Με τη δέουσα επισημότητα τιμήθηκε στο Βόλο, στις 5.2.2017, η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αρχικά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, οι οποίες συμπεριελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Η κεντρική εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με το άναμμα κεριών στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων και προσφωνήσεις από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον πρόεδρο της Ι.Κ. Βόλου Μαρσέλ Σολομών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναβίωση του φασισμού και στους τρόπους θωράκισης της κοινωνίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα. 

Ακολούθησε η προσφώνηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρατσισμό και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η έξαρσή του σε όλο τον κόσμο, σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για να μπορούμε να αντισταθούμε και να σταματήσουμε αυτή την τρέλα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ολοκαυτώματος  που θα αναγερθεί στη Θεσσαλονίκη, η Κοινότητα Βόλου θα έχει την ιδιαίτερη θέση της. Χαιρετισμοί έγιναν επίσης από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος αναφερόμενος στη βοήθεια της κοινωνίας του Βόλου τόνισε πως η πόλη είχε τα λιγότερα θύματα δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Κοινότητα του Βόλου είχε την αγκαλιά της ανοιχτή για να βοηθήσει τους Εβραίους. Σήμερα δε, βλέπουμε τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο να πρωτοστατεί σε αυτές τις εκδηλώσεις, να λέει ότι: «αντισημιτισμός ίσον αντιχριστιανισμός», τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο και τον εκπρόσωπο της AGAPE στην Ελλάδα Εμμανουήλ Τουφεξή, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της αγάπης που οφείλουμε να δείχνουμε προς τους συνάνθρωπους μας, καθώς και στο ότι η κοινωνία οφείλει να θυμάται το Ολοκαύτωμα γιατί μόνον έτσι δεν θα επαναληφθεί.

Στη συνέχεια, η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου ερμήνευσε το «Eli Eli», το «Avinu Malkeinu» και το «Adio Querida».

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Σεβασμιώτατου Επισκόπου Σλαβονίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Ιωάννη με τίτλο «Χριστιανοί και Ολοκαύτωμα. Το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας», καθώς και της ιστορικού Μαρίας Καβάλα, διδάσκουσας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. με τίτλο «Η καταστροφή των Εβραίων στην κατοχική Θεσσαλονίκη και οι λιγοστές απόπειρες διάσωσης».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το μουσικό πρόγραμμα «Ήρωες, Μάρτυρες, Προδότες και Κατακτητές στη δίνη της Κατοχής» το οποίο παρουσίασε το μουσικό σχήμα «Ποιος τη Ζωή μου Κυνηγά» με τους: Γ. Ζαχαρέλλη, κιθάρα, ενορχηστρώσεις, Η. Αλεξόπουλο, ούτι, μαντολίνο, Σ. Γανωτή, λύρα, κρουστά, Α. Γανωτή, φλάουτο, Ν. Γανωτή, κλαρινέτο, Π. Γανωτή, βιολί, ηλ. κιθάρα, κρουστά, Α. Χιώτη, φωνητικά, Βλαντιμίρ Σίμιτς, λαούτο, καβάλ, φωνητικά, Χορωδία-ισοκρατήματα: Β. Σίμιτς, Ν. Λέκιτς, Β. Ντζερκόβιτς, Α. Μιλοβανόβιτς.

Κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ιστορικού Τέχνης και Ερευνητή του Ολοκαυτώματος, Γιώργου Πηλιχού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησε η έκθεση φωτογραφίας «SYLVIA» του καλλιτέχνη Βίκτωρα Κοέν, και παράλληλα εκτέθηκε η στολή ομήρου του στρατοπέδου Νταχάου που φορούσε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε από την Ρωσσάνα Πώποτα, τον Βίκτωρα Σακκή και τον Νίκο Βαραλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ