Τα 40 χρόνια κυκλοφορίας του ιστορικού περιοδικού του ΚΙΣΕ «ΧΡΟΝΙΚΑ», γιορτάστηκαν με τον συμβολικότερο τρόπο: με την εκδήλωση παρουσίασης του τόμου του ευρετηρίου «ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΙΣΕ – Ταξινομικός πίνακας άρθρων κατά Θέμα» (έκδ. ΚΙΣΕ, Αθήνα 2016), που κυκλοφόρησε με έρευνα, σύνταξη, επιμέλεια και χορηγία του Βίκτωρα Σολ. Βενουζίου.
Η εκδήλωση έγινε στην Αθήνα, στις 13.11.2017 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, με συντονιστή τον Α’ αντιπρόεδρο του ΚΙΣΕ Βενιαμίν Αλμπάλα και ομιλητές τον συγγραφέα, την ιστορικό Ελένη Μπεζέ, υποψήφια Διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον δικηγόρο, ιστοριοδίφη και συγγραφέα Θρασύβουλο Παπαστρατή.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Βενιαμίν Αλμπάλας αναφέρθηκε στα ΧΡΟΝΙΚΑ και στη σημασία του βιβλίου του Β. Βενουζίου τονίζοντας ότι χάρη στο μεθοδικό του έργο ο «ΘΗΣΑΥΡΟΣ αποκαλύφθηκε» και αποτελεί πλέον θησαυρό για κάθε ερευνητή. «Πολύτιμο πλοηγό στον θησαυρό των περιεχομένων των ΧΡΟΝΙΚΩΝ», χαρακτήρισε το βιβλίο ο Μωϋσής Κωνσταντίνης, τέως πρόεδρος του ΚΙΣΕ, τον οποίο κάλεσε στο βήμα ο Β. Αλμπάλας λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής του με το περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ και της συνεργασίας του με τον Βίκτωρα Βενουζίου.
Το πλούσιο βιογραφικό του Β. Βενουζίου, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ αλλά και οι ομιλητές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα όχι μόνον το ερευνητικό-συγγραφικό του έργο, αλλά και την πολυσχιδή δράση του για τη συντήρηση εβραϊκών χώρων και την ανέγερση Μνημείων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Β. Βενουζίου: το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα και το Μνημείο στο χωριό Αμάραντος Καρδίτσας προς τιμήν των κατοίκων του που στην Κατοχή διέσωσαν περισσότερους από 80 Εβραίους, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Β. Βενουζίου.
Στη συνέχεια μίλησε ο συγγραφέας αναφερόμενος αναλυτικά στο ιστορικό συλλογής του υλικού, στη μακρόχρονη διαδικασία ταξινόμησής του, στην καταγραφή και την ψηφιοποίησή του. Ο Βίκτωρ Βενουζίου επισήμανε ότι το ενδιαφέρον του για τα ΧΡΟΝΙΚΑ ξεκίνησε όταν συνειδητοποίησε την αξία των περιεχομένων του περιοδικού για την ιστορική τεκμηρίωση των εβραϊκών κοινοτήτων στον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη σχετική έκδοση ευρετηρίου κυκλοφόρησε το 2005, στο έργο του με τίτλο «Το κλειδί των Χρονικών», ανέφερε ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι η προσπάθειά του εκείνη έλαβε νέα ώθηση με την ηλεκτρονική καταχώρηση της πλήρους σειράς των τευχών του περιοδικού στον ιστότοπο του ΚΙΣΕ. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε το έργο ταξινόμησης του Β. Βενουζίου, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναλυτική καταγραφή των 3.231 άρθρων κατά θέμα, καθώς και το δεύτερο στάδιο της εργασίας, την ταξινόμηση κατά συγγραφέα, η οποία θα εκδοθεί προσεχώς, ενώ ήδη διατίθεται στο DVDπου διανεμήθηκε στην εκδήλωση.
Τόσο ο Β. Βενουζίου όσο και ο Β. Αλμπάλας αναφέρθηκαν στις πρώτες εκδόσεις των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, στους τότε προέδρους του ΚΙΣΕ, που αποφάσισαν την κυκλοφορία και υποστήριξαν την έκδοση, αλλά και στον επί δεκαετίες επιμελητή του περιοδικού καθηγητή Διονύση Μαγκλιβέρα. Μιλώντας για την εικαστική επιμέλεια του τόμου του Θησαυρού, ο Β. Βενουζίου τόνισε ότι το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Βίκτωρ Κοέν που διαπρέπει στις ΗΠΑ.
Στην παρουσίασή της η Ελένη Μπεζέ τόνισε ότι εκτιμά και αποτιμά τα ΧΡΟΝΙΚΑ και το ευρετήριο του ΘΗΣΑΥΡΟΥ, τόσο ως αναγνώστρια αλλά και ως ερευνήτρια και ιστορικός. Χαρακτήρισε το περιοδικό ως μια σημαντική πρωτογενή πηγή για την μεταπολεμική ιστορία της εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα, αλλά και σημαντικές τις πρωτότυπες ιστορικές μελέτες για τις Ισραηλιτικές Κοινότητες. Ακολούθησε περιήγηση στους πίνακες αναζήτησης των άρθρων των ΧΡΟΝΙΚΩΝ στον ΘΗΣΑΥΡΟ, με παράλληλη προβολή διαφανειών από την κα Μπεζέ, η οποία συνόψισε και τα περιεχόμενα του περιοδικού στις δύο περιόδους έκδοσής του: 1960 – 1962 και 1977 – 2017.
Ο Θρασύβουλος Παπαστρατής στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στο περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ όσο και στον Βίκτωρα Βενουζίου μιλώντας για την προσωπική του σχέση επικοινωνίας με τον Ελληνικό Εβραϊσμό, το περιοδικό και τον συγγραφέα του Θησαυρού. Ως ιστοριοδίφης -με πληθώρα ερευνών, βιβλίων και δημοσιεύσεων γύρω από την ιστορία των Ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων- ο Θρ. Παπαστρατής τόνισε ότι σε παλαιότερες δεκαετίες τα ΧΡΟΝΙΚΑ ήταν το μόνο περιοδικό όπου μπορούσαν να δημοσιευθούν μελέτες για εβραϊκά θέματα, ενώ, συγκρίνοντας τα ΧΡΟΝΙΚΑ με τον προπολεμικό εβραϊκό Τύπο στην Ελλάδα, επισήμανε ότι τα ΧΡΟΝΙΚΑ ήταν το πρώτο εβραϊκό περιοδικό που απευθύνεται σε μη εβραϊκό κοινό. Ο Θρ. Παπαστρατής ευχαρίστησε, τέλος, τον Β. Βενουζίου για το έργο που χάρισε στην επιστημονική κοινότητα, το «πολύ χρηστικό εργαλείο», το «κλειδί που άνοιξε τον θησαυρό» της πολύτιμης ελληνικής εβραϊκής ιστορίας.
Στη συνέχεια ο Β. Αλμπάλας ευχαρίστησε τον Β. Βενουζίου για το έργο του και του απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του ΚΙΣΕ. Συγκινημένος, ο Βίκτωρ Βενουζίου ευχαρίστησε το ΚΙΣΕ για την εκδήλωση αλλά και για την έκδοση και αξιοποίηση του ΘΗΣΑΥΡΟΥ.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε το σύνολο «Anema e Core» με τους: Ηλιάννα Αντωνίου τραγούδι, Βίκη Κυριακίδη φλάουτο, Θοδωρή Λυκουρόπουλο βιολί & Σάκη Νεγρίν κιθάρα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, η προϊσταμένη του διπλωματικού και ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών κα Φωτεινή Τομαή, οι πρώην πρόεδροι του ΚΙΣΕ κ.κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης και Νισήμ Μαΐς, πρόεδροι και εκπρόσωποι εβραϊκών οργανισμών και κοινοτήτων, ιστορικοί και μελετητές καθώς και πλήθος κόσμου, αλλά και φίλοι και συνεργάτες του Β. Βενουζίου από την Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα και την Καβάλα.
* ΣΧΕΤΙΚΑ με ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ και τους ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ: Η ταξινόμηση περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Θέμα – τίτλο άρθρου – όνομα συγγραφέα – αριθμό τεύχους, σελίδα στο τεύχος – χρονολογία δημοσίευσης – και στήλη με χρήσιμες κατατοπιστικές σημειώσεις.
* Το βιβλίο, με την άδεια του επιμελητή και συγγραφέα του κ. Β. ΒΕΝΟΥΖΙΟΥ, διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, μέσω του ιστότοπου του ΚΙΣΕ www.kis.gr
* ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
Βίκτωρ Σολ. Βενουζίου, ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ «ΧΡΟΝΙΚΩΝ» ΤΟΥ ΚΙΣΕ – ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΤΑ ΘΕΜΑ, εκδ. ΚΙΣΕ, Αθήνα 2016. [Κατεβάστε ΟΛΟ το βιβλίο ΕΔΩ – Μόνο τον ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΔΩ]