Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 ξεκίνησε εκ νέου η δίκη των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων. Το δικαστήριο, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015, έχει συνεδριάσει 175 φορές και ήδη έχουν εξεταστεί οι περισσότεροι από τους 131 μάρτυρες κατηγορίας που έχουν κληθεί. Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, συνεχίστηκε η δίκη των στελεχών και των μελών της ΧΑ, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού με την κατάθεση του Αλέξανδρου Ράπτη για τους πολλαπλούς βανδαλισμούς του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων.
Σχετικά με την κατάθεση του κ. Ράπτη για τις βεβηλώσεις του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων, αναδημοσιεύουμε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 12.9.2017 στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Χρυσαυγίτες βεβήλωσαν το Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων»:
«Με την κατάθεση του Αλέξανδρου Ράπτη για τους πολλαπλούς βανδαλισμούς του Εβραϊκού Νεκροταφείου στη πόλη των Ιωαννίνων συνεχίζεται σήμερα, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Ο μάρτυρας, συνεργάτης της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγώνας», είπε ότι ασχολείται με τις βαρβαρότητες που διέπραξε κατά την Κατοχή ο γερμανικός στρατός στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ έχει καταθέσει φάκελο σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις στον Γερμανό Γενικό Εισαγγελέα Ulrich Maz και στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να τεκμηριώσει τις βαρβαρότητες αυτές.
Ο φάκελος έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και βρίσκεται από το 2002 στην εισαγγελία του Μονάχου υπό περαιτέρω τεκμηρίωση.
Όπως είπε ο κ. Ράπτης, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επικοινώνησε με την εισαγγελέα Ευτέρπη Γκουτζαμάνη και κατέθεσε φάκελο με στοιχεία ότι η Χ.Α. διέπραξε βανδαλισμούς. Ακολούθησε η κατάθεσή του στις ανακρίτριες.
Κέλτικοι σταυροί και σβάστικες
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι βανδαλισμοί στο Εβραϊκό Νεκροταφείο –του 5ου π.Χ. αιώνα που έχει αναγνωριστεί ως ιστορικό μνημείο από την UNESCO- άρχισαν το 2002 και επαναλαμβάνονταν χρόνο με τον χρόνο έως το 2009.
Στον πρώτο βανδαλισμό, του 2002, έσπασαν 4-5 ταφικά μνημεία, «ξεχερσώθηκαν τα καπάκια από τους τάφους ουσιαστικά, ήταν πρωτόγνωρο γεγονός για την περιοχή», κατέθεσε ο κ. Ράπτης και συνέχισε λέγοντας ότι την επόμενη χρονιά, το 2003, έσπασαν πάλι ταφικά μνημεία, 6-7 αυτή τη φορά.
Τότε έσπασαν το μνημείο των Γιαννιωτοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που έχει ανεγερθεί εις μνήμην 2.500 ατόμων που οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και επέστρεψαν μόλις 43.
«Έβαψαν στη βάση του μνημείου τον κέλτικο σταυρό, που είναι το σήμα της Χ.Α., και έγραψαν "Zήτω ο ελληνικός στρατός". Έχω καταθέσει σχετικές φωτογραφίες στην Εισαγγελία», είπε ο μάρτυρας.
Σε επόμενη χρονιά, στην είσοδο του Εβραϊκού Νεκροταφείου «ζωγράφισαν τη σβάστικα της Θούλης, την οποία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφεραν οι εθελοντές των ναζί. Έκαναν και τελετή με το αίμα μιας χελώνας», πρόσθεσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντάς την παγανιστική.
Αν και οι αστυνομικές έρευνες δεν απέδωσαν, λόγω των συγκεκριμένων συμβόλων, ο μάρτυρας απέδωσε ξεκάθαρα τους βανδαλισμούς σε μέλη της Χ.Α. Άλλωστε, όπως είπε, εκείνη την περίοδο μέλη της Χ.Α. μοίραζαν προκηρύξεις σε σχολεία, υπογράφοντας με τον κέλτικο σταυρό και αναγράφοντας ότι είναι τιμή να είναι κάποιος μέλος της Χ.Α.
«Η Χ.Α. έχει εμπάθεια με τους Εβραίους. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι τους είχαν στείλει σε ωραία λιβάδια με ωραίες ροζ καμινάδες... εννοούσε το Άουσβιτς», είπε ο κ. Ράπτης.
Τα... σύμβολα
Κέλτικοι σταυροί υπήρχαν, όπως κατέθεσε, και στις δύο τοπικές ιστοσελίδες της οργάνωσης στα Ιωάννινα. «Με τον μαίανδρο, με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των υπευθύνων των πυρήνων Ιωαννίνων κ.λπ. Από το σάιτ μπορούσε κάποιος να δει φωτογραφίες με πικετοφορίες, πόσο περήφανος πρέπει να είναι κάποιος που είναι μέλος της Χ.Α., οργάνωση σεμιναρίων κ.λπ. Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι χαιρετούν ναζιστικά τα μέλη της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε τάγμα από την Αθήνα που ανέβαινε στα Γιάννενα για διάφορες εκδηλώσεις: στην επέτειο Βίτσι-Γράμμου, για τη μάχη της Κόνιτσας, ακόμα και για την επέτειο της αυτονομίας της Ηπείρου το 1914, εκδήλωση κατά την οποία δημιουργήθηκαν επεισόδια. «Ήταν σαν παραστρατιωτικό σώμα, με μαύρες μπλούζες, είχαν επικεφαλής», περιέγραψε».