Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29.1.2017

Η Ελλάδα είναι κεντρικός παίκτης στη Μεσόγειο και η εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο όπως και σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών είναι σημαντική, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, τονίζει στην «Κ» ο Ρόναλντ Λόντερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Με περιουσία που ξεπερνάει τα 3 δισ. δολάρια, ο γιος της Εστέ Λόντερ, επενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης –ο οποίος τη δεκαετία του ’80 διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός υπ. Αμυνας και στη συνέχεια πρέσβης στη Βιέννη, επί προεδρίας Ρέιγκαν– ζητεί συστράτευση κατά του εθνικισμού και του αντισημιτισμού, στην περίπτωση της Ελλάδας ενάντια στη Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλούνται μόνον οι μειονότητες, αλλά ολόκληρη η κοινωνία. Τέλος, δηλώνει αισιόδοξος για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο γνωρίζει προσωπικά και εκτιμά ότι θα αποδειχθεί ένας ισχυρός ηγέτης.

–Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή;

Η Ελλάδα είναι κεντρικός παίκτης στη Μεσόγειο που είναι το σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Επίσης, είναι η χώρα που έχει επηρεαστεί στον μεγαλύτερο βαθμό από τη ροή μεταναστών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Συρία και γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να της δοθεί η στήριξη που έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού όπου όλοι ελπίζουμε να υπάρξει διπλωματική λύση μέσα στους επόμενους μήνες. Μία τέτοια εξέλιξη θα απελευθέρωνε μία θετική δυναμική και σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση άλλων μακρόχρονων συρράξεων στην περιοχή.

–Πώς βλέπετε την εμβάθυνση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ όπως και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών;

Αυτή είναι μία από τις θετικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας και πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτήν. Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν προχωρήσει σημαντικά και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να δώσουν η μία στην άλλη. Σε μία περίοδο ισλαμιστικής τρομοκρατίας και άλλων απειλών, είναι σημαντικό οι μυστικές υπηρεσίες να συνεργάζονται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε να αποτρέπουν επιθέσεις ενάντια στις δημοκρατίες μας.

–Βλέπετε σοβαρές προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ;

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, και η επίσκεψή μου στην Αθήνα γίνεται για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ελπίζω πως θα υπάρξουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα σας.

–Πώς αποτιμάτε τον αυξανόμενο εθνικισμό και αντισημιτισμό στην Ευρώπη;

Τα ακροδεξιά κόμματα σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενισχύουν και εκμεταλλεύονται τους φόβους των ανθρώπων. Μερικές φορές προσπαθούν να καλύψουν ή να υποβαθμίσουν τον αντισημιτισμό τους, αλλά συχνά, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, εκφράζουν ανοικτά το μίσος τους για τους Εβραίους και το Ισραήλ. Ομως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Παρατηρείται ένας αυξανόμενος αντισημιτισμός στους μουσουλμάνους μετανάστες στην Ευρώπη, ενώ βλέπουμε επίσης περισσότερο αντισημιτισμό και στο Διαδίκτυο, στις παραδοσιακές εφημερίδες, ή ακόμα και σε φορείς όπως είναι το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία. Το βλέπουμε επίσης και στα Ηνωμένα Εθνη όπου οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ φαίνεται να είναι ο πρώτος και ο μόνος στόχος του ΟΗΕ. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται κανείς, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε ισχυροί.

–Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα;

Προσβλέπω στη συζήτηση που θα έχω με την ηγεσία της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας όπως και με κυβερνητικούς αξιωματούχους τις επόμενες μέρες για το θέμα αυτό. Εχουμε βέβαια παρακολουθήσει σχετικές εκθέσεις και παρουσιάσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά επίσης διαισθανόμαστε μία αυξημένη αίσθηση αναγνώρισης του προβλήματος από τους Ελληνες πολιτικούς που αντιλαμβάνονται ότι στην αρχή του 21ου αιώνα ο αντισημιτισμός είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο. Απ’ όσο έχω ενημερωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα πολλά αντισημιτικά στερεότυπα, αλλά από την άλλη, ο αριθμός αντιεβραϊκών επιθέσεων είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Η ερμηνεία που δίνω σε αυτό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη παιδεία και ενημέρωση, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν αυτού του είδους το στερεότυπα. Οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι επίσης σημαντικές και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι υπογράφεται συμφωνία κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Παγκόσμιου Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος YadVashem. Αυτού του είδους η συνεργασία είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Επιπροσθέτως, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες στην Ελλάδα πρέπει να αγωνιστούν εναντίον κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, διότι καθίστανται επικίνδυνα μακροπρόθεσμα εάν τους επιτραπεί να διοχετεύσουν το μίσος τους. Και είναι επικίνδυνα για όλους, όχι μόνο για τις μειονότητες.

–Πώς βλέπετε τη ρητορική και τον ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν;

Eχω συναντηθεί αρκετές φορές με τον Ερντογάν. Είναι σίγουρα ένας εκρηκτικός και συχνά αμφιλεγόμενος χαρακτήρας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον αντισημιτισμό, έχει προβεί σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Είμαι επίσης χαρούμενος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Υπάρχουν διαφορές σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά πιστεύω ότι αυτές μπορούν να επιλυθούν. Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν θα πρέπει να βλέπει κανείς την αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων ως επιβλαβή για τις ελληνοϊσραηλινές. Αντίθετα, πιστεύω ότι θα συμβάλουν στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, εξέλιξη που είναι προς όφελος όλων.

–Τι σημαίνει για την ανθρωπότητα η προεδρία Τραμπ;

Η προεδρία Τραμπ θα είναι σίγουρα διαφορετική από αυτήν του προκατόχου του, αλλά σε αντίθεση με άλλους, εγώ είμαι μάλλον αισιόδοξος. Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ από την εποχή που ήμασταν φοιτητές στο πανεπιστήμιο, πριν από πενήντα χρόνια, και νομίζω ότι θα είναι ένας ισχυρός πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και να καταλήγουμε σε κρίσεις έπειτα από μόλις μια εβδομάδα παρουσίας του στον Λευκό Οίκο. Ας του δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τα πράγματα που υποσχέθηκε ότι θα κάνει.

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29.1.2017