Η εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας έδωσε στις 25.1.2017 ένα μάθημα στη μαθητιώσα νεολαία βασισμένο στις ιστορικές μνήμες του ολοκαυτώματος των Εβραίων, προτρέποντάς τη να μην ξεχνά τα εγκλήματα του φασισμού και να γίνει παράλληλα «φύλακας» για να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, και συμμετείχαν μαθητές σχολείων της Λάρισας, σε ομιλία της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η αντίληψη που έχουν πολλά παιδιά και όχι μόνο για τον Χίτλερ, ως ένα παράφρονα που ήθελε απλά και μόνο να κατακτήσει όλο τον κόσμο, δείχνει την άγνοιά τους, απαλλάσσει τις ναζιστικές ιδέες και πρακτικές από την ιδεολογική χροιά, παραποιεί την ιστορική εικόνα της τόσο κρίσιμης για την ανθρωπότητα περιόδου του ναζισμού.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ναζιστικές ιδέες αναδύονται και πάλι με περισσό θράσος στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Με τη μορφή του αντισημιτισμού ή με τη μορφή της άρνησης στους πρόσφυγες μαθητές του δικαιώματος της εκπαίδευσης.

Μήπως τελικά οι νεοφασιστικές ιδέες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, εκτός των άλλων και στην άγνοια των νέων γενεών;

…Είναι βέβαιο ότι τέτοιες δράσεις (εορτασμού μνήμης του ολοκαυτώματος) που ενεργοποιούν τους μαθητές, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι η νέα γενιά συνειδητοποιεί πως χωρίς τη συμβολή του καθενός μας δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα να αλλάξει. Κι αν όχι εμείς, αν όχι εσείς αγαπημένοι μας μαθητές, τότε ποιος θα προφυλάξει την κοινωνία μας και θα προβάλει αντίσταση σε φαινόμενα σαν αυτά που οδήγησαν ολόκληρους λαούς και κοινότητες ανθρώπων στον αφανισμό με σημαία τη διαφορετικότητα, τη μη αλληλεγγύη, τη μη ανεκτικότητα, τον μη ανθρωπισμό, τη μη δημοκρατία;».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ιωάννης Καψάλης, ο οποίος παρουσίασε προσωπικά βιώματα, αγγίζοντας τις ψυχές των παιδιών και λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στη δεκαετία του ‘60 όταν ήμουν μαθητής του δημοτικού θυμάμαι μια -δυο φορές που φιλοξενήσαμε στο πατρικό μου στην Τσαριτσάνη μια οικογένεια εβραίων της Λάρισας. Ο πατέρας μου είχε δουλέψει σε εβραϊκά μαγαζιά πριν και μετά τον πόλεμο, είχε συνδεθεί φιλικά και διατηρούσαμε οικογενειακές σχέσεις.

Τότε θυμάμαι την κουβέντα και έχει χαραχτεί στη μνήμη μου, το τι είχε συμβεί στον πόλεμο. Βέβαια αυτά όλα τότε μου φαινόταν σαν να είχαν συμβεί αιώνες πριν, ενώ είχαν περάσει μόνο 20 και κάτι χρόνια. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για το είχε συμβεί τότε και το βρήκα συγκλονιστικό. Από τότε απέκτησα τα πρώτα αντισώματα αντίστασης στις άρρωστες αντισημιτικές και ρατσιστικές θεωρίες. Ως πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ειδικότερα ως εκπαιδευτικοί και ως σχολική κοινότητα έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αναγνωρίζουν τα αποκρουστικά πρόσωπα του ρατσισμού, του φασισμού και του νεοναζισμού με όσο «μέικ απ» και αν τα καλύπτουν».

Επίσης σε χαιρετισμό του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτ. Βούλγαρης έκανε αναφορά στις μνήμες του ολοκαυτώματος, και παρότρυνε τους μαθητές να αντιδρούν σε τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα σε χαιρετισμό του και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Απ. Σουρλατζής, επισήμανε: «Ο φασισμός συνέδεσε το πέρασμά του με εγκλήματα και καταστροφές. Έσπειρε παντού τον όλεθρο και τον θάνατο. Γι’ αυτό εσείς οι νέοι πρέπει να διαγράψετε και να αποδοκιμάσετε το ρατσισμό και το φασισμό απ’ την ψυχή σας και τη ζωή σας. Να παλέψετε μ’ όλες σας τις δυνάμεις για να επικρατήσει σ’ όλο τον κόσμο ο σεβασμός στη ζωή, στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα των ανθρώπων σ’ όποια φυλή και σ’ όποια κοινωνική τάξη κι αν ανήκουν». Ακολούθησε αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα για τους μαθητές των σχολείων της πόλης, όπου συμμετείχαν το 8ο Δημοτικό Εβραϊκό Σχολείο, 2ο Γυμνάσιο Λάρισας, το 15ο Γυμνάσιο Λάρισας, το 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας, το 3ο ΓΕΛ Λάρισας, το 8ο ΓΕΛ Λάρισας.

Η εκδήλωση που συντονίστηκε από την προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ευαγγελία Κρεμεζή, ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από σχολεία της Λάρισας στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ (πλατεία Άννας Φρανκ στην οδό Ερυθρού Σταυρού, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας).

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: