- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ χαιρετίζουν την έναρξη της Γεν. Συνέλευσης του WJC
- Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ επανεκλέγεται Αντιπρόεδρος του WJC
Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), Ροναλντ Λόντερ εξελέγη για τρίτη συνεχή φορά στην προεδρία του συντονιστικού οργάνου του διεθνούς Εβραϊσμού από την 15η Συνέλευση της Ολομέλειας του WJC, που συγκλήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 23 έως τις 25 Απριλίου 2017.
Περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι των εβραϊκών κοινοτήτων από περίπου 90 χώρες από όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του WJC, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.
Τον Ελληνικό Εβραϊσμό εκπροσωπεί στη Συνέλευση ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος επανεξελέγει για δεύτερη συνεχή θητεία, στη θέση του Αντιπροέδρου του WJC, εκπροσωπώντας τις μικρές Εβραϊκές Κοινότητες της Διασποράς, θέση που κατέχει το ΚΙΣ Ελλάδος.
«Έχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου, αλλά δεν υπάρχει κανένα επίτευγμα, δεν υπάρχει κανένας τίτλος, καμία τιμητική διάκριση που να με κάνει πιο περήφανο από το να είμαι πρόεδρος του WJC», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρ. Λόντερ ευχαριστώντας τους εκπροσώπους που με την ψήφο τους του επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη του Εβραϊσμού.
Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Σαλτιέλ, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, στη σύσκεψη της εκτελεστικού του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) -που προηγήθηκε της Συνέλευσης του WJC- μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής και της δραστηριοποίησης των μικρών Κοινοτήτων στα αντιπροσωπευτικά όργανα του Εβραϊσμού και αναφέρθηκε ειδικότερα στις αξιοσημείωτες δράσεις των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων.
Παράλληλα, σε ειδική συνεδρία με θέμα τις επιπτώσεις από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, στην οποία συμμετείχε και η συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Καταρίνα φον Σνουρμπάιν, ο κ. Δ. Σαλτιέλ μίλησε για την περίπτωση της Ελλάδας.
Κατά την διάρκεια της τριήμερης Γ. Συνέλευσης του WJC, οι εκπρόσωποι άκουσαν αναφορές σχετικά με την κατάσταση των εβραϊκών κοινοτήτων παγκοσμίως και συζήτησαν μείζονα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού και της ανόδου των εξτρεμιστικών πολιτικών κινημάτων. Παρουσιάστηκε η έκθεση του WJC με θέμα τη διάδοση του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο και συζητήθηκαν οι πολιτικές με τις οποίες μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μποκόβα, η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, η Πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέλι, ο Ισραηλινός Υπουργός Πληροφοριών και Μεταφορών Γίσραελ Κατζ, ο Ισραηλινός Πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάννυ Ντάνον, από τις ΗΠΑ οι Έλιοτ Ένγκελ, Λη Ζέλντιν, και Νίτα Λάουει που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, η συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Καταρίνα φον Σνουρμπάιν, καθώς και οι Εβραίοι βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ Ρόαλντ Χόφμαν (Χημεία), Ντάνιελ Κάνεμαν (Οικονομικά) και Έρικ Καντέλ (Ιατρική).
*** ***
* ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: «Πρέπει να εξαλείψουμε την προκατάληψη και τον αντισημιτισμό από οπουδήποτε κι αν προέρχονται»
Δ. ΤΥΠΟΥ WJC, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 23.4.2017: Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ -με την ευκαιρία του Yom HoShoah, της Ημέρας Μνήμης του Ισραήλ για τα θύματα και του Ολοκαυτώματος- έστειλε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην έναρξη της Συνέλευσης της Ολομέλειας του WJC, στη Νέα Υόρκη την Κυριακή 23.4.2017. Ο Ντ. Τράμπ απηύθυνε έναν θερμό χαιρετισμό στον Πρόεδρο του WJC Ρόναλντ Λόντερ και στους εκπροσώπους, λέγοντας: «Μας υπενθυμίζετε σήμερα τη μακρά και ηρωική ιστορία αυτού του Οργανισμού που αγωνίζεται για τον εβραϊσμό. Οι γενναίοι ηγέτες σας στις αρχές του Πολέμου προειδοποίησαν τον κόσμο για τις επερχόμενες φρικαλεότητες που επεδίωξαν να σβήσουν έναν ολόκληρο λαό».
«Κατά το Yom HaShoah, αναστοχαζόμαστε το σκοτεινότερο κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας. Θρηνούμε, θυμόμαστε, προσευχόμαστε και δεσμευόμαστε: Ποτέ ξανά. Το λέω, ποτέ ξανά. Το μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τον πόνο, την φρίκη και την απώλεια. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι, τα δύο τρίτα των Εβραίων της Ευρώπης, δολοφονήθηκαν από την γενοκτονία των Ναζί. Δολοφονήθηκαν από ένα κακό που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν και που η ανθρώπινη ψυχή δεν μπορεί να αντέξει».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να σταθεί με σθένος απέναντι στο μίσος εναντίον των Εβραίων και απέναντι στην τρομοκρατία: «Πρέπει να διώξουμε την προκατάληψη και τον αντισημιτισμό από παντού. Πρέπει να νικήσουμε την τρομοκρατία και δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις απειλές ενός καθεστώτος που μιλά ανοιχτά για την καταστροφή του Ισραήλ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε καν να διανοηθεί ξανά κάτι τέτοιο».
* Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την εναρκτήρια εκδήλωση νωρίτερα την Κυριακή το βράδυ, δεσμευόμενος απέναντι στους αντιπροσώπους: «Ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή στον αγώνα ενάντια στον αντισημιτισμό». Τόνισε ότι «το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο κράτος - μέλος του ΟΗΕ» και ότι έχει «αναμφισβήτητο δικαίωμα να υπάρχει και να ζει ειρηνικά και με τους γείτονές του».
«Η σύγχρονη μορφή του αντισημιτισμού είναι η άρνηση της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο Γκουτέρες υπενθύμισε αυτό που ονόμασε «συστηματική πολιτική διάκρισης των Εβραίων στον Μεσαίωνα» και την απέλαση των Εβραίων από την πατρίδα του την Πορτογαλία, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «ένα τεράστιο έγκλημα και το πιο ηλίθιο λάθος που έκανε ποτέ η Πορτογαλία». Επίσης μίλησε για τα έντονα συναισθήματα που βίωσε όταν επισκέφθηκε μια σχεδόν άδεια συναγωγή της πορτογαλικής εβραϊκής κοινότητας του Άμστερνταμ, η οποία αποδεκατίστηκε στο Ολοκαύτωμα.
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ο αντισημιτισμός δεν πέθανε ποτέ παρά το σοκ του Ολοκαυτώματος» και πρόσθεσε ότι είναι «ζωντανός και ακμαίος και σήμερα», αναφερόμενος σε ομιλίες μίσους στο διαδίκτυο, στις επιθέσεις εναντίον Εβραίων και στην καταστροφή εβραϊκών μνημείων και νεκροταφείων.
Είναι η πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει χαιρετισμό σε συνέλευση των προέδρων των Εβραϊκών κοινοτήτων.