Στις 19.10.2016, διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη» η τελετή τοποθέτησης των «Λίθων Μνήμης» (Stolpersteine) αφιερωμένων στη μνήμη θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που εργάζονταν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση που έγινε στην Α΄ προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης παρέστη και μίλησε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας, καθώς μέσω αυτής, «η Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας τοποθέτησης που υλοποιήθηκε πέρσι από τους αποφοίτους του 1ου Γυμνασίου Αρρένων, γίνεται τμήμα του μεγαλύτερου αποκεντρωμένου μνημείου στον κόσμο, που αριθμεί πάνω από 60.000 τέτοιες επιγραφές σε όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε επίσης χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Εύχομαι κάποια μέρα να μπορέσουμε να δούμε 50.000 λίθους μνήμης διασκορπισμένους σε όλη την πόλη. Στα σημεία που έζησαν αυτοί οι Θεσσαλονικείς. Γιατί τελικά τα Stolpersteine δεν είναι ένα απλό μνημείο. Μιας και έτσι, όπως αυτοί οι μικροί λίθοι χωνεύονται στο έδαφος, είναι σαν να γυρίζει οι ψυχή αυτών των Θεσσαλονικέων στην Πατρίδα. Και με τον τρόπο αυτό, θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η πόλη δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει ποτέ τα παιδιά της».
Τέλος, ο κ. Σαλτιέλ συνεχάρη με θερμά λόγια τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης για το δρώμενο που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
- Σχετικά με την εκδήλωση ο ιστότοπος www.thestival.gr δημοσίευσε το παρακάτω ρεπορτάζ:
Τελετή τοποθέτησης «Λίθων Μνήμης» (Stolpersteine) αφιερωμένων στη μνήμη θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που εργάζονταν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 19.10.2016 στην Α’ προβλήτα του λιμανιού.
Πρόκειται για μία δράση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη» και στο πλαίσιο αυτής θα τοποθετηθούν πέντε μικρές μπρούτζινες ενθέσεις στο οδόστρωμα. Οι λίθοι αυτοί φέρουν πάνω τους χαραγμένο το όνομα του θύματος του Ολοκαυτώματος, την ημερομηνία γέννησής του, αλλά και την ημερομηνία απέλασής του σε κάποιο από τα στρατόπεδα της ναζιστικής μηχανής θανάτου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την ημερομηνία θανάτου του (εάν είναι γνωστή).
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μαθητές από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, αλλά και η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι μαθητές άφησαν λευκά λουλούδια στο σημείο, όπου τοποθετήθηκαν οι λίθοι.
«Σήμερα βάζουμε πέντε «Λίθους Μνήμης» στο λιμάνι στη μνήμα συμπατριωτών μας Εβραίων, εργατών και εργαζομένων του λιμανιού, γιατί η Πρωτοβουλία μας στόχο έχει να σηκώσει το πέπλο της αμνησίας πάνω από αυτή την πόλη», ανέφερε στο Thestival η εκπρόσωπος «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη», Αλεξάνδρα Διαμαντίδου.
Να σημειωθεί πως, περισσότεροι από 50.000 Λίθοι Μνήμης έχουν τοποθετηθεί σε δρόμους και πεζοδρόμια σε 19 κράτη της Ευρώπης.
Οι πρώτοι τοποθετήθηκαν στο Αμβούργο, ενώ ήρθαν και πέρσι στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία ενός Θεσσαλονικιού επιχειρηματία που ζει στη Γερμανία, του Απόστολου Δεκρελή, απόφοιτου του Α' Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη της ιστορίας των μαθητών- θυμάτων των ναζί που φοιτούσαν στο (πρώην) 1ο Σχολείο Αρρένων.
Το έργο τότε είχε χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μέσω του Ελληνο-Γερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.