«Έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία όταν σημαντικοί άνθρωποι απ΄ όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται στην Ιερουσαλήμ. Έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν η συγκέντρωση στοχεύει στο να θεραπεύσει μιαν αρρώστια που απειλεί την ανθρωπότητα. Διότι ο αντισημιτισμός είναι ακριβώς αυτό, μια μόλυνση που απειλεί να πλήξει όχι μόνον τους Εβραίους και τις Κοινότητές τους αλλά τον ίδιο τον ιστό του πολιτισμού». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν καλωσόρισε τους 1.000 και πλέον αντιπροσώπους απ΄ όλον τον κόσμο που συμμετείχαν στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. Η συνάντηση έγινε από 12 έως 14 Μαΐου 2015, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για την ανά διετία διοργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ που στόχο έχει την αξιολόγηση της κατάστασης του αντισημιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διατύπωση μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Στη φετινή συνάντηση έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής και δημόσιας ζωής, εκπρόσωποι θρησκειών, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες και ερευνητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι διεθνών εβραϊκών οργανισμών, καθώς και εβραϊκών κοινοτήτων. Από την Ελλάδα μετείχαν ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης και ο πρόεδρος της Γεν. Συνέλευσης της Ι.Κ. Αθηνών κ. Ισαάκ Μορδεχάι.

Διεθνείς οργανισμοί όπως το IHRA,καθώς και εβραϊκοί φορείς, όπως το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο και το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, το Μπενέ Μπερίτ, το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ, ηADLκ.ά., παρουσίασαν προγράμματα δράσεων με συγκεκριμένες προτάσεις, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν: η επαναφορά του λειτουργικού ορισμού του αντισημιτισμού και η υιοθέτησή του από την Ε.Ε. και άλλα συλλογικά θεσμικά όργανα κατ΄αρχήν και από τις χώρες-μέλη στη συνέχεια, η χάραξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ της κριτικής του Ισραήλ και της απονομιμοποίησης του κράτους, ο χαρακτηρισμός της άρνησης του Ολοκαυτώματος και της απονομιμοποίησης του Ισραήλ ως μορφών αντισημιτισμού, η δημιουργία διεθνούς φορέα για την επίβλεψη και τον συντονισμό των χωρών ως προς την ενσωμάτωση των μέτρων που θα συναποφασιστούν.

Μεταξύ των επιμέρους καίριων θεμάτων που αναλύθηκαν στο Συνέδριο ήταν η διάδοση του αντισημιτικού λόγου μέσω του Ιντερνετ, ο αντισημιτισμός στα Πανεπιστήμια, η σημασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο ρόλος των θρησκειών και οι πρωτοβουλίες των θρησκευτικών ηγετών για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και την προαγωγή του μηνύματος της ανοχής και του δικαιώματος στη διαφορετικότητα, κ.ά.

«Το παλαιότερο μίσος με τα νεώτερα μέσα» ήταν το χαρακτηριστικό θέμα της συνεδρίας που εξέτασε τον αντισημιτισμό στο Ιντερνετ, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό των συμμετεχόντων για το γεγονός ότι στη διαδικτυακή αναζήτηση της λέξης «Εβραίος» εμφανίζονται αναρίθμητα λήμματα αντισημιτικής συκοφαντικής προπαγάνδας.  Οι εισηγητές κατέληξαν στο ότι -ενώ πρωταρχική παραμένει πάντα η διατήρηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών- μεταξύ άλλων, είναι σημαντική η κοινή δράση των εταιρειών Ιντερνετ για τον αποκλεισμό ιστολογίων και καταχωρήσεων που διαδίδουν το μίσος μέσα από αντισημιτικά στερεότυπα.  

Ο ρόλος της νομοθεσίας και της πρακτικής εφαρμογής της ήταν ένα ακόμη από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν. Τονίστηκε η αναγκαιότητα να καλυφθούν όλοι οι τομείς έκφρασης ρατσιστικών και αντισημιτικών συμπεριφορών από σύγχρονο και ανάλογα προσαρμοσμένο νομοθετικό πλαίσιο ικανό να αντιμετωπίσει την πολλαπλότητα και την ευρύτητα του θέματος. Σε αυτή την ομάδα εργασίας μετείχε και ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ παρέχοντας υλικό σχετικό με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα σε σχέση με την νέα αντιρατσιστική νομοθεσία.

Σχετικά:

- ΣΥΝΟΨΗ & ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ομιλίες από το Συνέδριο (video)

- Το πρόγραμμα του Συνεδρίου