.jpg)
.jpg)
Στην τελετή παρέστησαν, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και ο Ραββίνος Αθηνών κ. Ισαάκ Μιζάν, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, κρυμμένα παιδιά της Κατοχής και συγγενείς σωτήρων και Δικαίων των Εθνών, καθώς και η ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρόεδρου του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλα, ο οποίος μίλησε τόσο ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Εβραϊσμού αλλά και ως παιδί της Κατοχής ο ίδιος, που βίωσε τον φόβο της σύλληψης, τον διωγμό και την ευεργεσία των σωτήρων της οικογένειάς του. Ο κ. Αλμπάλας τόνισε χαρακτηριστικά πως τα παιδιά της Κατοχής θεωρούσαν τους ανθρώπους που τους έκρυψαν ως πολύτιμο «φυλακτό» τους.
Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του με έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ελληνική Πολιτεία προτείνοντας την ανέγερση Στήλης ή Μνημείου με τα ονόματα των 310 Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, το 2014, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την καταστροφή των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων: «Το μνημείο ή η αναμνηστική πλάκα αυτή θα είναι παράδειγμα και παρακαταθήκη ανθρωπισμού, αυταπάρνησης και ηρωισμού στις επερχόμενες γενιές, στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και ταυτόχρονα ένα ηχηρό ράπισμα στον αυξανόμενο ρατσισμό και αντισημιτισμό στη χώρας μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας το μετάλλιο, τόνισε ότι με αφορμή την εκδήλωση πρέπει «να συλλογιστούμε για την σημερινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που δοκιμάζονται ανεπίτρεπτα». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παπούλιας: «Στα χρόνια της ναζιστικής θηριωδίας Χριστιανοί και Εβραίοι Έλληνες, συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας. Η Γερμανία του Χίτλερ και οι συνεργοί του, δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους. Ολόκληρες κοινότητες αφανίσθηκαν, μέσα σε αυτές και η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Ο ελληνικός φόρος αίματος στο Ολοκαύτωμα ήταν 65.000 Έλληνες Εβραίοι. Τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς. Δήλωσα, και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι όποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Ελληνικός λαός, πολιτεία και κοινωνία, έχουμε ιστορική μνήμη και επίγνωση. Έχουμε χρέος να αντλούμε διδάγματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στα φαινόμενα λόγων ή έργων μίσους, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, θρησκευτικού φανατισμού ή ρατσισμού».
Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βάλλενμπεργκ προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφίσα με το πορτρέτο του Σουηδού διπλωμάτη, ζωγραφισμένο από τον Πίτερ Μάλκιν, τον άνθρωπο που συνέλαβε τον Άϊχμαν στην Αργεντινή, το 1960.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύντομη συνομιλία με τα παιδιά της Κατοχής και τους σωτήρες, με τον κ. Σήφη Βεντούρα και την κα Σάκη Κυπραίου, η οικογένεια της οποίας είχε κρύψει την αδελφή του, με την κα Ρόζα Ασσέρ- Πάρδο, την κα Ευτυχία Νάχμαν και την κα Κάτια Μαυρογεωργίου, την κα Λύδια Θεοδωράκη-Δημάκη, η οικογένεια της οποίας είχε κρύψει την Μπεατρίς Μπαρζιλάι – Ματαλών και τον Ραββίνο Αθηνών κ. Μιζάν η οικογένεια του οποίου είχε βρει καταφύγιο στο χωριό Συκούριο.
Φωτογραφίες:
- Αναμνηστική φωτογραφία μετά την απονομή του μεταλλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Ραββίνου Αθηνών. Από δεξιά προς αριστερά διακρίνονται επίσης: ο πρέσβης του Ισραήλ κ. Αριε Μέκελ, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, η κα Ρόζα Ασσέρ-Πάρδο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκης, η κα Ευτυχία Νάχμαν, η κα Σάκη Κυπραίου, ο ιδρυτής του Ιδρύματος Βάλλενμπεργκ κ. Μπαρούχ Τενενμπάουμ, η κα Λύδια Θεοδωράκη-Δημάκη και ο αντιπρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης.
- Από την ομιλία του προέδρου του ΚΙΣΕ κ. Β. Αλμπάλα. Δεξιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βάλλενμπεργκ.
- Το Μετάλλιο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ραούλ Βάλλενμπεργκ.
Διαβάστε επίσης:
- Δείτε το άρθρο από την τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, στο site του International Raoul Wallenberg Foundation.