Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός θρηνεί την απώλεια του 9ου Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ισραήλ.
Ο Σιμόν Πέρες υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της πολιτικής και του πνεύματος, που συνέδεσε το όνομα και τη δράση του με ολόκληρη την ιστορία του Κράτους του Ισραήλ για επτά δεκαετίες.
Από τη θέση του Προέδρου του Ισραήλ, τη θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, στην οποία εξελέγη τρεις φορές, αλλά και από κάθε αξίωμα που ανέλαβε, ο Πέρες εργάστηκε για την ασφάλεια, την ειρήνη και την πρόοδο του Ισραήλ. Υπήρξε πρωτεργάτης της Συμφωνίας του Όσλο. Η εργώδης δράση του για την ειρήνη αναγνωρίστηκε διεθνώς με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε το 1994, από κοινού με τους Γιτζάκ Ράμπιν και Γιασέρ Αραφάτ.
«Ο δεσμός του Σιμόν Πέρες με την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερος και βαθύς», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «Φίλος της χώρας μας και της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ο Σιμόν Πέρες μεγάλωσε με τις διηγήσεις του πατέρα του Γιτσχάκ Πέρσκι από το πέρασμά του από την Ελλάδα, το 1941, όταν πολέμησε τους Ναζί μέσα από τις τάξεις της Εβραϊκής Ταξιαρχίας. To 2003 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανακήρυξε τον Σιμόν Πέρες επίτιμο μέλος της. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο επισκέφθηκε την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου ότι ο Σιμόν Πέρες αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Ο Σιμόν Πέρες ήταν επίσης θαυμαστής της ελληνοεβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακαλώ στη μνήμη μου τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού, τον Αύγουστο του 2012, στα πλαίσια της τότε επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας. Μεταφέρω τα λόγια με τα οποία χαιρέτησε τη Νεολαία, καθώς τα θεωρώ αντιπροσωπευτικά της σοφίας, του χαρακτήρα και του πρωτοπόρου πνεύματός του: «Ο πλούτος της κάθε χώρας είναι οι επιστήμονές της: οπλιστείτε με γνώση και επενδύστε στην έρευνα», είχε πει τότε ο Σιμόν Πέρες. Ας είναι αυτή η παρακαταθήκη που αφήνει όχι μόνο στον λαό του Ισραήλ, αλλά σε όλον τον κόσμο για την πρόοδο και την ανάπτυξη».
Ο Σιμόν Πέρες δεν μιλούσε απλά για την ειρήνη. Εργάσθηκε σε όλη του τη ζωή, με επιμονή για την επίτευξή της. Γνώριζε ότι το αδύνατον ήταν δυνατόν. Γνώριζε καλά ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο με τη στρατιωτική ισχύ, τη διπλωματία ή την οικονομική δύναμη, αλλά με την προσήλωση και τη συνεχή ανάπτυξη και των τριών παραμέτρων μαζί.
Ο Σιμόν Πέρες σήκωσε στους ώμους του επί 70 χρόνια τα οράματα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού και με την αδιάκοπη συμμετοχή του στους αγώνες του, ταύτισε την ιστορία του Κράτους του Ισραήλ με τη δική του προσωπική ιστορία που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενεές.
Το 2005, ο Σιμόν Πέρες είχε δηλώσει: «Το όραμά μου είναι να έχουμε ένα κράτος τόσο παλαιό όσο οι δέκα εντολές και τόσο νέο όσο το Internet».
Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2016
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
- Δηλώσεις του προέδρου του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, «Όταν ο Σιμόν Πέρες ήρθε στη Θεσσαλονίκη…», Real.gr 28.9.2016
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ WORLD JEWISH CONGRESS
- Από την ιστοσελίδα του ΚΙΣΕ, 24.7.2014: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΛΑΟ
ΤΥΠΟΣ:
- ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ - Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του