Εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων της πόλης μας, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση με την οποία κλείνει η μεγαλύτερη γιορτή του Εβραϊσμού, το Γιομ Κιπούρ, η ημέρα του εξιλασμού. Οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους ομοθρήσκους Γιαννιώτες που για ακόμη μία φορά και σε πείσμα των δύσκολων καιρών ήρθαν από τα πέρατα του κόσμου να γιορτάσουν μαζί μας με τον παραδοσιακό ρωμανιώτικο τρόπο αυτή τη σημαντική μέρα. Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ χαιρέτισε του πολλούς καλεσμένους το Σάββατο το βράδυ 30.9.2017 στην αίθουσα του ξενοδοχείου Γράντ Σεράι. Ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση και ιδιαίτερα «το Ραμπί Χαϊμ Ισχακή για το ακατάβλητο πάθος του και την ανεπανάληπτη ρωμαντιώτικη μελωδία στη συναγωγή. Η συνεισφορά του στην Κοινότητά μας και στον ελληνικό εβραϊσμό είναι ανεκτίμητη», είπε.
Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός της κας Αλέγρας Μάτσα, η οποία παρουσίασε συγχρόνως και όλους τους επιφανείς πρέσβεις και προξένους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στις δύο σημαντικές προσωπικότητες που τιμήθηκαν αυτή τη βραδιά «την αγαπητή μας και ακατάβλητη Marcia για τη συνεχή, γενναιόδωρη, χωρίς προϋποθέσεις βοήθεια στον Ελληνικό Εβραϊσμό και στην Κοινότητα μας. Εκείνη και ο φίλοι και συγγενείς μας στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλίες της Marcia ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις συνεχείς εκκλήσεις μας για βοήθεια, είπε για την αποκατάσταση της συναγωγής, είτε του νεκροταφείου. Η Marcia είναι Διευθύντρια του Μουσείου του ελληνικού εβραϊσμού στη Νέα Υόρκη που αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορίας και του πολιτισμού του ελληνικού εβραϊσμού».
Τιιμήθηκε επίσης ο διακεκριμένος γιαννιώτης επιστήμονας της διασποράς Αλέξανδρος Μωυσής, γόνος μιας επιφανούς ρωμανιώτικης οικογένειας, της οικογένειας Λεβή που, όπως τονίστηκε, σημάδεψε με την παρουσία της τη ζωή της πόλης μας. Ο Αλέξανδρος Μωϋσής χάρισε στην Κοινότητα πρόσφατα το λεύκωμα «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή» με τις στερεοσκοπικές φωτογραφίες και ταξίδια ενός γιατρού από τα Γιάννενα, του θείου του Νισήμ Λεβή, που εκδόθηκε πριν λίγους μήνες. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, τελείωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο και συνέχισε τις σπουδές του στο MIT. Είναι γιος του Ραφαήλ Μωυσή, ενός ανεκτίμητου και πολύτιμου φίλου της Κοινότητας. Στη συνέχεια, οι τιμώμενοι ανέβηκαν στο βήμα, πρώτα η Μάρσια Αποστολόπυλος, η οποία μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για εκείνα που θυμάται, αλλά και για κείνα που προσφέρει από τη θέση της στη Νέα Υόρκη οργανώνοντας (Σάββατο και γιορτές) συναυλίες, παρελάσεις, θεατρικά δρώμενα με το παραδοσιακό ρωμανιώτικο τυπικό.
Συγκινητικά ήταν τα λόγια του Αλέξανδρου Μωϋσή. Είπε μεταξύ άλλων: «Θα προτιμούσα να μη ήμουν εδώ σήμερα. Θα προτιμούσα, αντί να γράψω για τη ζωή των αδικοχαμένων, να τους είχα γνωρίσει. Να είχα γνωρίσει τη μικρή αδελφή της γιαγιάς μου, τη Νέλλυ Λεβή Δασκαλάκη. Να είχα γνωρίσει, γιατί όχι την προγιαγιά μου Αννέτα Λεβή στην ογδονταετία της. Να είχα γνωρίσει τον ανιψιό της. Τη νύφη της. Τα ξαδέλφια. Πόσοι άραγε θα ήταν σήμερα οι Εβραίοι στα Γιάννενα, αν δεν είχαν εκτοπισθεί οι σχεδόν δύο χιλιάδες πρόγονοί μας το 1944; Πέντε χιλιάδες; Δέκα χιλιάδες; Θυμάμαι ότι κοίταζα με δέος τον αριθμό 182489, που ήταν χαραγμένος στο χέρι του θείου μου Ερρίκου, όποτε κολυμπούσαμε μαζί στην παραλία του Μαραθώνα.
Από τα παιδικά μου χρόνια στην Αθήνα, τα Γιάννενα ήταν για μένα τόπος παραμυθένιος. Μέχρι τις μέρες μας η πόλη δεν έχασε τη λάμψη από τα μάτια μου. Αρχικά η γνώση μου για την ιστορία των προγόνων μου στα Γιάννενα προερχόταν από τα παραμύθια της γιαγιάς μου, Γιέτης Λεβή Μωυσή. Τα παραμύθια στα εγγόνια και τα ανίψια της ήταν γι΄ αυτήν ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος για να αναπολήσει την παιδική της ηλικία ανάμεσα σε πρόσωπα αγαπημένα και αδικοχαμένα».
Αυτά και άλλα τόσα ανέφερε ο κ. Μωυσής προκαλώντας συγκίνηση σε όλους, τόση που επισκίασε ίσως και τις άλλες ενδιαφέρουσες ομιλίες των επισήμων. Και τούτο, γιατί ήταν όλη η αναφορά του μία κατάθεση ψυχής με τις δικές του προσωπικές μαρτυρίες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Ιρίτ Μπεν Άμπα, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Τύρανα, ο Γερμανός Πρόξενος κ. Βάλτερ Στέχελ, ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών κ. Δημήτριος Γκόλας, αντί του Δημάρχου, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ο Ταμίας του ΚΙΣΕ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο τ. πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωυσής Κωνσταντίνης και πλήθος κόσμου.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ