα ΕΕ, 14.6.2022

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ