Στις 21 Φεβρουαρίου 1913, 112 χρόνια πριν, τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν από τον οθωμανικό ζυγό, με τον ελληνικό στρατό να εισέρχεται θριαμβευτής στην πόλη μετά από 85 μέρες πολιορκίας.

Φέτος τα Γιάννενα γιόρτασαν με λαμπρότητα την 112η επέτειο της Απελευθέρωσής τους με σειρά εκδηλώσεων στις 21 και 22.2.2025.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Κώστας Τασούλας και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης παρέστη ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς. Ο Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τον Γεν. Ταμία του ΚΙΣΕ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ και τον Πρόεδρο της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Μάρκο Μπατίνο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μωυσής ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Οι Ελληνοαμερικανοί που ήρθαν και πολέμησαν για τα Γιάννενα”.

Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία.

Ο Αλέξανδρος Μωυσής μίλησε με την αυθεντικότητα που του παρέχει το γεγονός ότι στους απελευθερωτικούς αγώνες μετείχαν πρόγονοι και από τις δύο πλευρές των καταβολών του. Ο παππούς του, Βασίλης Σουρραπάς, ήρθε από το Σικάγο και πολέμησε ενώ ο θείος του Νισήμ Λεβής ήταν γιατρός στο Μπιζάνι και παρασημοφορήθηκε από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και τον Υπουργό Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο (φωτογραφία). Η γιαγιά του, Γιέτη, εγγονή του Νταβιτσόν Εφέντη Λεβή, ήταν το 8χρονο κοριτσάκι που το 1913 επέδωσε στον διάδοχο Κωνσταντίνο ανθοδέσμη με την προσφώνηση «Καλώς Ήλθατε Ελευθερωτά!».