Αφιέρωμα στον εμβληματικό συγγραφέα Φράντς Κάφκα ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, στα Ιωάννινα και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας μια εξαιρετική ευκαιρία πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο τόπους με πλούσια ιστορική παράδοση.
Το αφιέρωμα διοργανώνουν η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.
Την ιδέα είχε ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιάν Μπόντυ (Jan Bondy). Στις 14 Ιουλίου 2016, ο κ. Μπόντι πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στα Ιωάννινα, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, συζητώντας τις δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.
Όπως αναφέρει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η πρόταση του Τσέχου διπλωμάτη για τη διοργάνωση ενός αφιερώματος στον Φραντς Κάφκα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Το αφιέρωμα αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για ένα πρόγραμμα αλληλογνωριμίας των δυο πόλεων (Πράγας και Ιωαννίνων).
Το απόγευμα της Τετάρτης 21.9.2016 εγκαινιάστηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη οι δύο παράλληλες εκθέσεις που αποτελούν την κεντρική ιδέα του αφιερώματος. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Φράντς Κάφκα, ενώ η δεύτερη με τίτλο «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία» μεταφέρει τον θεατή στη σύγχρονη Τσεχία με τη ματιά του διακεκριμένου Τσέχου φωτογράφου Κάρελ Τσουντλίν (Karel Cudlín).
Ακολούθησε ημερίδα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με θέμα «Ο Κάφκα και η Πράγα του Μεσοπολέμου», κατά την οποία μίλησαν ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ και η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου.
Η κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά παρουσίασε το βιβλίο «Η Μιλένα από την Πράγα» της Μαργκαρέτ Μπούμπερ–Νόυμαν (Margarete Buber-Neumann) (1901-1989), το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Όπως τονίζει ο κ. Ελισάφ, το βιβλίο της Νόυμαν «περιγράφει με ανεπανάληπτο τρόπο τη δύναμη της αγάπης, της αφοσίωσης στον συνάνθρωπο, τη δύναμη της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα στον εφιαλτικό κόσμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης».
Το ενδιαφέρον κέρδισε μία ξεχωριστή φυσιογνωμία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Τσεχίας, ο Τόμας Κράους (Tomáš Kraus), εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο ακούστηκαν συνθέσεις του Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβορζάκ (Antonín Dvořák) από τους Ειρήνη Δόβα (σοπράνο), Γεωργία Αναστάση (πιάνο) και Ελευθέριο Καραγιάννη (κλαρινέτο, σαξόφωνο, μεταγραφή για πνευστά).
Ο κύκλος του αφιερώματος στον Κάφκα θα κλείσει την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου (στις 20:30 στον πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής») με την προβολή της –βασισμένης στο ομώνυμο έργο του Κάφκα– ταινίας «Η Δίκη» σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς και πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Άντονι Πέρκινς, την Ζαν Μορώ και τον Ακίμ Ταμίρωφ.
ΠΗΓΗ: www.cnn.gr