Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η κοινή έκδοση γραμματοσήμων για τα «25 Χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ», με απεικόνιση τα λιμάνια της Χάιφας και της Θεσσαλονίκης.
Κατά την εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμούς η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα Ιρίτ Μπέν Άμπα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κ. Κωστής Μελαχροινός, και ο ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες προσωπικοτήτων που διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μίλησαν ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνο-Ισραηλινής Φιλίας, κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, ο επιχειρηματίας και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ραμ Αβιράμ, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας κα Λένα Διβάνη, η πολιτική επιστήμων και ερευνήτρια του Ιδρύματος Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ κα Γαρυφαλλιά Μίχα, η αρχιτέκτων και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Technion της Χάιφας κα Ματίλντα Μπεράχα, και ο διευθυντής σύνταξης της Huffington Post στην Ελλάδα κ. Νίκος Άγουρος.
Η πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε στη σημασία του γραμματοσήμου αυτού για τις στενές μεταξύ των δύο κρατών σχέσεις και σημείωσε πως με την παρουσίασή του ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 25 ετών διπλωματικών σχέσεων. Μεταξύ άλλων θύμισε πως το λιμάνι της Χάιφας κατασκευάστηκε από Εβραίους που μετανάστευσαν εκεί από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που συνετέλεσε στην επιλογή του ιδιαίτερου αυτού θέματος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ τόνισε τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο λαών και ευχήθηκε μία μελλοντική σειρά γραμματοσήμων να εορτάσει τους δεσμούς όλων των λαών της Μέσης Ανατολής.
Το γραμματόσημο παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος Φιλοτελισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στον προσωπικό του σύνδεσμο με την έκδοση του γραμματοσήμου αυτού και στη συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στη Ελλάδα και τα Ισραηλινά Ταχυδρομεία για την επιτέλεση του εν λόγω στόχου. Παρουσιάζοντας τα γραμματόσημα, με παράλληλη προβολή διαφανειών ο κ. Κωνσταντίνης αναφέρθηκε στη συλλεκτική τους αξία και τόνισε ότι ήδη -στον ένα μόλις μήνα κυκλοφορίας τους- έχουν εξαντληθεί τα αριθμημένα αναμνηστικά φυλλαράκια (φωτογραφία). Παράλληλα ανακοίνωσε την απόφαση των ΕΛΤΑ να παρατείνει την κυκλοφορία του γραμματοσήμου από ένα σε τρία χρόνια.
Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνο-Ισραηλινής Φιλίας, κ. Δημήτρης Σεβαστάκης επισήμανε ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών συνιστούν εμπεδωμένα δυτικά υποδείγματα μεγάλης δημοκρατικής ισχύος, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και σημείωσε την εγγύτητά τους σε πλήθος τομέων όπως η παιδεία, η γειτνίαση, ο πολιτισμός, η δημοκρατία και η οικονομία. Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μητσιάλης έκανε μία σύντομη αναδρομή της θητείας του ως πρέσβης της Ελλάδος στο Ισραήλ κατά την περίοδο 1999-2001 και αναφέρθηκε σε γεγονότα-σταθμούς που συνέβαλαν στην ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση. Επίσης, αναφέρθηκε στην περίοδο 2013-2015 κατά την οποία διετέλεσε γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ράμ Αβιράμ παρουσίασε μέσα από μία σειρά διαφανειών, που έφεραν τον τίτλο «Outside my window», το πλήθος ομοιοτήτων σε τοπία μεταξύ των δύο χωρών για να ολοκληρώσει την ομιλία του με τη ρήση του Shaul Tchernichovsky: «Ο άνθρωπος δεν είναι παρά το αποτύπωμα του τόπου όπου γεννήθηκε». Στη συνέχεια, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Λένα Διβάνη αναφέρθηκε στην προσωπική της σχέση με το Ισραήλ και στην εμπειρία της από τις γόνιμες ανταλλαγές λογοτεχνών μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, που εγκαινιάστηκαν κατά τη θητεία του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ραμ Αβιράμ. Η πολιτική επιστήμων και ερευνήτρια του Yad Vashem για τις εκτοπίσεις των Ελλήνων Εβραίων κα Γαρυφαλλιά Μίχα αναφέρθηκε στην προσωπική της πολυετή σχέση με το Ισραήλ, στην αμφίδρομη σχέση και στο φυσικά διαμορφωθέν πλέγμα σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Εβραίων και τόνισε πώς το κεντρικό γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας του περασμένου αιώνα, το Ολοκαύτωμα, είναι ταυτόχρονα εβραϊκό, ισραηλινό και ελληνικό. Η αρχιτέκτων κα Ματίλντα Μπεράχα αναφέρθηκε στα χρόνια των σπουδών της στο Ισραήλ, στο Τέχνιον, και στο πλήθος εμπειριών που γεύεται ο επισκέπτης του Ισραήλ μέσα από τις ποικιλόχρωμες και πολύ διαφορετικές πόλεις του. Τέλος, ο διευθυντής σύνταξης της Huffington Post στην Ελλάδακ. Νίκος Άγουρος μίλησε για την εμπειρία του από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και απαρίθμησε τα πολιτισμικά στοιχεία που τον γοήτευσαν από την παραμονή του στις διάφορες πόλεις του.
Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η κα Καρόλ Μιωνή και ο κ. Ιων Βασιλειάδης, έντυσαν μουσικά οι μουσικοί του “The Marty Eisenstein Ensemble” – Marty Eisenstein (κιθάρα), Γιάννης Ζαρίας (βιολί) και Ιωάννα Ρήγα (Σαντούρι) που ερμήνευσαν παραδοσιακές ελληνικές και εβραϊκές μελωδίες.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Γιάννης Κεφαλογιάννης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Βασίλης Οικονόμου, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Κέλλας και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου του Υπ.Εξ., κα Φωτεινή Τομαή, ο Ραββίνος Αθηνών, κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, οι πρόεδροι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και Χαλκίδας κ. Μάκης Μάϊσης, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Μάκης Μάτσας, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι εβραϊκών οργανισμών και συλλόγων, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και φίλοι του Ισραήλ.