Μετά από 503 ημέρες αγωνίας και αβεβαιότητας για τις οικογένειες και όλη την Ισραηλινή κοινωνία, το πρωί της Πέμπτης 20.2.25 η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων, δηλώνοντας ότι πρόκειται για την 33χρονη μητέρα Σίρι Μπίμπας και τα δύο μικρά παιδιά της, τον Κφιρ -που ήταν 9 μηνών όταν απήχθη- και τον Αριελ, 4 ετών, καθώς και τον 84χρονο συνταξιούχο δημοσιογράφο Οντέντ Λίφσιτζ (ΕΔΩ). Και οι τέσσερις είχαν απαχθεί από τους τρομοκράτες της Χαμάς κατά την επίθεση στο Κιμπούτς Νιρ Οζ, στις 7.10.2023, και είχαν οδηγηθεί στη Γάζα.
Τα τέσσερα φέρετρα παραδόθηκαν από τους τρομοκράτες στον Ερυθρό Σταυρό, στην Κάν Γιούνις, σε μία ντροπιαστική δημόσια πομπή εν μέσω ένοπλων τρομοκρατών και πλήθους κόσμου, που είχε σκηνοθετήσει η Χαμάς. ΕΔΩ & ΕΔΩ Την απάνθρωπη «παρέλαση» της Χαμάς παρακολούθησε ως τιμώμενο πρόσωπο ο Mohammed Abu Warda ΕΔΩ, ο αρχι-τρομοκράτης που είχε απελευθερωθεί νωρίτερα το πρωί, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής Ισραήλ - Χαμάς. Ο Warda είχε καταδικαστεί σε 48 φορές ισόβια ως υπεύθυνος για βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ με 45 νεκρούς.
Ακολούθησε η παράδοση των σορών σε κλιμάκιο του IDF που κάλυψε τα φέρετρα με ισραηλινές σημαίες, και σε μία σεμνή τελετή απέδωσε τιμές ενώ Ραββίνος ανέπεμψε προσευχή ΕΔΩ. Τα Ισραηλινά ΜΜΕ δεν μετέδωσαν πλάνα από τις σκληρές στιγμές. Ωστόσο, σε όλη τη διαδρομή της επιστροφής στο Ισραήλ, το κονβόι των αυτοκινήτων με τις σορούς πέρασε ανάμεσα από Ισραηλινούς που στέκονταν στις άκρες του δρόμου κρατώντας σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. ΕΔΩ
Στη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, που έγινε στο Ισραήλ, διαπιστώθηκε ότι οι σοροί ανήκαν στα δύο μικρά παιδιά Μπίμπας, καθώς και στον ηλικιωμένο Οντέντ Λίφσιτζ ενώ η σορός της γυναίκας δεν ανήκει στην Σίρι Μπίμπας, ούτε σε άλλον Ισραηλινό όμηρο.
«Μαζί θα αντέξουμε τον πόνο», δήλωσε το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων ΕΔΩ καλώντας την Ισραηλινή κοινωνία να συμμετάσχει στο πένθος και σε συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα, στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ, όπου πλήθος κόσμου τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους δολοφονηθέντες ομήρους ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, σε μήνυμά του, δήλωσε ότι πρόκειται για ημέρα πένθους στο Ισραήλ. «Θρηνούμε, πονάμε, αλλά είμαστε επίσης αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ΕΔΩ
«Θα φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας, θα καταστρέψουμε τους δολοφόνους, θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και μαζί —με τη βοήθεια του Θεού— θα εξασφαλίσουμε το μέλλον μας», δήλωσε ο επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ΕΔΩ
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρζογκ έγραψε στο Χ ΕΔΩ, μετά την παράδοση των σορών: «Εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ, σκύβω το κεφάλι μου και ζητώ συγχώρεση. Συγχώρεση που δεν σας προστατέψαμε εκείνη την τρομερή μέρα. Συγχώρεση που δεν σας φέραμε σπίτι με ασφάλεια. Ας είναι η μνήμη τους ευλογία».
ΣΧΕΤΙΚΑ:
-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ 20.2.25