Το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας, τηρεί με σεβασμό το έθιμο του «Του Μπισβάτ», μια γιορτή, όπου οι άνθρωποι συμμετέχουν στην αναγέννηση της φύσης φυτεύοντας δέντρα.

Η 15η ημέρα του μήνα Τσεβάτ στο Εβραϊκό ημερολόγιο είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του «Νέου Έτους των δέντρων». Είναι η εποχή που ανθίζουν τα πρώτα δέντρα στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς ξυπνούν από το χειμερινό τους ύπνο και ξεκινούν έναν νέο κύκλο καρποφορίας. Έτσι από το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας, φέτος με πρωτοβουλία του δασκάλου Ιακώβου Αλγκάβα προτάθηκε να φυτευτεί ένα δέντρο στην πλατεία της Άννας Φρανκ, όπου κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου γίνονται εκδηλώσεις στην μνήμη των παιδιών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η υπηρεσία Πρασίνου ανταποκρινόμενη στο αίτημα επέλεξε το κατάλληλο δέντρο και βοήθησε τα παιδιά στην υλοποίηση της δράσης τους. «Την ημέρα αυτή», είπαν οι μαθητές, «τιμούμε τα δέντρα του θεού και τρώμε καρπούς από τα εφτά είδη δέντρων που ξεχωρίζουν στους ύμνους που έχουν σχέση με τον πλούτο της Ιερής Γης׃ σιτάρι, κριθάρι, σταφύλια, σύκα, ρόδια, ελιές και χουρμάδες. Οι εφτά αυτοί καρποί αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά στοιχεία, καθώς και τα είδη της πνευματικής ζωής του ανθρώπου. Επίσης την ημέρα αυτή θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος είναι και αυτός ένα δέντρο στον αγρό και αναλογιζόμαστε τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε για τη ζωή μας από το όμορφο αυτό έθιμο».

Στη συνέχεια ο γεωπόνος Μανούσιος Χρήστος μίλησε στους μαθητές για την αξία της δενδροφύτευσης, καθώς και για τα πρωταρχικά στοιχεία των δέντρων.

Στη σεμνή και συμβολική τελετή των μαθητών παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Πρασίνου και Περιβάλλοντος Γ. Ζαούτσος και Σουρλαντζής Α., ο ραβίνος Ηλίας Σαμπετάι, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος, καθώς και ο διευθυντής του σχολείου Μπούρας Κώστας, οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά και τα συνεχάρηκαν για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους, υποσχόμενοι ότι θα είναι κοντά τους σε παρόμοιες δράσεις.

Πηγή: ιστοσελίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 17.2.2017