Με τον Σταυρό της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας τιμήθηκε χθες, 2.11.2017, για την προσφορά του στη γερμανοεβραϊκή συνεργασία, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Ήταν προσωπική υπόθεση να ταξιδέψω σήμερα στη Θεσσαλονίκη [...] γι' αυτή την τόσο σημαντική πράξη μεταξύ φίλων», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, ο οποίος ανέλαβε να παραδώσει στον κ. Σαλτιέλ την τιμητική διάκριση, που τού απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Με συγκίνηση, μια πρόποση «στη ζωή», αυτή που το Ολοκαύτωμα βάναυσα στέρησε στην πλειονότητα των μελών της άλλοτε ακμάζουσας Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» έκανε δεκτή την τιμή που τού επιφυλάχθηκε ο κ. Σαλτιέλ, περιστοιχισμένος από μέλη της της ηγεσίας του Ελληνικού Εβραϊσμού και Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, αλλά και πλήθος κόσμου που παρέστησαν στην εκδήλωση, που έγινε στην οικία του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ.

Ο κ. Ροτ ευχαρίστησε τον κ. Σαλτιέλ για τη χείρα φιλίας που έτεινε προς τη Γερμανία παρά τις όποιες ίσως επιφυλάξεις τις δικές του ή του περιβάλλοντός του, όπως είπε, και εξήρε το έργο του προέδρου του ΚΙΣ και της ΙΚΘ για την υπόθεση της συμφιλίωσης. Μια συμφιλίωση, υπέρ της οποίας, όπως λίγο αργότερα έλεγε ο κ. Σαλτιέλ, θα συνεχίσει να μάχεται «για να δούμε όλοι μαζί αυτό το καλύτερο αύριο που συνδέει όλους μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ροτ στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διατηρήσει απλώς ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, αλλά και θα τιμήσει τη σημαντική συνεισφορά της μεγαλύτερης σεφαραδίτικης κοινότητας των Βαλκανίων στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό της πόλης» και επισημαίνοντας πως «σ' αυτό το Μουσείο νέοι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται και να μαθαίνουν ώστε να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη προκειμένου να μην συμβεί ποτέ ξανά αυτό που συνέβη».

Σε μια προσωπική δε, όπως τόνισε, αποστροφή του λόγου του, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις 14 επισκέψεις του στην Ελλάδα, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η τελευταία φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας μ' αυτή την ιδιότητα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαλτιέλ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Ροτ για τη συμβολή του στο όλο εγχείρημα του Μουσείου, επειδή, όπως υπογράμμισε, «από την πρώτη στιγμή πίστεψε πως πρέπει να γίνει» και το στήριξε, αλλά και τον παρόντα στην εκδήλωση δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Σαλτιέλ χαρακτήρισε τη διάκριση που έλαβε ως τιμή που «αντανακλά και στη δική μου την κοινότητα και στον εβραϊσμό της Ελλάδας κατ' επέκταση» εξηγώντας: «Εγώ γεννήθηκα μετά το Ολοκαύτωμα, γνωρίζω και πολεμώ να μην ξανασυμβεί, αλλά παρατηρώ ότι το γερμανικό κράτος είναι πλέον στο ίδιο καράβι μ' εμάς κατά του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και έτσι θεωρώ ότι έχουμε κοινή πορεία και ιδανικά».

Στην εκδήλωση απονομής παρόντες ήταν -μεταξύ άλλων- η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν 'Αμπα, οι πρόξενοι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και εκπρόσωποι άλλων ξένων διπλωματικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη,  μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο επιζών του Ολοκαυτώματος Χάιντς Κούνιο, στον οποίο έχει απονεμηθεί το 2014 ο Σταυρός της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, κ. Σαλτιέλ υποδέχθηκε τον κ. Ροτ στα γραφεία της Κοινότητας, όπου σε ειδική τελετή, παρουσία της ηγεσίας του Εβραϊσμού και εκπροσώπων του Γερμανικού Προξενείου, του επέδωσε πάπυρο και συμβολικό αναμνηστικό δώρο. Ο κ. Σαλιτέλ, στην ομιλία του, τόνισε την  καθοριστική συμβολή του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων  υποστήριξης του Ελληνικού Εβραϊσμού, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ανακαίνιση της Συναγωγής Μοναστηριωτών, η αποκατάσταση της Συναγωγής Τρικάλων κ.ά. Στη συνέχεια ο κ. Ροτ επισκέφθηκε για μία ακόμη φορά τη Συναγωγή Μοναστηριωτών.

[Πηγή – στοιχεία από άρθρο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, 2.11.2017. Φωτογραφίες: ΑΜΠΕ & Twitter M.Roth]

ΣΧΕΤΙΚΑ:

- Η ομιλία του κ. Δαυίδ Σαλτιέλ κατά την παραλαβή της διάκρισης του Σταυρού της Αξίας του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας.