Η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου με λύπη γνωστοποιεί ότι απεβίωσε ο Ματαθίας Κονές, στις 23 Μαρτίου 2024, στην Μπερσέβα του Ισραήλ.

Ο Μ. Κονές γεννήθηκε στο Βόλο στις 23 Μαρτίου 1947, όπου και μεγάλωσε. Οι γονείς του ήταν ο Μωυσής και η Ρόζα Κονέ. Αδελφός του είναι ο Λέων Κονές . Η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα και ο ίδιος σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αποφοίτησε το 1971. Ήταν ενεργό μέλος της Εβραϊκής Νεολαίας. Μετά τη θητεία του στο στρατό πήγε στο Ισραήλ, όπου τέλειωσε το μεταπτυχιακό του στο Τέχνιον της Χάιφας στον τομέα «Ecological Urban and regional Planning».

Παντρεύτηκε με τη Vitti Rosenzweig και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Moshe, τη Raz και τον Itshak. Η κατοικία της οικογένειας είναι στη Μπερσέβα. Ο αδελφός του Λέων, αρχιτέκτων με την οικογένεια του ζει επίσης στο Ισραήλ.
Από το 1976-1979 ήταν ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacob Blaustein για την έρημο.

Το 1979 ήταν συνεργάτης-ερευνητής και διδάσκων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Carnegie Mellon University. Από το 1981-1986 δίδαξε οικολογική Αρχιτεκτονική στην Bezalel Academy of Arts. Από το 2005 ήταν καθηγητής στο Κολλέγιο Sapir στο Sderot με θέμα την πράσινη αρχιτεκτονική. Από το 2015 ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ben–Gurion στο Νegev.

Διατηρούσε μέχρι σήμερα την Εταιρεία Kones architects /ecotectura σαν ελεύθερος επαγγελματίας και έχει εκπονήσει πολυάριθμα και σημαντικά έργα στο τομέα της πράσινης αρχιτεκτονικής και του οικολογικού πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ήταν οραματιστής, ενεργός φιλειρηνιστής και αγαπούσε πολύ και τις δυο πατρίδες του.

Ι.Κ. Βόλου