Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κατάθεσε ο δημοτικός σύμβουλος με την «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Γιώργος Λουτατίδης και αφορά στη δημιουργία διαθρησκειακού μνημείου Ειρήνης. Η πρόταση του κ. Λουτατίδη κατατέθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής και αναμένεται να συζητηθεί σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου. Είναι δε αναλυτικότατη και λίαν περιγραφική τόσο ως προς τη δημιουργία του μνημείου και τη χωροθέτησή του, όσο και τα μηνύματα που φιλοδοξεί να προβάλλει στον χώρο.
Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος επισημαίνει στην πρόταση του πως οι 3 θρησκείες (οι χώροι λατρείας και οι πιστοί των) συνυπήρχαν ειρηνικά στην Κομοτηνή και αποτυπώνονται στο μνημειακό τρίγωνο που ορίζεται από το μέρος που βρισκόταν η Συναγωγή, την εκκλησία της Παναγίας και το Εσκή Τζαμί. Θυμίζει δε πως ανάλογος συμβολισμός και ο μόνος σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα όπου σε ένα τρίγωνο και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους υπάρχουν το Τείχος των Δακρύων, το Τέμενος Αλ Άκσα και το Ναός του Πανάγιου Τάφου.
Πρόταση δύο σταδίων
Πρόταση του κ. Λουτατίδη είναι η ανάδειξη του τρι-θρησκευτικού αυτού τριγώνου σαν σημείο-χώρο αναφοράς στην πόλη μας, στη Θράκη, πιθανά δε και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την πρόταση η υλοποίηση της τρι-θρησκευτής αυτής αναφοράς, αναπτύσσεται σε δύο στάδια.
Πρώτο στάδιο: η ανάδειξη της παρουσίας και της τραγικής ιστορίας του εβραϊκού στοιχείου της πόλης μέσα από:
1. Μεταφορά από το πάρκο της Αγίας Παρασκευής του μνημείου του Ολοκαυτώματος στον χώρο που βρίσκονταν η Συναγωγή.
2. Τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας ή πλάκας από μαύρο γρανίτη στη νοτιοδυτική γωνία του τείχους του Φρουρίου, με εγχάρακτα τα ονόματα των Εβραίων συμπολιτών μας, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
3. Δημιουργία μαρμάρινου ομοιώματος ή μαρμάρινου ανάγλυφου μικρής κλίμακας ή εγχάραξης στην πλάκα των ονομάτων, της εικόνας της Συναγωγής.
Δεύτερο στάδιο: κατασκευή μνημείου που θα προβάλλει τη βασική ιδέα της πρότασης και θα ενώνει τις τρεις θρησκείες. Μάλιστα για τη δημιουργία του εν λόγω μνημείου ο κ. Λουτατίδη στην πρόταση του περιγράφει αναλυτικά τη μορφή και τα χαρακτηριστικά του μνημείου, ωστόσο, ως μη ειδικός, για την ορθότερη και αρτιότερη καλλιτεχνικά και λειτουργικά δημιουργία του μνημείου προτείνει την προκήρυξη περιφερειακού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με θεσμοθετημένο έπαθλο από τον Δήμο Κομοτηνής. Η αξιολόγηση των προτάσεων να γίνει δε από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο Δήμος Κομοτηνής με εκπρόσωπό του ως πρόεδρο και μέλη εκπροσώπους από το ΤΕΕ Θράκης, το ΔΠΘ-Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και τη Μουφτεία Κομοτηνής.
«Μνημείο διακριτό σε πανελλαδική κλίμακα και ίσως μοναδικό σε όλη τη Βαλκανική»
«Η ιδέα της ανάδειξης της ιστορίας της πόλης μας σαν τόπου και χώρου που προϋπήρχαν και συνυπήρχαν σε γειτονική απόσταση τρεις θρησκείες και οι αντίστοιχοι χώροι λατρείας θεωρώ ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον σε πολλά επίπεδα (είναι χαρακτηριστικά τραγική η επικαιρότητα του πολέμου στην Ουκρανία)» εξηγεί στην πρότασή του ο κ. Λουτατίδης και συμπληρώνει πως «μαζί με την ανάδειξη του εβραϊκού στοιχείου της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και της τραγικής του ιστορίας δημιουργείται ένα κορυφαίο αντιφασιστικό μνημείο και παράλληλα ένα μνημείο της ειρήνης, διακριτό σε πανελλαδική κλίμακα και ίσως μοναδικό σε όλη τη Βαλκανική».
Επιπλέον ο δημοτικός σύμβουλος εκτιμά πως «το μνημείο θα συμβάλει ουσιαστικά στο να εξελιχθεί η Κομοτηνή σε διεθνή προορισμό επισκεπτών υψηλού πολιτιστικού και πολιτισμικού υποβάθρου» ενώ συμπληρώνει πως «το μνημείο μπορεί να συνδεθεί με εκδηλώσεις επιστήμης, πολιτισμού και ανθρωπιστικού προβληματισμού υπό την αιγίδα του Δήμου και του ΔΠΘ και να λειτουργήσει συνεργατικά με τον χώρο της Τσανακλείου, τις δράσεις που μπορεί να φιλοξενήσει το κτίριο αλλά και το Μουσείο “Καραθεοδωρή”».
«Η όλη ιδέα του νέου μνημείου συνάδει, αναδεικνύει και δεν αντίκειται στην συνεχώς επιχειρούμενη συντήρηση και προβολή του βυζαντινού φρουρίου της Κομοτηνής και στη διαχρονικότητα της παρουσίας του και της ταύτισής του με την πόλη μας» τονίζει ο κ. Λουτατίδης κλείνοντας.
ΠΗΓΗ: paratiritis-news.gr, 11.3.2022