Το ΚΙΣΕ απέστειλε προς την οικογένεια Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το παρακάτω συλλυπητήριο:
Ο Ελληνικός Εβραϊσμός με βαθειά οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μεγάλου πολιτικού άνδρα που αφιέρωσε τη ζωή του στην πρόοδο της χώρας μας.
Ιδιαίτεροι δεσμοί συνδέουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, δεσμοί που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από τη δράση της οικογένειάς του για τη διάσωση Εβραίων στην Γερμανική Κατοχή, και μέσα από την καταλυτική δράση του Κ. Μητσοτάκη στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ, που με την ιστορική απόφασή του το 1990 η Ελλάδα αναγνώρισε πλήρως το Κράτος του Ισραήλ.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε, ακόμη και σε καιρούς δύσκολους, ακλόνητος συμπαραστάτης και ειλικρινής φίλος της ελληνοεβραϊκής κοινότητας.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγγράφεται στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης ως ένας ηγέτης που με το θάρρος και την ανιδιοτελή προσφορά του υπηρέτησε με αφοσίωση την πατρίδα του, τον λαό του και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ας είναι η μνήμη του αιώνια.
Ο Πρόεδρος Δαυίδ Σαλτιέλ
Ο Γεν. Γραμματέας Μωϋσής Ελισάφ
Δήλωση του Προέδρου του ΚΙΣΕ για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Αισθάνομαι προσωπικά το χρέος να σημειώσω ότι ο Κ. Μητσοτάκης βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Ελληνικού Εβραϊσμού, ενώ αγωνιούσε για την άνοδο της ακροδεξιάς και του αντισημιτισμού. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ήταν η επίσημη αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ -το οποίο είχαν αναγνωρίσει οι πάντες, ακόμη και η Αίγυπτος- 42 χρόνια μετά από την ίδρυσή του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατάφερε να διορθώσει αυτήν την αβλεψία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ πάντα υποστήριζε τον κεντρικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η χώρα μας στην επίλυση του Μεσανατολικού και στην αρμονική συμβίωση Ισραηλινών και Αράβων.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τη διορατικότητα να προωθήσει την βαθειά του πεποίθηση ότι η φιλία της Ελλάδος με το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, και σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Θα θυμόμαστε πάντα το αληθινό ενδιαφέρον που έτρεφε για τον ελληνικό εβραϊσμό και για τις προσπάθειες που καταβάλουμε για να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε τις κοινότητές μας και τα εβραϊκά μνημεία της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παρουσία του στην επίσημη εκδήλωση για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης Συναγωγής Ετζ Χαγίμ των Χανίων ήταν εμβληματική και καθοριστική. Ο ελληνικός εβραϊσμός, όπως εξάλλου και όλη η χώρα, του οφείλει πολλά».
Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος ΚΙΣΕ
* Στη φωτογραφία ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Συναγωγής Ετζ Χαγίμ Χανίων, το 1999.