Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, μετά από πρόσκληση της Ελένης Μπεζέ, διδάσκουσας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προς τον πρόεδρο της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, πραγματοποιήθηκε ομιλία στους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος, που παρακολουθούν το μάθημα «Εβραϊκή ζωή στην Ελλάδα μετά το Ολοκαύτωμα: μαρτυρίες, μνήμη, ταυτότητες».

Την αφήγηση του προέδρου αναφορικά με την ιστορία της διάσωσης της άμεσης οικογένειάς του που διασώθηκε κρυπτόμενη σε περιοχή κοντά στην πόλη του Βόλου, άλλους συγγενείς του που δυστυχώς δεν είχαν την ίδια τύχη καθώς και τη ζωή στην πόλη μετά την απελευθέρωση, παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον όλοι οι φοιτητές.

Αυτό μαρτυρούν και οι πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε ο ομιλητής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, οι οποίες αφορούσαν και την προσωπική του ιστορία, αλλά και πληροφορίες για την προπολεμική και μεταπολεμική ιστορία της Κοινότητας, καθώς και τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του Διωγμού.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από όλους τους συμμετέχοντες είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν προσωπικές μαρτυρίες και άμεση επικοινωνία, ενισχύουν τη θεωρητική κατάρτιση που λαμβάνουν οι φοιτητές και μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα ώστε κάποιοι από αυτούς να ασχοληθούν εκτενέστερα με το θέμα.

Ι.Κ. Βόλου