Η Ι.Κ. Βόλου, με ομόφωνη απόφαση της Κοινοτικής Συνέλευσης, ανακήρυξε τον π. πρόεδρο  του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωυσή Κ. Κωνσταντίνη ως επίτιμο μέλος της, σε ειδική τελετή που έγινε στο Κοινοτικό Κέντρο στις 28 Δεκεμβρίου 2016. Λόγω της γιορτής του Χανουκά η εκδήλωση ξεκίνησε με το άναμμα των κεριών. Ο θρησκευτικός λειτουργός κ. Μάκης Μωυσής αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής και στη συνέχεια άναψαν τη Χανουκιγιά ο σοφολογιότατος ραβίνος Λάρισας κ. Ηλίας Σαμπετάι, ο τιμώμενος κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ & της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος  της Ι.Κ. Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ  Σολομών και ο πρόεδρος της Ι.Κ. Τρικάλων κ. Ιάκωβος  Βενουζίου.

Οι κυρίες της Κοινότητας Βόλου που είχαν χαρούμενο γεγονός στην οικογένειά τους άναψαν τη δική τους Χανουκιγιά και στη συνέχεια τα παιδιά  κλήθηκαν από το γεν. γραμματέα της Ι.Κ. Βόλου κ. Βίκτωρ Φιλοσώφ να ανάψουν τη Χανουκιγιά προσφέροντάς τους συμβολικά δώρα.  

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του Μωυσή Κωνσταντίνη ως επίτιμου μέλους της Ι.Κ. Βόλου. Οι τελετάρχες Μαριάννα Κυρίτση και Βίκτωρ Σακκής, έκαναν αναφορά στη μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό και διεθνή  εβραϊσμό, ενώ τόνισαν το ενδιαφέρον του για την Ι.Κ. Βόλου.

Για τη σημαντική και αξιέπαινη συμβολή του τιμώμενου στην πρόοδο του εβραϊσμού, καθώς και για τη μακρόχρονη συνεργασία τους και τους δεσμούς φιλίας, σεβασμού και εκτίμησης μίλησαν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, ο ραβίνος  Λάρισας κ. Ηλίας Σαμπετάι, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος και ο πρόεδρος της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος ολοκληρώνοντας την ομιλία του επέδωσε στον Μωυσή Κωνσταντίνη τιμητική πλακέτα στην οποία αναγράφεται: «Η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου ανακηρύσσει τον κ. Μωυσή Κ. Κωνσταντίνη επίτιμο μέλος της  με ομόφωνη απόφαση της Κοινοτικής Συνελεύσεως αναγνωρίζοντας  τις πολυετείς  και σημαντικές  υπηρεσίες του  προς τον Ελληνικό Εβραϊσμό και  προς την Κοινότητά μας».

Στην ομιλία του ο κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε την Ι.Κ. Βόλου για την τιμή, καθώς και όλους τους ομιλητές.  

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών προβάλλονταν φωτογραφίες από την πολυετή δράση του τιμώμενου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με σεφαραδίτικα τραγούδια τα οποία ερμήνευσε η κα Μαριάντζελα Χατζησταματίου, συνοδευόμενη από τους μουσικούς Νίκο Παπαθανασίου στο πιάνο και Αχιλλέα Τίγκα στο νέι.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η οικογένεια του τιμώμενου, το μέλος του ΟΠΑΙΕ κ. Ηλίας Φιλοσώφ, η διευθύντρια της Ι.Κ. Αθηνών κα Τάλυ Μαϊρ, ο ταμίας του Δ.Σ. της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Πίγχας Παρέντε, η γεν. γραμματέας της  Ι.Κ. Λάρισας κα Μπέττυ Μαγρίζου, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου,  ο αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Ιωάννης Τόλιας και ο πρόεδρος της AGAPEστην Ελλάδα κ. Εμμανουήλ Τουφέξης.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

* Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, τόνισε μεταξύ άλλων «…Οι πρωτοβουλίες του ανέδειξαν την εξωστρέφεια του ΚΙΣΕ. Η συστηματική δουλειά του αφορούσε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του Οργάνου και ο πήχης ανέβηκε  στο υψηλότερο σημείο, ειδικά στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.

Παράλληλα, ο Μωυσής Κωνσταντίνης εκπροσώπησε με τον καλύτερο τρόπο τον Ελληνικό Εβραϊσμό σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς  εβραϊκούς οργανισμούς,  τιμώντας Κοινότητες που μετρούν ιστορία εκατοντάδων χρόνων.

Η αγάπη και η στήριξη που πρόσφερε απλόχερα προς την Κοινότητά μας είναι γνωστή και αποδεδειγμένη. Σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις της Κοινότητας ήταν παρών δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη ζωή και τη δράση της.

Τελειώνοντας θα ήθελα να δώσω ένα προσωπικό τόνο στα λόγια μου.

Αγαπητέ πρόεδρε και φίλε Μάκη,

Η πολύχρονη, αγαστή συνεργασία μας είναι τίτλος τιμής για μένα και επισφραγίστηκε με μια ειλικρινή φιλία και αγάπη μεταξύ των δύο μας αλλά και των οικογενειών μας…».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία.

* Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, είπε χαρακτηριστικά για τον προκάτοχο και προσωπικό του φίλο Μ. Κωνσταντίνη: «…Νομίζω όλα συγκεντρώνονται στη φράση: Ο Μωυσής Κωνσταντίνης εργάζεται για τον Ελληνικό Εβραϊσμό μια ολόκληρη ζωή. Δεν σταμάτησε ποτέ και ούτε θα σταματήσει. Ακόμη και στο πρόσφατο «διάλειμμα» που έκανε από την προεδρεία του ΚΙΣΕ -κατά την προηγούμενη δική μου θητεία- ο Κωνσταντίνης προετοίμασε και εξέδωσε δύο βιβλία του, και τα δύο με εβραϊκό ιστορικό περιεχόμενο.

Από τη θέση του στα ΕΛΤΑ εξέδωσε το γραμματόσημο που επισφραγίζει την 25ετία των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ! Όπως είπα και πριν, ο Μάκης Κωνσταντίνης ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ !

Ο Γάλλος ζωγράφος Ντεγκά έλεγε: «Όλοι έχουν ταλέντο στα είκοσι πέντε. Το δύσκολο είναι να το έχεις στα πενήντα»! Ε, λοιπόν: Ο Μάκης απέδειξε ότι το έχει και στα εξήντα και στα εβδομήντα και στα ογδόντα… Με κινητήρια δύναμή του πάντοτε την ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΑΪΣΜΟ!».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου του ΚΙΣΕ.

 * Ο κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «…νοιώθω βαθιά συγκίνηση που από σήμερα λογίζομαι ως μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και είναι μια ευθύνη μεγάλη που την υποδέχομαι με σεβασμό και συνείδηση ότι ο τίτλος αυτός εμπεριέχει μια τιμημένη θαυμαστή κληρονομιά. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου για τον τίτλο του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΜΕΛΟΥΣ που μου απονέμετε. Μαζί έχουμε περάσει πολλά, έχουμε κάνει πολλά στη διάρκεια των δεκαετιών της ενασχόλησής μας με τα κοινά του Εβραϊσμού. Είμαστε πλέον κάτι περισσότερο από φίλοι και συνεργάτες … Είμαστε πραγματικά σαν μια οικογένεια. Και από σήμερα δηλώνω κι εγώ με υπερηφάνεια  Εβραίος του Βόλου».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία