Η προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ είναι το αντικείμενο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ με έμφαση τους τομείς των δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες καταπολέμησης του αντισημιτισμού.

Την Κυριακή (11.6.2023), ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ και μίλησε στην έναρξη του Παγκόσμιου Φόρουμ της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). Επισκέφθηκε επίσης το Γιαντ Βασέμ για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και να συζητήσει τη στήριξη της ΕΕ για την προώθηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στις 12.6.2023, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς άνοιξε, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, το σεμινάριο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Ισραήλ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγιέχ.

Στην Ιερουσαλήμ, ο Αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας εκτός της ΕΕ, Φρανς φαν Ντέλε, επισκέφθηκε θρησκευτικούς χώρους και συναντήθηκε με θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ αυτών και με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’.

Την Τρίτη (13.6.2023), ο κ. Σχοινάς θα ταξιδέψει στο Μπερ Σεβά για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο πάρκο προηγμένων τεχνολογιών, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν του Νεγκέβ και θα πραγματοποιήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με φοιτητές και ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Σύγχρονων Ευρωπαϊκών Σπουδών Σιμόν Βέιλ.

*Στοιχεία από ΑΠΕ, 12.6.2023

**Φωτογραφίες από twitter Αντιπροέδρου ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά