Μία ιστορική στιγμή για τον Ελληνικό Εβραϊσμό, η επαναλειτουργία της ανακαινισμένης Συναγωγής της Κω, συνδυάστηκε με τις φετινές εκδηλώσεις Μνήμης της Ι.Κ. Ρόδου. Mια εβδομάδα (18 – 23.7.2023) πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές λειτουργίες, που συνδυάζουν την κατάνυξη, με την ιστορία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τα τραγούδια.

Όλες οι δράσεις στόχο έχουν να τιμήσουν τη μνήμη των Εβραίων της Ρόδου και της Κω, που από τις 23 – 25 Ιουλίου του 1944 εκτοπίστηκαν από τη γενέθλια γη και αφανίστηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς. Παράλληλα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Ρόδο και την Κω αναδεικνύει και αναβιώνει τη μακραίωνη ιστορία τους και την πολιτισμική κληρονομιά τους.

Οι εκδηλώσεις στη ΡΟΔΟ ξεκινούν την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 και κορυφώνονται το Σάββατο 22.7.2023, με την τελετή Μνήμης στη Συναγωγή της Ρόδου και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος. Δείτε εδώ το οριστικό πρόγραμμα στη ΡΟΔΟ.

Στην ΚΩ, οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 και θα περιλαμβάνουν επίσκεψη και επιμνημόσυνη δέηση στο εβραϊκό νεκροταφείο, την τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης Συναγωγής Καάλ Σαλώμ της Κω, η οποία θα ολοκληρωθεί με συναυλία, προσφορά δώρων (βιβλίων) στους επισκέπτες και μπουφέ.

Το πρόγραμμα θα κλείσει το απόγευμα της Κυριακής 23.7.23, με την παρουσίαση των βιβλίων του Αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα, o οποίος ανέλαβε το έργο ανακαίνισης της Συναγωγής της Κω. Δείτε εδώ το πρόγραμμα στην ΚΩ.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Ι.Κ. Ρόδου, με τη συνεργασία του Δήμου Ρόδου. Στην Κω, οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το ΚΙΣΕ, τον Δήμο Κω και την Αστική Εταιρεία Ιπποκράτης.