Η πλούσια ιστορία και οι άρρηκτοι δεσμοί με τον τόπο καταγωγής αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία για τους ανά τον κόσμο Ροδίτες Εβραίους. Σημασία που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη διατήρησης της ταυτότητας και καλλιεργείται από τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες η Ι.Κ. Ρόδου προβάλλει την πολιτισμική της κληρονομιά και την τοπική ιστορία. Αυτός ο ξεχωριστός δεσμός είναι που φέρνει κάθε χρόνο στο νησί εκατοντάδες Εβραίους ροδιακής καταγωγής απ΄ όλον τον κόσμο.
Φέτος, 97 μέλη της οικογένειας Μενασσέ -από τα πέρατα του κόσμου, από το Μαϊάμι, το Ισραήλ, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Λονδίνο το Λος Αντζελες, το Σίδνεϋ, το Σιάτλ και την Ουάσιγκτον, γεννημένοι σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως το Περού και η Λιβύη, η Ιερουσαλήμ και το Ζαΐρ, το Κάϊρο και η Ζιμπάμπουε, καλύπτοντας μια ηλικιακή κλίμακα από μωρά 2 μηνών μέχρι πρεσβύτερους 89 ετών- βρέθηκαν στη γενέτειρα των προγόνων τους τη Ρόδο.
Σε μια μεγαλειώδη και άριστα οργανωμένη συνάντηση επανένωσης, φορώντας μπλουζάκια με την χαρακτηριστική κι εύστοχη επιγραφή All Roads lead to Rhodes (Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη ΡΟΔΟ), οι απόγονοι της οικογένειας Μενασσέ συμμετείχαν στις εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος από 21 – 23.7.17, γνώρισαν από κοντά την ιστορία του νησιού, συναντήθηκαν και συζήτησαν με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και της εβραϊκής κοινότητας, επισκέφθηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Ρόδο και περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης και της εβραϊκής συνοικίας, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, τραγούδησαν τραγούδια λαδίνο, και παρακολούθησαν μάθημα ελληνικής κουζίνας!
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Βικ Αλχαντέφ (γιος της Κλαίρ Μενασσέ, που σήμερα ζει στο Σίδνεϋ), Διευθύνων Σύμβουλος του Εβραϊκού Συμβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, «όταν ένα reunion συγκεντρώνει τα μέλη μιας οικογένειας από πέντε ηπείρους σ΄ έναν τόπο του οποίου η εβραϊκή κοινότητα αποδεκατίστηκε, που εκατοντάδες μέλη της δολοφονήθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα, αυτό επιβεβαιώνει όχι μόνον την επιβίωση της οικογένειας και την ανάπτυξή της αλλά παράλληλα συμβολίζει την επιβίωση και την πρόοδο όλου του εβραϊκού λαού». Η συγκίνηση των μελών της αποστολής κορυφώθηκε στη συνειδητοποίηση ότι «οι πρόγονοι της οικογένειας περπατούσαν σ΄ αυτούς τους δρόμους, κολυμπούσαν σ΄ αυτές τις παραλίες, έκαναν περίπατο στα πλακόστρωτα σοκάκια, προσευχόντουσαν σ΄ αυτή την 400 ετών Συναγωγή… καθώς επίσης και από τη διαμονή μας στο ξενοδοχείο Αgla, παλαιά θέση της οικίας Μενασσέ», συνεχίζει ο Βικ Αλχαντέφ.
Οι απόγονοι της οικογένειας Μενασσέ ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Ρόδο με μια πρόταση που έκαναν στον δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο: να καθιερωθεί στο νησί μια ετήσια πορεία μνήμης -στις 21η Ιουλίου- μνημονεύοντας τη σύλληψη και την εκτόπιση των Εβραίων της Ρόδου το 1944.
«Το reunion στη Ρόδο αποτέλεσε μια δυνατή υπόμνηση της δεσμευτικής και επιτακτικής ανάγκης να σταματήσουμε, να αναλογιστούμε το παρελθόν και να το ενσωματώσουμε στο παρόν και στο μέλλον. Μία ανεξίτηλη υπόμνηση για την αξία της οικογένειας», με αυτά τα λόγια ολοκληρώνει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στη Ρόδο ο Βικ Αλχαντέφ.