Ο αντιπρόεδρος της Ι.Κ. Λάρισας κ. Ηλίας Φιλοσώφ συμμετείχε και μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 9.12.2016 από τη Λαρισαϊκή Λέσχη με θέμα το προσφυγικό. Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας δημοσίευσε στις 10.12.2016 το παρακάτω άρθρο της Νατάσας Πολυγένη:  

Εκκλησία, μετανάστες, σύγκρουση πολιτισμών, ιερός πόλεμος, κρίση αξιών ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που θίχτηκαν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα της Λαρισαϊκής Λέσχης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ο πρέσβης του Χασεμητικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Ελλάδα κ. Fawwaz Al-Eitan, ο αρχιμανδρίτης πατήρ Νικηφόρος Κοντογιάννης και ο αντιπρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Ηλίας Φιλοσώφ μίλησαν για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο - τα τελευταία χρόνια, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό επί των συγκεκριμένων θεμάτων και στο τέλος της εσπερίδας να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Πάνου Σάπκα, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Λάρισα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του εύφορου εδάφους της υπήρξε ανέκαθεν ένα μεγάλο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών.

Σύντομος ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου της Λαρισαϊκής Λέσχης κ. Γρηγόρη Πρεζεράκου, εστιάζοντας στους στόχους της Λέσχης και ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να περάσει γραμμή, να διδάξει ή να καθοδηγήσει. Ο ρόλος της όπως είπε, είναι να εντοπίζει θέματα που απασχολούν την κοινωνία και να προσπαθεί κάθε φορά να εντοπίζει τον καλύτερο τρόπο για την ενημέρωση του κοινού.

«ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ, ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του πρέσβη της Ιορδανίας για τις ελληνοϊορδανικές σχέσεις, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας (ανάπτυξη και πολιτικές μεταρρυθμίσεις), τις επιπτώσεις του προσφυγικού και την αναπόφευκτη μετακίνηση πληθυσμών καθώς και τη γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί «σύγκρουσης πολιτισμών» αλλά και «ιερού πολέμου», διέψευσε τον ισχυρισμό μιας τέτοιας σύγκρουσης των πολιτισμών, αφού όπως είπε δεν υπάρχουν διάφοροι πολιτισμοί, αλλά μόνο ένας πολιτισμός σε όλο το σύμπαν, ο ανθρώπινος πολιτισμός, ενώ οι κουλτούρες είναι ποικίλες.

Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει και ιερός πόλεμος, με την έννοια της θρησκευτικής σύγκρουσης, δεδομένου ότι ο Θεός είναι ένας.

«Ο πολιτισμός συγκρούεται με την άγνοια, την τρομοκρατία, και την οπισθοδρόμηση, ενώ όλες οι θρησκείες ήρθαν για την ειρήνη και τη ζωή και όχι για σκοτωμούς και πολέμους. Ο Αβραάμ και ο Μωυσής, ο Χριστός και ο Μοχάμεντ, έφεραν μία θρησκεία βασιζόμενη στην αγιότητα του Θεού και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η δημιουργία μίας νέας γενιάς, θεμέλια της οποίας θα είναι ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοεκτίμηση και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων για την ανέγερση του ανθρώπινου πολιτισμού, αφού τελικά το μόνο αληθινό ιερό σ’ αυτό το σύμπαν είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή».

Η ομιλία του έκλεισε με αναφορά στη συριακή κρίση και στο Παλαιστινιακό, που είναι το βασικότερο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη μίας μόνιμης και δίκαιης λύσης, που βασίζεται στην αρχή των δύο ανεξαρτήτων κρατών, γεγονός από το οποίο η Ιορδανία θα έχει σημαντικά οφέλη.

«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»

Ο αρχιμανδρίτης πατήρ Νικηφόρος Κοντογιάννης αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί η Εκκλησία απέναντι στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι ο Δημιουργός όταν απεκαλύφθη και συναναστράφηκε με τους ανθρώπους «ενσάρκως» δεν έδωσε εντολή στους μαθητές του να κατακτήσουν τον κόσμο, ούτε να τον καταστρέψουν ούτε να τον αλλάξουν, αλλά τους είπε «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», χωρίς διακρίσεις, εμπάθειες, μισαλλοδοξίες, προκαταλήψεις. Πάντα τα έθνη.

«Η Εκκλησία το θέμα της μετανάστευσης το αντιμετωπίζει φυσικά και αυτονόητα. Το αντιμετωπίζει ως προσωπικό της βίωμα διότι ζει και κινείται ως μετανάστης και όχι ως καθεστώς». Στη στάση που τηρεί η εκκλησία στο προφυγικό επισήμανε μεταξύ άλλων «Η Εκκλησία γίνεται οδοιπόρος και αναζητά τον κατατρεγμένο, τον πληγωμένο. Ψάχνει τη χαμένη δραχμή, το τσακισμένο καλάμι, το φως που τρεμοσβήνει. Εντοπίζει το χαμένο πρόβατο, τον εξαπατημένο ταξιδιώτη, τον πλανεμένο ερευνητή, τον ναυαγό της φουρτουνιασμένης ζωής. Η Εκκλησία αναζητά συνετά και προσφέρει διακριτικά όχι μόνο τα επίγεια, αλλά και τα ουσιαστικά με τρόπο σωτηριολογικό και όχι καταστροφικό.

Ο τρόπος προσφοράς της Εκκλησίας μας προς τον μετανάστη είναι αυτός που εμπνέεται από τον χαρακτηριστικό παράδειγμα του Ιησού Χριστού που μετανάστευσε στον κόσμο για να τον σώσει». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Εκκλησία πιστή στην Αρχή της Αγάπης βοηθά με καθημερινή μέριμνα, φροντίδα και βοήθεια προς ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον των προσφύγων και των μεταναστών ενώ αναπτύσσει και πολλές, πολλαπλές και πλούσιες μορφές δράσης.

«ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ»

Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Ηλίας Φιλοσώφ. Ξεκινώντας την ομιλία του με ιστορική αναδρομή για την πρώτη εμφάνιση της μαζικής μετανάστευσης του ανθρώπινου είδους, με στόχο την εύρεση τροφής και την επιβίωση για να φτάσει στο σήμερα και στις αιτίες που προκάλεσαν το προσφυγικό «τσουνάμι». Ιδιαίτερη αναφορά κατά την ομιλία του έκανε και στα αίτια που οδήγησαν στη διασπορά των Εβραίων με συνεχείς διωγμούς μισαλλοδοξίας, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι εκείνο που πρέπει να ερευνηθεί στην προσφυγική οδύσσεια των Εβραίων είναι το γιατί. Αναφορικά, με το προσφυγικό των τελευταίων ετών σημείωσε: «Στις μέρες μας ζούμε την οικονομική παγκοσμιοποίηση από το ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ισχυρών του πλανήτη, δήθεν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την αστάθεια και τους εμφύλιους πολέμους κυρίως στη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική. Αποτέλεσμα; Θάνατοι, δυστυχία και αχαλίνωτες μεταναστευτικές ροές. Ανάλογες με αυτές που στο παρελθόν εξαφάνισαν λαούς και πολιτισμούς σύγκρουση των συμφερόντων, ιδιαίτερα στις περιοχές που παράγουν πετρέλαιο, οδηγεί χώρες όπως το Ιράκ και τη Συρία σε διάλυση, εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους της προσφυγιάς. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία αθώων παιδιών. Η χώρα μας, στη μέση μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, φορτώθηκε ένα προσφυγικό βάρος εντελώς δυσανάλογο με τις δυνατότητές της λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η υποκριτική συμπεριφορά των περισσότερων Ευρωπαίων εταίρων οδηγεί την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία στον ρόλο της αποθήκης προσφύγων. Ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις, ανεπίτρεπτες από τα συντάγματα των περισσότερων χωρών αντικαταστάθηκαν από το εφεύρημα των πολιτισμικών διαφόρων, όχημα ακραίων συντηρητικών ομάδων». Καταλήγοντας, ο κ. Φιλοσώφ τόνισε ότι η λύση είναι η υποστήριξη εκείνων των πολιτικών δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα, που είναι υπέρ της ειρήνης, του αφοπλισμού, του ελέγχου του ασύδοτου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των διεθνών μονοπωλίων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, 10.12.2016