Με αφορμή την επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων (9.11.1938), που σηματοδότησε την απαρχή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ευρώπης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος διοργανώνει την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών την παρουσίαση του βιβλίου του Saul Friedlander «Η Ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι Ι. Τα χρόνια των διώξεων (1933 – 1939) ΙΙ. Τα χρόνια της εξόντωσης (1939 – 1945)» των εκδόσεων ΠΟΛΙΣ.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Βενιαμίν Αλμπάλας και για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, η κα Ρίκα Μπενβενίστε, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κ. Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και Γεν. Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ.
*Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση
Για το έργο
* Διαβάστε ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου των εκδόσεων ΠΟΛΙΣ
* Από το επίμετρο της έκδοσης της καθηγήτριας Ιστορίας Ρίκας Μπενβενίστε:
«Η μεγαλόπνοη δίτομη σύνθεση του Saul Friedländer, Η ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι (που πρωτοεκδόθηκε το 1997 και το 2007) αποτελεί το νέο ορόσημο για την ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος. Πίσω από τις μεθοδολογικές αρχές και τις αφηγηματικές επιλογές του Friedländer βρίσκεται ο διανοούμενος που αναμετρήθηκε με την εμπειρία του παιδιού που επέζησε της Shoah και ο ιστορικός που στη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις και τις διαμάχες που σφράγισαν την ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος […].
*Διαβάστε την βιβλιοκριτική της ιστορικού Οντέτ Βαρών – Βασάρ στο Βήμα της Κυριακής (17.11.2013):
Αν η έκφραση «εκδοτικό γεγονός» χρησιμοποιείται ενίοτε καταχρηστικά, στην περίπτωση του έργου του Σαούλ Φριντλέντερ βρίσκει την πλήρη της δικαίωση. Η επίτομη έκδοση των εκδόσεων Πόλις (εκδοτικό κομψοτέχνημα και μεταφραστικός άθλος) κατόρθωσε να συστεγάσει τους δύο τόμους του έργου. Ο Σαούλ Φριντλέντερ έχει κατακτήσει μια σημαντικότατη θέση στο διεθνές στερέωμα και δικαίως θεωρείται το μείζον έργο για το ζήτημα, που προτείνει την πιο γόνιμη ερμηνευτική θεωρία του ναζισμού. Η βιογραφία του έπαιξε και αυτή τον ρόλο της. […] Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
* Ο Σαούλ Φριντλέντερ γεννήθηκε ως Πάβελ Φριντλέντερ στην Πράγα το 1932. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η γερμανόφωνη, εβραϊκή αλλά «αφομοιωμένη», οικογένειά του εγκατέλειψε την Πράγα για να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Με τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία, η οικογένεια καταφεύγει στην επαρχία, στην ελεύθερη ζώνη. Εκεί οι γονείς παίρνουν την απόφαση να κρύψουν το παιδί σε ένα καθολικό σχολείο, ενώ οι ίδιοι επιχειρούν να διαφύγουν στην Ελβετία. Συλλαμβάνονται, εκτοπίζονται και δολοφονούνται στο Άουσβιτς. Ο μικρός Πάβελ, που ήδη στο Παρίσι ονομαζόταν Πωλ, βαφτίζεται, και με το όνομα Πωλ-Ανρί λαμβάνει καθολική παιδεία και παραμένει εσωτερικός στο σχολείο μέχρι το τέλος της Κατοχής και μέχρι να πληροφορηθεί τον θάνατο των γονιών του. Τότε επιστρέφει στο Παρίσι, σε μια ανάδοχη οικογένεια Ρωσοεβραίων. Ανακαλύπτει την εβραϊκή του ταυτότητα και προσχωρεί στον σιωνισμό. Το 1947 εγκαταλείπει το Παρίσι και επιβιβάζεται κρυφά στο πλοίο «Αλταλένα», με προορισμό την Παλαιστίνη. Το πλοίο μεταφέρει όπλα για τη δεξιά οργάνωση Ιργκούν, αλλά με διαταγή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Μπεν Γκουριόν βυθίζεται έξω από το Ισραήλ. Ο Φριντλέντερ, με το όνομα Σαούλ πλέον, ζει σε κιμπούτς και διακόπτει τις σχέσεις του με τη Δεξιά. Επιστρέφει στο Παρίσι και σπουδάζει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Στη συνέχεια εγκαθίσταται για ένα έτος στη Σουηδία, όπου εργάζεται σε ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εκεί μελετά το έργο του Μάρτιν Μπούμπερ, από το οποίο επηρεάζεται βαθιά. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Γενεύης, όπου και διδάσκει ως το 1988. Δίδαξε και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το 1988 εκλέγεται καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Είναι μέλος του κινήματος «Ειρήνη Τώρα».
Ο Σαούλ Φριντλέντερ τιμήθηκε το 2007 με το Βραβείο Ειρήνης στην Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης για το έργο του και με το Βραβείο Ειρήνης στην Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας για «Τα χρόνια της εξόντωσης», τον δεύτερο τόμο του ανά χείρας έργου. Τα «Χρόνια της εξόντωσης» τιμήθηκαν το 2008 με το βραβείο Πούλιτζερ.
Σχετικά:
* ΑΦΙΕΡΩΜΑ του περιοδικού του ΚΙΣΕ «ΧΡΟΝΙΚΑ» στα 50 χρόνια από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τ. 103, Νοέμ.-Δεκ. 1988